Importanţa metabolismului zahărului din sânge în era Covid-19

În timpul pandemiei COVID-19 am aflat că diabetul creşte semnificativ riscurile de a dezvolta complicaţii grave ale virusului. Aceste complicaţii pot chiar pune viaţa în pericol. Deşi diabetul s-a extins la nivel global, o creştere exponenţială a avut loc în ţările în curs de dezvoltare, din cauza stilului de viaţă sedentar şi a alimentaţiei de tip fast-food, bogată în zaharuri şi grăsimi. Astfel de regimuri alimentare duc la obezitate şi alte probleme. Obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate ale colesterolului şi metabolismul deteriorat al glucozei sunt acum cunoscute ca „sindrom metabolic”

Deşi o alimentaţie sănătoasă e crucială pentru menţinerea unor niveluri optime ale glucozei în sânge, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au arătat că un aport optim de microelemente nutritive este esenţial pentru ţinerea sub control a nivelurilor glicemiei şi altor aspecte ale sindromului metabolic.

Fructoza este un tip de zahăr care este prezent din abundenţă în hrana procesată. Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Dr.Rath a comparat efectele unei combinaţii specifice de microelemente nutritive cu ale metforminului (un medicament antidiabetic prescris frecvent) asupra diferitelor aspecte ale metabolismului zahărului la şoarecii tineri hrăniţi cu o alimentaţie bogată în fructoză. Printre parametrii examinaţi în acest studiu cercetătorii au măsurat nivelurile fructozaminei serice ca marker al schimbărilor cauzate de nivelurile ridicate ale glucozei în cele 2-3 săptămâni precedente.

Cercetătorii au observat că nivelurile fructozaminei au fost cu 4% mai mici la şoarecii care au primit combinaţia de microelemente nutritive. Totuşi, şoarecii care au luat metformin au avut o creştere de 15% a fructozaminei indicând astfel mai multe deteriorări ale proteinelor din corp. În timp ce şoarecii care luau metformin au avut niveluri reduse ale insulinei, insulina a fost readusă la nivelurile normale la cei care au primit combinaţia de microelemente nutritive. Mai mult, microelementele nutritive au arătat şi beneficii suplimentare prin reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului total şi contracararea efectelor nivelurilor ridicate de fructozamină. Acest lucru ar putea reduce şi mai mult riscul de boli cardiovasculare.

Nivelurile crescute ale glicemiei pot duce la complicaţii diabetice grave precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral, insuficienţa renală, neuropatia, vindecarea defectuoasă a rănilor, cataractă şi dizabilităţi pe termen lung. În plus, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au aflat despre importanţa ţinerii glicemiei sub control, în contextul riscului unor complicaţii grave cauzate ce COVID-19.

Medicina convenţională se bazează pe medicamente care reduc artificial nivelul glicemiei. Această abordare nu se adresează însă cauzelor care stau la baza acestei afecţiuni din ce în ce mai extinse. Diabetul poate fi foarte profitabil pentru firmele farmaceutice, deoarece cauzează o serie de complicaţii care necesită tratamente suplimentare. Majoritatea pacienţilor afectaţi de dizabilităţi cauzate de diabet au vârste între 15-69 ani. Acest lucru pune o presiune colosală asupra societăţii din cauza costurilor extrem de ridicate ale asistenţei medicale precum şi zilelor de concediu medical.

În SUA,  se estimează că o persoană cu diabet cheltuieşte anual 15000-20000$ pentru gestionarea bolii. Costul total global al asistenței medicale pentru gestionarea diabetului este estimat la 825 miliarde $ anual, cele mai mari cheltuieli fiind în țări precum China, SUA și India. Pe acest fundal, rezultatele studiului desfășurat la Institutul de Cercetare Dr.Rath dau speranță că prevenția și gestionarea problemelor de hiperglicemie este posibilă și fără efectele secundare devastatoare ale medicamentelor pe bază de rețetă.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/10/importance-of-blood-sugar-metabolism-during-the-covid-19-era/

Publicat cu permisiune