Potrivit ultimelor directive referitoare la alimentaţie, oamenii sănătoși ar trebui să consume cel puțin între 5-9 (și câteodată până la 13) porții de fructe și legume zilnic (o porție însemnând o ceaşcă). Sunt recomandate în mod special fructele puternic colorate și legumele bogate în vitamine și diferite fitoelemente nutritive.
Însă, există o mare discrepanță între recomandările zilnice și consumul propriu-zis. În SUA, numai 20% din populație consumă cantitățile de legume și fructe specificate. În Europa, Organizația Mondială a Sănătății estimează consumul de fructe și legume la mai puțin de 400 g pe zi în peste jumătate din țări și mai puțin de 300 g pe zi în majoritatea celorlalte1. Acestea estimări includ adesea și legumele din mâncarea procesată. Obiceiul de a mânca fructe și legume aduce multe beneficii sănătății și este asociat cu scăderea riscului mai multor boli cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și hipertensiunea arterială.
Legumele crucifere cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, sfecla elvețiană, varza kale, muștarul și napii au un conținut mare de fibre, cât și de vitamine și minerale incluzând potasiu, calciu, seleniu, fier, vitaminele A și C și alți compuși fitochimici. De exemplu carotenoidele prezente în morcovi sunt fitochimicale potente cu puternice propietăți antioxidante, importante pentru o piele sănătoasă, o protecție a ochilor și a sistemului cardiovascular. De notat este că acești compuși activi ai legumelor crucifere sunt eliberați în timpul preparării (tăiere, mărunțire etc.) și majoritatea propietățiilor lor nutritive sunt pierdute prin gătire.
Proprietățille antioxidante, abilitatea de a inhiba creșterea tumorilor și a induce apoptoza și detoxifierea de substanțele carcinogene sunt unele din mecanismele cheie prin care extractele din legumele crucifere oferă protecție împotriva cancerului. De fapt, un consum mare al acestor legume a fost asociat cu un risc scăzut de cancer, inclusiv cel de colon, pulmonar și pancreatic, precum și cancerele hormonale ca cel de sân și prostată. Gustul puțin tăios și întepător asociat cu legumele crucifere este datorat unui compus sulfuric numit glucosin. Sulforafanul este unul dintre cei mai studiați componenți datorită propietăților sale antioxidante și activităților anti-cancerigene. Studii au arătat că poate reduce creșterea celulelor canceroase și să inducă moartea lor în pacienții ce suferă de leucemie2.
Institutul nostru de cercetare a efectuat studii despre cancer folosind varii legume crucifere cum ar fi varza,conopida, broccoli, morcovi și alți compuși derivați din plante cum ar fi quercitina, curcumina, resveratrolul și ceaiul verde. Este bine cunoscut că melanomul este un cancer extrem de agresiv. În unul din studiile3 ce au folosit celulele melanomului, am observat combinația fitoelementelor nutritive reducând creșterea acestor celule cu până la 80%, utilizând concentrații foarte mici de 25μg/ml și inducând moartea celulelor canceroase (apoptoză). Această combinație a blocat complet matricea enzimelor metaloproteolitice (MMP) ce facilitează răspândirea (metastază) melanomului și a altor cancere la organele vitale cum ar fi ficat, plămâni, oase și creier. Mai multe studii despre această combinație a microelementelor nutritive vor fi disponibile în curând.
În plus față de puternicele acțiuni împotriva cancerului, compușii fitochimici din legumele crucifere sunt considerați pentru beneficiile lor și în neuropatia diabetică, bolile Alzheimer și Parkinson
și traumele cerebrale. Ținând cont de toate efectele lor anti-cancer, antioxidante și anti-inflamatoare, toate legumele puternic colorate crucifere ar trebui să devină o parte din alimentaţia noastră
zilnică.
*Bibliografie:
1. EUFIC Review 01/2012
2. Suppipat K, et al., PLoS One. 2012;7(12):e51251.
3. M.W. Roomi, et al., Proceedings of the 102nd Annual Meeting
of the AACR, Vol 52, Abstract #1503, page 361
Publicat cu permisiune