Având în vedere că epidemia mortală de opioide din America nu dă semne de diminuare, senatorul și fostul candidat la președinție Bernie Sanders a cerut recent Senatului SUA să tragă la răspundere companiile de medicamente. Într-o scrisoare trimisă senatorului Lamar Alexander, președintele Comisiei pentru sănătate, educație, muncă și pensii, Sanders a solicitat o audiere care să se concentreze pe „rolul producătorilor și distribuitorilor de produse farmaceutice în precipitarea și exacerbarea crizei mortale a opioidelor care matură țara noastră. .” Citând audierea istorică care a avut loc la 14 aprilie 1994, când șapte dintre cele mai mari companii de tutun au depus mărturie în fața Subcomitetului pentru sănătate și mediu al Casei pentru energie și comerț, Sanders a declarat că a sosit momentul ca Congresul să organizeze o investigație similară care să abordeze rolul industriei farmaceutice în epidemia de opioide și află ce știa cu adevărat conducerea sa despre capacitatea acestor medicamente periculoase pe bază de rețetă, de a crea dependenţă.
După cum subliniază Sanders, epidemia de opioide nu numai că a costat viețile a sute de mii de americani, ci a costat și guvernele federale, de stat și locale sute de miliarde de dolari pentru asistență medicală, aplicarea legii și productivitate redusă. Cu peste 2 milioane de oameni din Statele Unite despre care se crede că suferă de tulburări legate de consumul de substanțe legate de analgezicele opioide eliberate pe bază de rețetă, se estimează că această criza ar putea costa până la 1 milion de vieți până în 2020. Numai în 2016, statisticile arată că peste 63.000 din S.U.A. cetățenii și-au pierdut viața ca urmare a supradozajului cu opioide.
Abordarea epidemiei de opioide ar trebui să fie doar primul pas
În audierea istorică care a avut loc în 1994, Subcomisia pentru sănătate și mediu a Casei pentru Energie și Comerț a cerut ca directorii generali de tutun să spună poporului american ce au ştiut și când au ştiut că produsele lor dau dependență, reprezintă un pericol major pentru sănătate și că au ucis milioane de oameni.
După cum explică Sanders, deşi la vremea respectivă acești directori au negat sub jurământ că credeau că tutunul dă dependență, acum știm că mințeau. Cu toate acestea, audierea subcomitetului a condus în cele din urmă la o reglementare mai puternică a tutunului, astfel încât rata fumatului în SUA este acum la cel mai scăzut nivel istoric. S-a ajuns și la un acord de 246 de miliarde de dolari pentru tratarea fumatului și eforturile de prevenire.
Pe baza acestui model, Sanders intenționează să introducă o legislație care să tragă la răspundere companiile farmaceutice pentru daunele pe care le-au provocat. Proiectul de lege ar interzice practicile ilegale de marketing și distribuție cu privire la opioide, ar crea răspundere publică pentru companiile de medicamente și directorii lor executivi și ar cere firmelor să ramburseze impactul economic al produselor lor. Dar, deși acesta ar fi în mod clar un început bun, pentru a aborda pe deplin măsura în care „afacerea cu boala” a industriei farmaceutice face ravagii în sistemele noastre de sănătate, astfel de acțiuni ar trebui să fie doar primul pas.
Să punem capăt măcelului farmaceutic
Deşi povestea tutunului oferă un model realist prin care Statele Unite și alte guverne naționale ar putea începe să tragă la răspundere companiile de medicamente, ar fi naiv ca orice investigație în industria farmaceutică să se limiteze doar la opioide. În cele din urmă, pentru că nu este în interesul financiar al companiilor farmaceutice nici să prevină, să vindece şi nici să elimine bolile comune, trebuie să abordăm faptul că produsele lor toxice de miliarde de dolari nu sunt menite să realizeze aceste lucruri.
Firmele farmaceutice îşi dau seama că existența continuă și extinderea bolilor este o condiție preliminară pentru creșterea economică a industriei lor. Ca atare, ei beneficiază din punct de vedere financiar atunci când efectele secundare și bolile suplimentare cauzate de produsele lor duc la prescrierea altor medicamente. Orice periclitează acest model de afaceri cu profit pe seama vieţii – în special vitaminele și alte terapii naturale eficiente de sănătate care optimizează metabolismul celular – este văzut de industria medicamentelor ca o amenințare existențială care trebuie eliminată.
Pentru a-și proteja interesele comerciale, firmele farmaceutice au ascuns în mod deliberat informații de sănătate salvatoare despre medicina celulară şi nutriţională de la milioane de oameni; terapii naturale de sănătate discreditate prin campanii globale de relaţii publice; și și-au plasat promotorii în poziții politice cheie în principalele țări de exportatoare de medicamente. Așa cum a demonstrat în 2005 un raport guvernamental din Regatul Unit deschis pentru industria farmaceutică, influența sa a dus la eșecul total al autorităților de reglementare în a proteja interesele de sănătate ale pacienților.
Abordarea farmaceutică a medicinei a devenit atât de periculoasă, încât în revista Journal of the American Medical Association (JAMA) s-a arătat că este a treia cauză de deces în Statele Unite, depășită doar de decesele cauzate de boli cardiovasculare și cancer. Prin urmare, pur și simplu, nu numai că trebuie pus capăt acestui măcel, ci și trebuie şi trași la răspundere legal cei care se fac răspunzători de acesta. Căci până când nu se va întâmpla acest lucru, obiectivul nostru nobil de a crea un sistem de asistență medicală care să se concentreze pe prevenirea bolilor prin abordarea cauzelor acestora, nu va fi posibil.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune