Pe fondul unor controverse, revendicări și cereri reconvenționale în creștere cu privire la siguranța vaccinurilor COVID-19, Facebook a anunțat planuri de adăugare de etichete care conțin informații de la Organizația Mondială a Sănătății la toate postările pe acest subiect. Mişcarea coincide cu acţiunea mai multor țări europene de suspendare a utilizării vaccinului AstraZeneca COVID-19 în urma raportărilor de apariție a trombozelor grave. Cu 2 milioane de pagini de conținut de pe rețelele sociale despre care se spune deja că au fost eliminate de pe Facebook și Instagram de când lista lor de reclamații interzise a fost extinsă luna trecută, noua politică este în contradicție cu declarația de misiune a companiei de a permite oamenilor „să împărtăşească şi să exprime ceea ce contează pentru ei. ”
Facebook mai spune că va reduce distribuția de conținut din partea utilizatorilor care îi încalcă politicile privind COVID-19 și vaccinuri sau care împărtășesc în mod repetat conținut marcat ca „fals” prin așa-numitul său sistem de „verificare a faptelor”. Roboții de verificare a faptelor de pe site lucrează cu persoane certificate de Rețeaua internațională de verificare a faptelor, o unitate a Institutului Poynter pentru Studii Media. Este de remarcat că Institutul Poynter a primit anterior finanțare de la Fundația Bill & Melinda Gates, chipurile „pentru a îmbunătăți acuratețea în mass-media mondială a afirmațiilor legate de sănătatea și dezvoltarea globală”. În prezent, principalii săi finanțatori includ Facebook în sine, Inițiativa Google News și „Fundația pentru promovarea unei societăți deschise” finanțată de George Soros. În timp ce pretinde că promovează „libertatea de exprimare”, în era COVID-19, Institutul Poynter devine, fără îndoială, unul dintre cei mai mari cenzori pe internet ai acestui drept uman.
Ruperea strânsorii „titanilor tehnologiei”
Poate că cea mai mare amenințare la adresa dominanței Facebook este posibilitatea ca autoritățile de reglementare americane să distrugă compania. La sfârșitul anului 2020, guvernul SUA și peste 40 de state au intentat o acțiune antitrust împotriva acestuia, urmărind să o scindeze pentru practici monopoliste. Un caz similar a fost deschis împotriva Google, în timp ce un raport al Congresului a recomandat, de asemenea, eliminarea Apple și Amazon. Dar nimic din toate acestea nu ar fi ușor. Detaşarea Instagram și WhatsApp de Facebook a fost descrisă ca un „coșmar tehnic” care ar putea dura ani, de exemplu. Și interesele din spatele „titanilor tehnologici” ai Americii au buzunare adânci.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune