extractul de ceai verde

Efectele de protecție ale fitoelementelor nutritive asupra sănătății: extractul de ceai verde

Extractul de ceai verde disponibil pe scară largă constă dintr-o combinație de diferite fitoelemente nutritive (polifenoli) prezente în frunzele de ceai, care au multiple efecte benefice asupra sănătății. Polifenolii din ceaiul verde au puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care contribuie la efectele lor anticancerigene, la beneficiile asupra sistemului cardiovascular și susținerea stării generale de sănătate. Cercetările recente arată că ceaiul verde prezintă beneficii asupra sănătății și în cazul altor boli precum artrita reumatoidă, ateroscleroza, boala Alzheimer și altele.

Ceaiul verde conține 30-40% polifenoli extractibili cu apă. Printre constituenții activi ai ceaiului verde, galatul de epigalocatehină (EGCG) are cel mai mare potențial, datorită proprietăților sale antioxidante și anticancerigene. Însă și alte componente precum epicatehina, epigalocategina și galatul de epicatehină ajută la amplificarea acțiunii EGCG ca parte a extractului de ceai verde. EGCG este important pentru stimularea producției enzimei glutationă S-transferază (GST) care joacă un rol important în apărarea organismului împotriva cancerului.

EGCG are acțiuni multiple în prevenirea cancerului și a carcinogenezei. Acesta acționează sinergic cu alte microelemente nutritive precum vitamina C, lizina și prolina în controlarea simultană a mecanismelor multiple implicate în dezvoltarea și răspândirea cancerului. Numeroase studii desfășurate la institutul nostru au demonstrat că o combinație specifică de microelemente nutritive care conținea și EGCG este eficientă în prevenirea metastazelor prin inhibarea acțiunii enzimelor de digerare a colagenului și în plus prin împiedicarea formării de noi vase de sânge în tumori (anti-angiogeneză). Enzimele de tip metaloproteinaze de matrice (MMP) secretate de celulele canceroase sparg membrana celulară amplificând astfel efectul de răspândire al cancerului.
EGCG inhibă enzimele MMP iar alte componente ale ceaiului verde sunt de asemenea eficiente în inducerea apoptozei celulelor canceroase. Eficiența acestei sinergii a microelementelor nutritive, în special efectele anticancerigene, au fost confirmate și publicate în peste 80 dintre studiile noastre științifice. Utilizat individual, EGCG tinde să aibă o concentrație mai mare numai în sistemul digestiv. Totuși, biodisponibilitatea sa scade treptat datorită oxidării și metabolismului. Mult mai puțin EGCG ajunge efectiv în sânge și în alte țesuturi indicând faptul că potența EGCG se pierde în timpul absorbției în tractul digestiv. Studiile anterioare ale Dr.Rath au demonstrat că EGCG combinat cu vitamina C, lizină, prolină și alte elemente nutritive tinde să aibă concentrații mai mari
în plasma sanguină, chiar luat în doze mult mai mici.

Am desfășurat un studiu clinic pentru a stabili dacă adăugarea de quercetină obținută din ceapa roșie ar amplifica efectul EGCG în plasma subiecților umani care au participat la studiu în mod voluntar.* Rezultatele au arătat că adăugarea de quercetină la combinația sinergică de microelemente nutritive nu doar a mărit absorbția EGCG, ci a prelungit și timpul de metabolizare și excreție a EGCG. Aceste beneficii combinate au mărit încă și mai mult biodisponibilitatea EGCG, cu până la 56%, făcându-l să devină și mai puternic, chiar în doze mai mici. În plus, quercetina acționează sinergic cu EGCG pentru protecția celulelor sănătoase împotriva deteriorărilor cauzate de radicalii liberi toxici și reglează mecanismele importante pentru creșterea celulelor sănătoase. EGCG are beneficii distincte pentru creier și sistemul nervos central, întrucât este capabil să traverseze bariera protectoare de sânge a creierului. De aceea, își poate exercita acțiunea împotriva bolilor sistemului nervos precum Parkinson și Alzheimer.

*Bibliografie:
*Kale A, et al., Phytotherapy Research 2010; 24(S1); S48-S55

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/health-protective-effects-of-phytonutrients-green-tea-extract/

Publicat cu permisiune