Polifenolii sunt compuși prezenți în diferite fructe, legume, cafea, ceai și nuci. Βeneficiile acestora asupra sănătății au din ce în ce mai multe confirmări. Resveratrolul este un polifenol prezent în concentrații mari în struguri, vin roșu și suc de grapefruit roșu precum și, în cantități mici, în alune, afine, merișoare și ciocolată neagră. Se consideră că plantele produc resveratrol pentru a se proteja împotriva infecțiilor bacteriene și fungice.
Resveratrolul este cunoscut pe scară largă datorită proprietăților sale anti-îmbătrânire. Majoritatea acestor proprietăți pot fi atribuite puternicelor sale acțiuni antioxidante și antiinflamatorii. În plus, resveratrolul acționează eficient ca agent anti-cancer, anti-diabetic și anti-hipertensiv. Unul dintre posibilele mecanisme de acțiune ale resveratrolului este acțiunea asupra căilor de producere a energiei în celule, prin prevenirea degradării unei molecule specifice cunoscute sub numele de Cyclic Adenosine Monophosphate (cAMP).
Cercetătorii au descoperit că resveratrolul este eficient în susținerea sănătății inimii, datorită proprietăților sale antioxidante. Ajută la prevenirea deteriorării vaselor de sânge, scade nivelul colesterolului rău ridicând nivelul colesterolului bun și previne formarea cheagurilor de sânge. În afara proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, resveratrolul are proprietăți dovedite de
subțiere a sângelui prin acțiunea sa asupra inhibării agregării trombocitelor. Prin intermediul producției de oxid nitric și al relaxării vaselor de sânge, resveratrolul contribuie la menținerea nivelurilor tensiunii arteriale în intervale optime.
S-a dovedit că resveratrolul îmbunătățește toleranța organismului la glucoză amânând rezistența la insulină Ambele mecanisme sunt importante pentru potențialul său anti-diabetic. Resveratrolul face celulele pancreatice mai sensibile la insulina disponibilă și intensifică descompunerea glucozei de către celule fără a le crește cererea de insulină. În plus, resveratrolul împiedică și deteriorarea rinichilor cauzată de nivelul ridicat al zahărului în sânge (nefropatie diabetică). Într-un studiu clinic, pacienților cu diabet tip 2 li s-a administrat resveratrol, cu sau fără medicația anti-diabetică standard. După trei luni de suplimentare continuă cu resveratrol s-a observat că pacienții care au primit acest tratament au avut reduceri semnificative ale nivelurilor de hemoglobină glicozilată (Hb1Ac) care sunt indicatori ai controlului glucozei pe termen lung. Nivelurile totale ale colesterolului și valorile tensiunii arteriale au avut de asemenea îmbunătățiri semnificative, comparativ cu grupul de control.
Resveratrolul poate obstrucționa dezvoltarea cancerului în multiple etape. Proprietățile anti-cancer ale resveratrolului sunt atribuite acțiunii sale selective de distrugere a celulelor canceroase (apoptoză) și reducere a dezvoltării vaselor de sânge în tumori (angiogeneză). Mai mult, prin inhibarea metaloproteinazelor de matrice (MMP) – enzime de digerare a colagenului, resveratrolul are și proprietăți antimetastatice. Acțiunile anti-cancerigene ale resveratrolului au fost studiate în cazul diferitelor tipuri de cancer precum mielom multiplu, cancer pulmonar, mamar, de prostată, de piele, de stomac și de colon.
Am studiat proprietățile anti-cancer ale resveratrolului și ale altor compuși fitobiologici în cazul fibrosarcomului, un tip foarte agresiv de cancer al țesutului conjunctiv.* Combinația specifică de compuși derivați din plante pe care am folosit-o a redus creșterea celulelor canceroase cu 80% la 100 μg/mL, a indus apoptoza și a inhibat secreția enzimelor MMP.
De aceea, aportul de resveratrol în alimentația zilnică poate aduce multiple beneficii, prin protejarea sănătății cardiovasculare, creșterea energiei și rezistenței și potențiala prevenire a maladiilor Alzheimer și Parkinson.
*Bibliografie:
MW Roomi, et al., Proceedings of the 102nd Annual Meeting of
the AACR, Vol 52, Abstract #1500, page 360