Curcuminul este fenolul (curcuminoidul) cel mai răspândit în natură, fiind conținut în turmeric, condimentul indian curry căruia îi dă culoarea galbenă. Obținută din rizomi de Curcuma Longa, pulberea de turmeric este utilizată pe larg în bucătăria sud-asiatică și pentru conservarea hranei. Datorită numeroaselor proprietăți medicinale, turmericul este încă utilizat în medicina ayurvedică pentru afecțiuni cutanate, respiratorii și gastrointestinale, afecțiuni ale ficatului, crampe musculare, dureri articulare, vindecarea rănilor. Pe parcursul ultimelor decenii, curcuminul a fost studiat pentru evaluarea proprietăților sale antioxidante, antiiflamatorii și imunomodulatoare.
În calitate de antioxidanți, componentele curcuminului ajută la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos prin îmbunătățirea vâscozității sângelui și reducerea formării plachetelor pe artere, ambele fenomene obstrucționând circulația normală a sângelui. Studii recente arată efectul curcuminului în menținerea colesterolului în limite normale, prin reducerea colesterolului de joasă densitate (LDL) și a nivelului trigliceridelor.1 În plus, poate determina regresia rezistenței la insulină în stadiile timpurii ale diabetului și susține acțiunea unor medicamente antidiabetice, pe bază de rețetă.
Acționând ca un eliminator al radicalilor liberi, curcuminul poate împiedica deteriorarea oxidativă a ADNului. Această deteriorare a ADN-ului celular este cunoscută ca fiind cauzatoare de cancer, deoarece transformă o celulă normală într-o celulă canceroasă. Proprietățile anti-cancerigene ale curcuminului implică diferite mecanisme celulare precum diminuarea creșterii celulelor canceroase, inițierea apoptozei (moartea celulelor canceroase), inhibarea enzimelor de digerare a colagenului numite metaloproteinaze (MMP) și prevenirea angiogenezei. Prin inducerea morții celulare în care sunt implicate enzime, curcuminul poate elimina selectiv celulele canceroase formate în organe și sisteme. Mai mult, curcuminul arată acțiuni foarte similare celor mai recent dezvoltate medicamente anti-cancer precum Herceptin, Humira, Avastin etc. care au efecte adverse periculoase pe termen scurt și lung.2 În timp ce aceste medicamente sunt imunosupresoare, curcuminul are proprietăți imunomodulatoare puternice și poate activa celulele albe ale sângelui (WBC sau ”celule polițist”) ucigașii celulari naturali care ajută în lupta contra infecțiilor.
Am studiat eficiența combinației de curcumin, quercetină, resveratrol și alte componente naturale din plante împotriva celulelor de melanom (cancer de piele).3 Acest amestec specific a demonstrat efecte anti-cancer semnificative, prin inhibarea creșterii celulelor canceroase cu până la 80% și blocarea completă a enzimelor MMP responsabile de creșterea și răspândirea cancerului. Această combinație a indus și apoptoza celulelor de melanom. Numărul celulelor moarte a crescut proporțional cu creșterea dozelor de amestec. Potențialul antiinflamator al curcuminului este unul dintre cele mai cercetate aspecte. Curcuminul ajută la reducerea inflamației prin reglarea markerilor inflamatori pecum enzimele numite ciclooxigenaze (COX) și a citocinelor. Inhibitorii de enzime COX-2 sunt cei mai frecvent prescrise medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (NSAID) pentru ameliorarea simptomatică a durerii artritice. Totuși, studiile clinice au demonstrat faptul că suplimentarea cu curcumin este la fel de eficientă ca și ibuprofenul și alte analgezice NSAID în reducerea simptomelor artritei. În plus, curcuminul mai reduce și degradarea cartilajelor care este responsabilă de articulații dureroase. Datorită abilității sale unice de a traversa bariera sânge-creier (un mecanism de protecție care menține un mediu înconjurător constant în jurul creierului), curcuminul este studiat intensiv în multe tipuri de demență inclusiv Alzheimer. S-a demonstrat că în sinergie cu vitamina D poate reduce placa amiloidă caracteristică maladiei Alzheimer. Cu atâtea acțiuni de susținere a sănătății cu multiple aspecte, curcuminul este mai mult decât ”condimentul curry” și ar trebui introdus în alimentația noastră zilnică.
*Bibliografie:
1. Yi-Sun Yang, et al., Phytoth Res, Vol 28:12, p. 1770–1777, (2014)
2. Aggarwal BB et al., Adv Exp Med Biol. 2007;595:1-75.
3. MW Roomi et al., Proceedings of the 102nd Annual Meeting of the AACR, Vol 52, Abstract #1503, p.361