Efectele de protecţie ale fitoelementelor nutritive asupra sănătăţii: quercetina

Fitoelementele nutritive sunt componente naturale ale plantelor. Printre funcțiile lor importante se numără protecția plantelor împotriva insectelor, bolilor, secetei, razelor ultraviolete și poluării. Până nu demult, fitoelementele nutritive nu erau considerate elemente nutritive importante pentru oameni, însă acum se înțelege că ele sunt necesare pentru susținerea vieții omenești. S-a demonstrat că anumite fitoelemente nutritive pot reduce incidența bolilor cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza și cancerul.

Quercetina este o componentă naturală importantă a plantelor, obținută din fructe și legume precum ceapa, merele, fructele de pădure precum și bioflavonoidele din citrice. Are puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și s-a constatat că inhibă eliberarea de histamină la nivel celular, ceea ce îi conferă o puternică acțiune antialergică. Quercetina este importantă și pentru menținerea unor vase de sânge puternice și poate acționa împotriva îngroșării sângelui, prevenind astfel formarea de cheaguri. Mai mult, poate proteja ficatul contracarând efectele periculoase ale estrogenilor artificiali. Quercetina este esențială pentru absorbția corespunzătoare a vitaminei C, prevenind distrugerea acesteia în organism. Cercetările noastre și dovezile clinice arată un efect al quercetinei de creștere a nivelurilor de fenoli din ceaiul verde în sânge1, 2. Extractul de ceai verde este un puternic agent anticancer. Întrucât componentele active din ceaiul verde nu sunt absorbite în mod corespunzător din sistemul digestiv, adaosul de quercetină poate amplifica în mod marcat activitatea anticancer a ceaiului verde. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, quercetina a fost studiată într-o varietate de boli asociate cu inflamația: ateroscleroza, artrita reumatoidă și cancerul. Este utilizată cel mai adesea în cazul inflamațiilor vezicii și prostatei.

Am demonstrat că un amestec ce conține quercetină, microelemente nutritive selectate și bioflavonoide din citrice a fost eficient în reducerea semnificativă a diferiților markeri caracteristici inflamațiilor sistemice. O analiză comparativă cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator, a dovedit faptul că acea combinație de microelemente nutritive suplimentată cu quercetină a asigurat o mai bună protecție împotriva inflamației decât ibuprofenul și a dus la o scădere a enzimei ciclooxigenază- 2 (COX2) și altor parametri inflamatorii3. Unul dintre cele mai populare medicamente inhibitoare de COX2, Vioxx, a fost scos de pe piață în 2004 ca urmare a faptului că administrarea sa a cauzat 60.000 de decese și 150.000 cazuri serioase de boli cardiovasculare. În timp ce medicamentele inhibitoare de COX2 încă rămase pe piață comportă riscul unor efecte secundare ce amenință viața, microelementele nutritive sunt nu doar sigure și eficiente, ci oferă și alte beneficii de sănătate.

Rezultatele noastre au dovedit că extractul de ceai verde și quercetina au fost cei mai eficienți inhibitori ai contracției celulelor musculare netede induse de angiotensina II. Angiotensina II provoacă spasme vasculare și creșterea tensiunii arteriale, iar inhibitorii farmaceutici ai acesteia sunt utilizați pentru tratarea hipertensiunii. Rezultatele noastre arată că atât quercetina cât și ceaiul verde pot inhiba această enzimă cu 120% și respectiv 97%4. Quercetina acționează sinergic împreună cu vitamina C și extractul de ceai verde pentru întărirea țesutului conjunctiv. Un țesut conjunctiv puternic are un rol important în împiedicarea formării și dezvoltării plachetelor aterosclerotice5.

Am demonstrat proprietățile anticancerigene ale quercetinei și într-un studiu in vivo. Acesta a demonstrat faptul că acțiunea sinergică a quercetinei cu alte microelemente nutritive poate inhiba creșterea tumorilor mamare deja dezvoltate la șoareci, scăzând astfel malignitatea6. De aceea, întrucât are atât de multe proprietăți care susțin sănătatea, quercetina este în mod clar un
lement important care nu trebuie să lipsească din regimul zilnic de microelemente nutritive.

*Bibliografie:
1. A. Kale, et al., Phytother Res. 2010 Jan;24 Suppl 1:S48-55
2. S. Gawande, et al., Phytother Res. 2008, Vol. 22- 6, pp 802–808
3. V. Ivanov, et al., Int J Mol Med. 2008 Dec;22(6):731-41
4. V. Ivanov, et al., 5th Annual Conf. on Arteriosclerosis, Abstract #67
5. V. Ivanov, et al., J Cardiovasc Pharmacol. 2008 Jul;52(1):55-65
6. A. Kale, et al., Oncology Letters 2010, 1: 313-317

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/health-protective-effects-of-phytonutrients-quercetin/

Publicat cu permisiune