De-a lungul vieții noastre, acizii grași omega-3 joacă roluri vitale în menținerea sănătății noastre. Necesari pentru buna funcționare a inimii, creierului, ochilor și a altor organe, acizii grași omega-3 EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic) sunt deosebit de importanţi, deoarece corpul uman îi poate produce doar în cantități limitate. Prin urmare, în mod semnificativ, cercetările sugerează că suplimentarea alimentaţiei noastre noastre cu aceste microelemente nutritive cheie poate oferi o mare varietate de beneficii impresionante pentru sănătatea noastră.
În ultimele decenii, o serie de studii au arătat că acizii grași omega-3 sunt de ajutor în prevenirea și controlul bolilor precum bolile cardiovasculare, bolile neurologice, cancerul și altele. Cercetări recente s-au adăugat la cunoștințele noastre cu privire la această importantă clasă de microelemente nutritive, constatând că acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației în bolile renale cronice și, atunci când sunt combinate cu vitaminele B, pot opri dezvoltarea bolii Alzheimer. Ultima dintre aceste descoperiri este deosebit de importantă deoarece, atunci când este aleasă cu atenție și echilibrată corect, combinarea microelementelor nutritive în grupuri este de departe cea mai eficientă abordare pentru asigurarea unei sănătăți optime. Pionierat de mai mulți ani de Dr. Rath, Dr. Niedzwiecki și echipa lor de cercetare de la Institutul de Cercetare Dr.Rath, studiile care utilizează această abordare au descoperit că cele mai bune rezultate se obțin prin utilizarea combinațiilor de microelemente nutritive concepute științific care acționează în sinergie biologică.
Este de remarcat faptul că studiul privind boala Alzheimer adaugă o validare suplimentară conceptului de sinergie a microelementelor nutritive, sugerând că vitaminele B pot proteja împotriva deteriorării creierului legate de vârstă – dar numai la persoanele cu niveluri ridicate de omega-3. Publicat în American Journal of Clinical Nutrition și efectuat pe o perioadă de doi ani, studiul a analizat 168 de persoane în vârstă cu insuficiență cognitivă ușoară cărora li s-a atribuit fie o pastilă placebo, fie un supliment care conține 800 mcg de acid folic, 20 mg de vitamină B6 și 500 mcg de vitamină B12.
Studiul a constatat că efectele benefice ale tratamentului cu vitamina B asupra atrofiei creierului au fost observate numai la pacienții cu niveluri ridicate de acizi grași omega-3. Cu alte cuvinte, vitaminele B nu au avut niciun efect semnificativ asupra ratei de atrofie la subiecții cu niveluri scăzute ale acestor acizi grași. Prin urmare, în mod semnificativ, ilustrând în continuare relația sinergică dintre aceste două grupuri de microelemente nutritive, cercetătorii sugerează că efectele benefice ale acizilor grași omega-3 asupra atrofiei creierului se pot limita în mod similar la persoanele cu nivel adecvat de vitamina B.
Având în vedere cercetările publicate de Universitatea Harvard în 2009, care arată că deficitul de omega-3 cauzează până la 96.000 de decese pe an în SUA – ceea ce face să fie al șaselea cel mai mare ucigaș al americanilor – faptul de a vă asigura o aprovizionare optimă cu acești acizi grași esențiali prin încorporarea lor într-un regim de suplimente atent echilibrat, care să conţină niveluri adecvate de vitamine B și alte microelemente nutritive esențiale în combinaţie sinergică, poate fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți și proteja sănătatea.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune