Firmele farmaceutice aruncă medicamente în sursele de apă

Un nou studiu din SUA a descoperit că staţiile de tratare a apei care preiau ape uzate de la firmele farmaceutice aruncă mari concentraţii de medicamente în sursele de apă potabilă

COMENTARIU

Ca şi cum incapacitatea medicamentelor de a eradica bolile cronice în mod eficient şi sigur nu ar fi fost suficient de rea, realitatea este că industria farmaceutică este nedurabilă din punct de vedere ecologic. În întreaga lume sunt din ce în ce mai multe dovezi ale faptului că firmele farmaceutice poluează mediul şi că până şi sursele noastre de apă potabilă sunt acum contaminate cu cantităţi măsurabile de medicamente chimice periculoase. Fapt rar recunoscut de autorităţile de sănătate publică, staţiile de tratare a apei nu au fost niciodată proiectate pentru a face faţă compuşilor farmaceutici toxici.

Ilustrând această problemă, cercetări publicate în 2015 au arătat că amestecul de medicamente perturbă sistemul endocrin al peştilor din SUA, feminizându-i, alterându-le comportamentul şi ciclurile de reproduce, modificându-le tiparele de creştere şi mărindu-le dimensiunile ficatului. Testele au dat la iveală şi faptul că cel puţin 46 de milioane de americani beau apă contaminată cu medicamente. Se crede că cifrele reale ar putea fi şi mai mari.

De cealaltă parte a Atlanticului, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit medicamente oncologice în apa de robinet şi niveluri din ce în ce mai mari de antidepresive în apele de coastă, lucru care se tem că va afecta echilibrul natural al ecosistemului, cu posibilitatea de a deteriora lanţul trofic.

Cele mai mari niveluri ale medicamentelor în apă sunt considerate a fi în India unde au fost găsite 21 de ingrediente farmaceutice active, la niveluri de 150 de ori mai mari decât cele detectate în SUA.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/06/pharma-companies-putting-drugs-into-the-water-supply/

Publicat cu permisiune