hsnp 43 853x480 1

Femeile beneficiază de suplimentarea cu microelemente nutritive

Necesitățile nutriționale ale femeilor sunt diferite de cele ale bărbaților. Organismul unei femei are nevoie de aport nutrițional suplimentar în timpul diferitelor perioade de tranziție precum pubertatea, menstruația, sarcina, lactația și menopauza. Femeile sunt afectate de probleme de sănătate diferite de cele ale bărbaților și mult mai frecvent sunt diagnosticate cu boli autoimune, artrită, osteoporoză și depresie. În pofida credinței populare că boala cardiovasculară este o problemă preponderent a bărbaților, una din patru femei aflate la menopauză moare de o boală de inimă, ceea ce face ca bolile cardiovasculare și nu cancerul să fie cauza predominantă a deceselor în rândul femeilor din SUA. În diferite stadii ale vieții, femeile beneficiază de combinații atent  selectate de microelemente nutritive pentru a asigura funcționarea optimă a celulelor care alcătuiesc sistemul nervos, imunitar, cardiovascular și endocrin.

Sănătate mintală: Sistemul nervos monitorizează și controlează aproape orice sistem și organ din corp. Celulele care îl alcătuiesc au necesități extrem de ridicate de elemente nutritive care să susțină producția de neurotransmițători (substanțe chimice care transformă informația în interiorul organismului) și să întrețină membrana celulară a celulelor nervoase. Aceste celule consumă mai multă energie decât celulele din orice alt organ și, odată deteriorate, acestea au mijloace limitate de reproducere. Cele mai importante elemente nutritive pentru susținerea celulelor creierului sunt vitaminele C, B6 și B12, inozitolul și colina. Creierul conține cea mai mare cantitate de vitamina C comparativ cu alte organe și are nevoie de colesterol pentru o funcționare optimă.

Imunitate: Sistemul imunitar feminin înfruntă provocări repetate pe perioada pubertății, sarcinii și menopauzei, ceea ce mărește riscul de boli autoimune și alte probleme de sănătate. Bolile autoimune precum dereglările glandei tiroide, boala celiacă sau boala Crohn, artrita, psoriazisul, afecțiunile pielii și altele sunt cauzele principale ale dizabilităților în rândul femeilor sub 65 de
ani. Pentru a susține sistemul imunitar, sunt benefice vitamina C, vitaminele B, seleniul, acidul folic și izoflavonele din soia.

Hormoni: Funcționarea optimă a sistemului endocrin este crucială în diferite faze ale creșterii și metabolismului. Deși sunt secretați în cantități mici, hormonii afectează organismul unei femei în perioada pubertății, perioada fertilă și la menopauză. Multe simptome precum PMS (sindrom premenstrual), simptome caracteristice menopauzei și migrene au legătură cu dezechilibrele
hormonale. Vitaminele C, B5 și B6, iodul, izoflavonele din soia și seleniul sunt deosebit de importante în toate aspectele ale funcțiilor hormonale și metabolismului. Vitaminele B5 și B6 afectează nivelurile cortizolului, progesteronului și estrogenului implicate în aspectele metabolice ale dezvoltării femeii și răspunsului la stress. Sarcina, lactația și contraceptivele orale măresc riscul de deficit al vitaminelor C și B. excesul de estrogen din contraceptivele orale și terapia de substituție estrogenică au fost asociate cu un risc crescut de cancer mamar și boli cardiovasculare. Iodul
este un oligoelement esențial pentru producția de hormoni tiroidieni.

Boli cardiovasculare: Simptomele bolilor cardiovasculare la femei sunt diferite față de cazul bărbaților astfel că diagnosticul adesea lipsește. Mai multe elemente nutritive în combinație sinergică amplifică și optimizează funcțiile unui sistem cardiovascular sănătos. Printre acestea se numără vitaminele C, E, B3, B6, B9, B12 și aminoacizii lizină și prolină. Vitamina C este crucială pentru sistemul vascular, ca și pentru sinteza și structura corespunzătoare a colagenului, ceea ce dă forță și stabilitate inimii și vaselor de sânge. Vitamina C este implicată în metabolismul colesterolului și ajută la scăderea nivelurilor de Lp(a) și LDL, ca și la creșterea nivelurilor HDL în sânge.

Menstruația, sarcina și menopauza sunt procese naturale în ciclul vieții unei femei. Acestea nu sunt boli, însă necesită susținere nutrițională specifică. Necesitățile nutriționale ale unei femei cresc și în cazul bolii, stresului sau al utilizării contraceptivelor orale și medicamentelor. Orice dezechilibru în cadrul acestor cerințe de elemente nutritive contribuie la probleme de sănătate. Suplimentarea corespunzătoare cu elemente nutritive asigură femeilor o bază solidă pentru o viață sănătoasă.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/women-benefit-from-proper-micronutrient-supplementation/

Publicat cu permisiune