Doar 1 din 10 tratamente medicale este susţinut de dovezi solide

„O nouă analiză publicată în Journal of Clinical Epidemiology a descoperit că doar 9,9% dintre tratamentele medicale sunt susţinute de dovezi de înaltă calitate” [Sursa: Medicalexpress.com]

COMENTARIU

Publicarea acestei noi analize urmează unor cercetări anterioare, din 2019, care au identificat aproximativ 400 de practici medicale comune considerate ca ineficiente. Publicat în revista eLife, bolile cardiovasculare au fost domeniul cu celel mai frecvente practici medicale fără valoare sau de valoare scăzută. Alte domenii în care practicile comune s-au descoperit a fi ineficiente au fost sănătatea publică, medicina de urgenţă, neurologia, oncologia, bolile pulmonare, gastrointestinale şi ale ficatului, diabetul, psihiatria, bolile de rinichi şi bolile infecţioase. Tratamentele date pacienţilor sub formă de medicamente au fost cele mai comune intervenţii medicale ineficiente. Cercetătorii au concluzionat că renunţarea la aceste şi alte practici medicale de valoare scăzută ar putea duce la economii în costurile asistenţei medicale şi la îmbunătăţirea calităţii acesteia. Deci, v-aţi putea întreba: ce împiedică acest lucru să se întâmple?

Istoria ne învaţă că transformărilor necesare în ştiinţă şi medicină li se opune rezistenţă din partea susţinătorilor situaţiei existente. În secolul XVIII, când James Lind a descoperit beneficiile citricelor în prevenirea scorbutului în cazul călătoriilor lungi pe mare, a fost nevoie să treacă 40 de ani până când recomandările sale să fie, într-un final, adoptate, de amiralitatea britanică. În mod similar, în secolul XIX, Ignaz Semmelweis a fost ridiculizat de comunitatea medicală pentru descoperirea că febra puerperală era consecinţa faptului că medicii nu se spălau pe mâini când intrau în maternitate, după ce fuseseră în laboratorul de patologie. Întârzierea în aplicarea acestor descoperiri a avut ca rezultat pierderea a nenumărate vieţi.

În timpurile moderne, cu medicamentele sintetice toxice concentrate în principal pe tratarea simptomelor, afacerea cu boala a industriei farmaceutice multimiliardare a devenit cea mai mare barieră în calea sănătăţii. Dar cum deja există ştiinţa care abordează cauzele care stau la baza bolilor, şi anume deficitul de microelemente nutritive, înlocuirea practicilor medicale ineficiente de astăzi cu sănătatea preventivă naturală modernă ar avea potenţialul de a salva milioane de vieţi. Cu cât mai repede se întâmplă acest lucru, cu atât mai bine va fi pentru omenire.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/09/only-one-in-10-medical-treatments-are-backed-by-high-quality-evidence/

Publicat cu permisiune