Dacă ar fi să credem relatările presei din ultimii doi ani de COVID-19, atunci industria farmaceutică a salvat lumea, guvernele noastre ne-au spus adevărul despre virus și despre vaccinurile experimentale dezvoltate pentru a-l combate, iar jurnaliştii au fost persoane de încredere, surse de încredere de știri și informații despre pandemie. Un nou sondaj arată totuși o imagine destul de diferită. Sondajul efectuat pe 10.000 de oameni din 10 țări diferite, a ajuns la concluzia că directorii firmelor farmaceutice, liderii guvernamentali și jurnaliștii sunt acum sursele cele mai puțin de încredere în probleme de sănătate.
Realizat de firma de comunicații Edelman, sondajul ilustrează faptul că publicul se îndepărtează din ce în ce mai mult de autoritățile tradiționale când vine vorba de cui acordă încredere în ceea ce priveşte sănătatea. În mod revelator, doar 46 la sută dintre cei chestionați au spus că au încredere în directorii executivi din domeniul farmaceutic și în liderii guvernamentali pentru a le spune adevărul. Jurnaliştii au obţinut cel mai slab procent dintre toate, doar 41 % dintre oameni spunând că se poate avea încredere în ei, în ceea ce priveşte sănătatea.
Cele mai de încredere surse din sondaj s-au dovedit a fi medicii pacienților, 76% dintre respondenți spunând că se pot baza pe ei pentru a le spune adevărul. Chiar și prietenii și familia au fost considerați mai demni de încredere decât directorii generali din industria farmaceutică, liderii guvernamentali și jurnaliștii, 63% dintre oameni citându-i ca o sursă de încredere de informații despre sănătate.
Descoperiri similare au apărut atunci când oamenii au fost întrebați în cine se poate avea încredere că va face ceea ce este corect. Medicii s-au descurcat cel mai bine, obţinând un procent de 76% de oameni care au spus că se poate avea încredere în ei pe această problemă. Grupurile considerate ca fiind cel mai puțin demne de încredere în acest sens au fost liderii guvernamentali, în care au avut încredere doar 43 %, și jurnaliştii care au obţinut un procent de 44%.
În mod interesant, respondenții la sondaj au fost în cea mai mare parte de acord că asistența medicală de bună calitate este un drept fundamental al omului și că ar trebui să fie disponibilă tuturor. Majoritatea oamenilor din toate cele 10 țări care au participat la sondaj au fost de acord cu această afirmație. Numărul celor care au fost de acord au variat de la 84% în Mexic până la 69% în Statele Unite și 64% în Japonia. Media în toate cele 10 țări a fost de 76%.
Majoritatea oamenilor au spus, de asemenea, că pandemia de COVID-19 le-a scăzut de fapt încrederea în faptul că sistemele lor naționale de asistență medicală ar fi echipate pentru a face față crizelor majore în sănătate. Cel mai mare număr de respondenți care au fost de acord cu această afirmație s-au găsit în Japonia (71 %) și Mexic (64 %). La nivel global, media a fost de 52%.
Un număr mare de oameni chestionați în cadrul sondajului au spus că acum văd guvernele și mass-media ca forțe de divizare în societate, mai degrabă decât forțe unificatoare. Mulți au fost, de asemenea, îngrijorați de faptul că știința medicală devine politizată sau este folosită pentru a sprijini o agendă politică specifică. Luate împreună, aceste constatări contribuie în mare măsură la explicarea tonului general al răspunsurilor primite în cadrul sondajului. Având în vedere că încrederea în furnizarea de informații corecte privind sănătatea a fost în mod clar pierdută în multe țări, aceasta nu va fi recâștigată cu ușurință. În această situație, e clar că răspunsul nu este continuarea sistemului de asistenţă medicală promovat de susţinătorii situaţiei existente.
La nivel mondial, există acum o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că industria farmaceutică a corupt practica medicală. Cercetările revizuite de experţi publicate în 2019 au demonstrat efectele acestui lucru atunci când a identificat aproape 400 de practici medicale utilizate în mod obișnuit dar care sunt ineficiente. Reprezentând peste o treime din astfel de practici, medicamentele farmaceutice au fost cele mai frecvent administrate intervenții ineficiente. Dovezile sugerează că aceste medicamente sunt pur și simplu vârful icebergului.
Interesul tot mai mare la nivel mondial pentru terapiile naturale de sănătate nebrevetabile, cum ar fi vitaminele, demonstrează că pacienții sunt acum pe deplin conștienți de existența unor abordări alternative ale asistenței medicale. Ca urmare, medicii primesc din ce în ce mai multe cereri pentru forme de tratament non-farmaceutice. În ciuda acestui fapt, s-ar părea că guvernele văd existența abordărilor non-farmaceutice ca o amenințare economică pentru industria farmaceutică care obţine profituri de un trilion de dolari pe an. În mod evident, această poziție nu a fost adoptată în interesul pacienților.
Încrederea se câştigă greu. Şi odată pierdută, e şi mai greu de recâştigat. Dacă directorii din industria farmaceutică, liderii guvernamentali și jurnaliștii doresc să-și îmbunătățească reputația de surse nedemne de încredere în ce priveşte informațiile despre sănătate, probabil că ar face bine să reflecteze la acest lucru.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune