11 10 hoofdartikel

Eficienţa superioară a vitaminei D3 în îmbunătăţirea nivelului vitaminelor D

O nouă recenzie sistematică și metaanaliză compară eficienţa vitaminelor D2 (ergocalciferol) și D3 (colecalciferol) în îmbunătățirea nivelului vitaminelor D. Publicată în revista Nutrients de către cercetători din India, recenzia cuprinde examinarea unui total de 24 de studii, dintre care 22 au fost supuse meta-analizei. Cercetătorii au descoperit că, în comparaţie cu forma D2, forma D3 a fost mai eficientă în îmbunătăţirea nivelurilor de vitamina D. Constatarea lor confirmă că, în scopuri de suplimentare, vitamina D3 este forma superioară a acestui microelement nutritiv.

Metaanaliza publicată în Nutrients a inclus un total de 1.277 de pacienți. Dintre aceștia, 644 au primit forma D3 a vitaminei D. Ceilalți 633 de pacienți au primit forma D2. Toate studiile au implicat persoane sănătoase, inclusiv persoane în vârstă, femei aflate în postmenopauză și copii prepuberali. În mod semnificativ, s-a constatat că eficienţa mai mare a formei D3 în îmbunătățirea nivelurilor vitaminei D are loc indiferent de demografia participanților la studiu, de dozele utilizate sau de modul în care a fost administrat microelementul nutritiv (de exemplu, prin alimente sau suplimente etc.).

În plus, forma D3 a vitaminei D s-a dovedit, de asemenea, a fi mai eficientă decât forma D2 în reducerea nivelului seric al hormonului paratiroidian. Produs de glandele paratiroide și jucând un rol cheie în reglarea nivelului de calciu din sânge, hormonul paratiroidian este considerat un biomarker al metabolismului mineral osos.

Observând că hormonul paratiroidian reglează în mod strict homeostazia calciului, cercetătorii Nutrients scriu că acest lucru vine în detrimentul resorbției osoase. Procesul prin care osteoclastele descompun țesutul osos vechi, resorbția osoasă implică un transfer de calciu din oase în sânge. Dacă nivelurile serice ale paratiroidei cresc prea mult, o posibilitate care devine din ce în ce mai probabilă odată cu vârsta, prea mult calciu poate fi îndepărtat din oase. Consecințele acestui lucru pot include subțierea oaselor și formarea de calculi renali. Prin urmare, așa cum observă cercetătorii, reglarea hormonului paratiroidian indusă de vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor.

Vitamina D3 şi efectul sinergiei microelementelor nutritive

În ultimii ani, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr. Rath au efectuat mai multe studii care demonstrează beneficiile vitaminei D3. Într-un astfel de studiu, au testat efectele sale anticancerigene asupra celulelor de cancer mamar. Când a fost testată singură, vitamina D3 a inhibat cu 17%  creșterea celulelor de cancer mamar. Iar atunci în combinaţie cu extractul de ceai verde, a inhibat cu 62%  creșterea celulelor de cancer mamar.

Combinarea vitaminei D3 cu elemente nutritive suplimentare a dus la o inhibare și mai mare a creșterii celulelor canceroase. Utilizată alături de o combinație complexă de elemente nutritive care conţinea, printre altele, vitamina C, lizină, prolină, arginină, N-acetilcisteină, seleniu, cupru, mangan și extract de ceai verde, creșterea celulelor de cancer mamar a fost inhibată  cu un procent impresionant de până la 94%. Această interacțiune de cooperare între elemente nutritive specifice alese cu atenție este cunoscută sub numele de efectul de sinergie a microelementelor nutritive, care a fost lansat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr. Rath. Alte studii efectuate la Institut au examinat beneficiile cardiovasculare ale vitaminei D3 și au observat o interacțiune sinergică cu vitamina C.

Acest lucru ne duce la o concluzie importantă. Deşi vitamina D3 a devenit din ce în ce mai populară ca supliment în ultimii ani, pentru cele mai bune rezultate ar trebui să fie întotdeauna luată ca parte a unei combinații sinergice atent concepute, de microelemente nutritive. În acest sens, vă încurajăm să studiați Recomandările de bază pentru sănătatea celulară ale Dr. Rath. Pe lângă vitamina D3, acestea includ o selecție atent concepută de vitamine, minerale, aminoacizi și oligoelemente. Asigurându-vă că luaţi combinații de elemente nutritive concepute sinergic, faceţi primul pas către optimizarea sănătății dumneavoastră!

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2021/11/research-shows-the-superior-efficacy-of-vitamin-d3-in-improving-vitamin-d-status/

Publicat cu permisiune