Un nou studiu publicat în Nutrition Research a descoperit că acei copii născuți de o mamă cu un aport scăzut de vitamina B12 în timpul sarcinii prezintă un risc crescut de dezvoltare deficitară în special în ce priveşte anumite abilități matematice şi de vorbire. [Sursa: Medicalexpress.com]
COMENTARIU
Deficitul de vitamina B12 nu este în nici un caz atât de neobișnuit pe cât ar crede mulți medici. Acesta este în special cazul persoanelor în vârstă. Un studiu publicat în 2018 de cercetători din Studiul longitudinal irlandez (Irish Longitudinal Study on Ageing) privind îmbătrânirea de la Trinity College Dublin, Irlanda, a constatat că un număr substanțial de adulți peste 50 de ani riscă să fie deficienți în acest microelement nutritiv.
Niveluri scăzute ale vitaminei B12 pot fi însă întâlnite şi la tineri. La băieţi, un aport insuficient al acestui microelement nutritiv este asociat cu tulburări de comportament când ajung la gimnaziu.
Persoanele care au o alimentaţie vegană prezintă un risc deosebit de deficit de vitamina B12, deoarece acest microelement nutritiv se găseşte în cea mai mare parte numai în produsele de origine animală. Recunoscând acest lucru, în 2019, Societatea Germană de Nutriție și-a actualizat valorile de referință pentru vitamina B12 pentru a recomanda adepților dietei vegane să ia o doză zilnică mai mare decât cea recomandată anterior, pentru a compensa deficiențele nutriționale ale regimului.
Şi vegetarienii pot avea aport scăzut de vitamina B2. Dar deşi vegetarienii care consumă produse lactate și ouă vor obține vitamina B12 măcar într-o cantitate mică, mulți încă obțin cantități insuficiente din acest element nutritiv esențial.
Află mai multe despre recomandările cu bază ştiinţifică, pentru suplimentarea cu vitamine, minerale, oligoelemente şi alte elemente nutritive celulare importante, citind acest articol de pe site.ul nostru.,
Publicat cu permisiune