mortality 853x480 1

Începutul sfârşitului cartelului farmaceutic: o industrie în pragul declinului terminal

Scrise în noiembrie 2017 și mai 2018, postările de pe blogul Dr. Kelvin Stott, director de management al portofoliului la firma farmaceutică Novartis din Basel, Elveția, a provocat o alarmă larg răspândită în rândul investitorilor din domeniul farmaceutic. Afirmând că întreaga industrie farmaceutică se afla „în pragul declinului terminal”, Stott a descris cum randamentul cercetării și dezvoltării (C&D) în dezvoltarea de medicamente a scăzut la doar 3,2% și ar putea ajunge la zero până în anul 2020. Mai simplu spus, asta însemna că fiecare dolar cheltuit pe cercetare și dezvoltare de către companiile de medicamente ar avea ca rezultat doar un venit de un dolar. Cu alte cuvinte, industria farmaceutică nu ar mai fi fost o preocupare profitabilă. Potrivit site-ului web de afaceri Forbes, datele lui Stott s-au corelat „cu observația practic a fiecărui cercetător serios care s-a uitat la industrie”. Așa cum am scris atunci, implicația a fost că începutul sfârșitului pentru afacerea de investiții farmaceutice s-ar fi putut întrevedea curând.

Recunoscând eșecurile modelului de afaceri farmaceutic, Stott explică modul în care acesta depinde de o rentabilitate pozitivă a investiției. Aceasta confirmă ceea ce dr. Rath și Fundația noastră spun de ani de zile, și anume că industria farmaceutică nu este o industrie a sănătății, este o industrie de investiții condusă de profiturile acționarilor săi. Descriind modul în care rentabilitatea investiției în cercetarea și dezvoltarea farmaceutică scade rapid, Stott afirmă că motivele pentru aceasta includ scăderea ratei de succes în dezvoltarea de noi medicamente, creșterea costurilor studiilor clinice, un mediu de reglementare mai dur și creșterea concurenței din partea producătorilor de generice care fac copii mai ieftine în mod perturbator. a medicamentelor existente după expirarea brevetelor originale.

Punând toate acestea cap la cap, Stott prezice că scăderea randamentului mediu al investiției va duce la ca întreaga industrie farmaceutică să înceapă să se contracte în următorii doi sau trei ani. Până în anul 2040, este posibil ca valoarea anuală a vânzărilor globale totale ale industriei să fi scăzut la ceea ce era în 1990. Aceasta ar reprezenta o reducere catastrofală a veniturilor de aproximativ 90 la sută. Prin urmare, în mod grăitor, Stott descrie modelul de afaceri farmaceutic ca fiind „întrerupt”, adăugând că „intră într-un cerc vicios de creștere negativă și declin terminal, întrucât modelul său fundamental de afaceri s-a epuizat”. El ajunge la concluzia că industria „nu va exista pentru totdeauna” și că trebuie să „se adapteze sau să moară”.

Sfârşitul jocului pentru industria farmaceutică

În mod revelator, subliniind natura disperată a situației în care se află firmele producătoare de medicamente, Stott afirmă că industria farmaceutică are nevoie de „o descoperire revoluţionară, chiar acum, în 2018”. Chiar și atunci, totuși, el spune că s-ar confrunta în continuare cu „o perioadă de contracție semnificativă înainte de orice recuperare” și că „orice mai puțin [decât o descoperire imediată] ar fi prea puțin, prea târziu pentru a salva industria de la un declin terminal”.

checkmate

În cele din urmă, desigur, având în vedere că medicamentele nu abordează cauzele fundamentale ale bolilor, ci doar simptomele acestora, descoperirea majoră la care speră investitorii farmaceutici nu va avea loc. Presupunând, prin urmare, că Stott are dreptate în analiza sa – care, după cum spune Forbes, „se corelează cu observația practic a fiecărui cercetător serios care s-a uitat la industrie” – atunci o regândire majoră în proiectarea sistemelor noastre actuale de asistență medicală ar putea fi în curând la îndemână.

Știința care susține o astfel de revoluție, sub forma terapiilor nutriționale și de Medicină Celulară, este deja în vigoare. Pe baza acestor abordări ale sănătății naturale cu baze ştiinţifice, care se concentrează direct pe deficitele cronice de microelemente nutritive care sunt cauzele principale ale bolilor cronice responsabile de majoritatea deceselor precum bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și altele ar putea fi sub control în curând. Declinul terminal al industriei farmaceutice are potențialul de a deveni astfel declanșatorul implementării unui sistem cu adevărat preventiv de asistență medicală care salvează milioane de vieți. În acest sens, este interesant că, în analiza situației actuale, Stott apelează la teoria evoluției lui Darwin și sugerează că principiul ei central se aplică la fel de mult firmelor și industriilor, precum și speciilor de viață:

Nu supravieţuieşte specia cea mai puternică, nici cea mai inteligentă, ci cea mai adaptabilă la schimbare.

Având în vedere că industria farmaceutică s-a dovedit în mod constant a fi incapabilă să-și adapteze modelul de afaceri pentru a se concentra pe cauzele fundamentale ale bolilor cronice, declinul său terminal ar părea a fi inevitabil. Oricât de extinse ar fi ramificațiile acestui rezultat, ele ne deschid ușa pentru atingerea obiectivului Sănătate pentru toți și reducerea celor mai frecvente boli de astăzi la o fracțiune din incidența lor actuală.Nu va fi pe placul investitorilor din industria farmaceutică, dar următorii câțiva ani ar putea deveni poarta de acces către o lume mai sănătoasă.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/09/beginning-of-the-end-for-the-pharma-cartel-an-industry-on-the-brink-of-terminal-decline/

Publicat cu permisiune