Importanţa microelementelor nutritive pentru un păr sănătos

Deşi în societatea noastră a căpătat importanţă mai mult din punct de vedere cosmetic, părul de pe cap şi corp este una dintre trăsăturile caracteristice mamiferelor. Funcţiile principale ale părului sunt reglarea temperaturii corporale prin facilitarea evaporării transpiraţiei pe vreme caldă şi de a crea o izolare suplimentară prin închiderea porilor pielii pe vreme rece.

În pofida funcţiilor sale importante, firul de păr ca atare nu este un ţesut viu. La baza fiecărui folicul de păr există vase de sânge care hrănesc rădăcina părului pentru a-l ajuta să creastă. Totuşi, părul pe care îl vedem pe corp conţine doar celule moarte. Pe măsură ce noi celule cresc la baza foliculului, celulele vechi mor şi sunt împinse din folicul, către scalp. Este normal să cadă 100-150 de fire pe zi. Părul este format dintr-o proteină numită keratină iar culoarea lui este deterninată de melanina secretată de celulele pigmentare. Odată cu înaintarea în vârstă, celulele pigmentare mor şi părul albeşte.

Părul sănătos este important nu numai din punct de vedere al aspectului. Sănătatea părului poate indica anumite probleme fizice sau psihologice ascunse. Bolile glandei tiroide, în special hipotiroidismul pot cauza un păr lipsit de strălucire, slab şi cu tendinţe de subţiere. Tulburărilor glandelor adrenale precum sindromul Cushing pot da un păr uscat şi casant. Psoriazisul, o boală autoimună, poate genera cruste uscate pe suprafaţa capului, care pot fi confundate cu mătreaţa. O altă boală autoimună, dar care afectează numai părul, este alopecia. În cazul alopeciei, răspunsul imun al corpului ţinteşte foliculii de păr făcând ca părul să cadă pe zone rotunde. Uneori diabetul şi ateroscleroza pot genera căderea părului, din cauza blocajului fluxului sanguin către foliculii de păr. Aproximativ 20,000 de oameni sunt afectaţi de alopecie anual în SUA şi nu există un tratament specific pentru boala în sine, dacă nu este identificată cauza care stă la originea ei.

În plus, multe medicamente pe bază de reţetă pot cauza căderea părului. Printre acestea se numără medicamentele folosite în chimioterapie, beta-blocantele precum propranololul şi atenololul, anticoagulantele precum warfarin şi multe medicamente folosite pentru controlul artritei, al bolii Parkinson şi al altor boli. Deteriorarea părului cauzată de substanţele chimice conţinute în produsele pentru păr este un alt factor major care contribuie la pierderea părului.

O alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă sănătos constituie cel mai simplu mod de menţinere a unui păr frumos. Elementele nutritive precum acizii graşi omega 3, proteinele, vitaminele B, acidul folic, zincul şi vitaminele C şi E sunt importante pentru păr sănătos, puternic şi strălucitor. Vitamina C în sinergie cu aminoacizii lizină şi prolină contribuie la formarea unui colagen sănătos. Colagenul este proteina cea mai prezentă în corpul nostru şi acoperă aproximativ o treime din organism: piele, păr şi unghii. vitamina C ajută la protejarea părului împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi care pot face părul fragil şi casant.

Am desfăşurat un studiu(1) folosind un amestec sinergic de microelemente nutritive care a inclus vitamina C, lizină, prolină şi alte elemente pentru a evalua efectul acestora asupra creşterii părului într-un grup de şoareci predispuşi la căderea părului într-un mod foarte similar cu oamenii.

Şoarecii au fost împărţiţi în 3 grupe şi trataţi cu ulei de măsline care a fost aplicat pe pielea rasă a animalelor. În timp ce grupurile 1 şi 3 au fost tratate cu ulei de măsline simplu, uleiul pentru grupul 2 a fost amestecat cu combinaţia de microelemente nutritive menţionată mai sus.

Echipa de cercetători a institutului Dr.Rath a observat că creşterea părului în grupul care a fost tratat cu ulei de măsline cu amestec de microelemente nutritive a fost mult mai puternică decât în cazul celor 3 grupe experimentale.

Multe dintre produsele pentru păr disponibile pe piaţă sunt pline de substanţe chimice care pot deteriora părul şi starea generală de sănătate. Însă microelementele nutritive sunt semnificativ mai bune pentru obţinerea şi menţinerea unui păr sănătos. Când alegi produse pentru tine şi familia ta, urmăreşte să fie fabricate din ingrediente care să fie mai mult sănătoase decât dăunătoare.

Bibliografie

  1. M W Roomi, et al., Journal of Cellular Medicine and Health, 2016

 

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/the-importance-of-micronutrients-for-healthy-hair/

Publicat cu permisiune