Elementele nutritive suprimă inflamaţia prin modificarea expresiei inflamatorii cheie a genelor

Inflamaţia cronică este o cascadă biologică complexă care implică multiple substanţe numite mediatori sau markeri inflamatori care sunt secretaţi de celulele albe ale sângelui. În acest studiu, am evaluat efectele unei combinaţii specifice de microelemente nutritive asupra diferiţilor markeri inflamatori. Ibuprofenul este cel mai frecvent utilizat medicament cu proprietăţi antiinflamatorii. Am comparat efectele amestecului de microelemente nutritive cu cel al ibuprofenului în celule şi pe modele animale, după ce în prealabil am indus un răspuns antiinflamator.

Rezultatele in vitro au arătat că amestecul de substanţe nutritive a reuşit să scadă secreţiile mai multor markeri inflamatori precum interleucine, interferon, citocine şi factorul de necroză al tumorilor (TNF-alfa) în medie cu 80-90%. În schimb, ibuprofenul a redus aceşti markeri doar cu 20-30%.

Ciclooxigenazele (COX) sunt enzimele care produc prostaglandine, care induc durere, febră şi alte simptome ale inflamaţiei. Din cauza efectelor secundare periculoase pe care le generează, încercările de inhibare a activităţii COX-2 prin utilizarea medicamentelor nu a avut succes. Mai mult chiar, ibuprofenul nu poate inhiba eficient enzimele COX-2

Studiul nostru a arătat că amestecul de microelemente nutritive este foarte eficient în inhibarea expresiei COX-2 cuu 90% şi controlul inflamaţiei prin NFkβ (o proteină care acţionează ca un întrerupător închis/deschis pentru răspunsul inflamator al organismului). Amestecul de microelemente nutritive a reuşit să suprime cu 45% activarea NFkβ.

Mai mult,am comparat eficienţa elementelor nutritive individuale în acest amestec cu eficienţa întregii combinaţii, asupra secreţiei de prostaglandine şi de alţi factori pro-inflamatori. A fost clar că această combinaţie a avut un efect inhibitor cu mult mai mare decât oricare dintre componentele sale separat, confirmând astfel acţiunea sinergică a acestor microelemente nutritive asupra multiplelor mecanisme celulare ale inflamaţiei.

În concluzie, pe lângă faptul că este mult mai sigură, combinaţia de microelemente nutritive poate inhiba mai mulţi markeri inflamatori şi cu un efect mult mai puternic decât ibuprofenul.

V. Ivanov, J. Cha, S. Ivanova, T. Kalinovsky, M.W. Roomi, M. Rath, A. Niedzwiecki

International Journal of Molecular Medicine 2008; 22(6): 731-741

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2016/12/essential-nutrients-suppress-inflammation-by-modulating-key-inflammatory-gene-expression/

Publicat cu permisiune