cancer Hersteld

India aprobă primul vaccin ADN din lume împotriva COVID-19, fără să comunice oficial datele despre studii

Într-o mișcare care încă stârnește controverse în ceea ce privește vaccinurile împotriva Covid-19, India a aprobat prima injecție bazată pe ADN din lume împotriva coronavirusului. Fabricat de compania indiană de medicamente Zydus Cadila și necesitând 3 (trei) doze per pacient, se spune că vaccinul are o eficiență de 66,6% împotriva Covid-19 simptomatic și este sigur pentru copiii cu vârsta peste 12 ani. În realitate, totuși, nu există date disponibile public care să susțină aceste afirmații, nici în vreun studiu oficial publicat, nici în vreo analiză intermediară pretipărită. Confruntați cu primirea acestui nou vaccin experimental, mulți cetățeni indieni vor fi, fără îndoială, lăsați să se întrebe ce anume încearcă să ascundă autoritatea de reglementare a medicamentelor din țara lor.

Singurele informații disponibile în prezent despre acest vaccin ADN sunt publicate sub forma unui comunicat de presă. Datat la 1 iulie 2021 și publicat de Zydus Cadila, fabricantul produsului, comunicatul de presă afirmă că peste 28.000 de voluntari au primit injecțiile, printre care aproximativ 1.000 de copii cu vârsta peste 12 ani. Deşi afirmă că rezultatele ar demonstra o presupusă siguranţă şi eficienţă, nu se oferă niciun fel de dovadă ştiinţifică în sprijinul acestei demonstraţii. În schimb, comunicatul de presă difuzează o declarație de 117 cuvinte a doctorului Sharvil Patel, directorul general al Zydus Cadila, care susține că vaccinul „și-a dovedit profilul de siguranță și eficacitate”. Se pare că cei peste 1 miliard de cetățeni din India care sunt vizați să primească aceste vaccinuri ar trebui ca pur și simplu îl creadă pe cuvânt pe Dr.Patel.

Așa cum s-a întâmplat în mod similar cu alte vaccinuri împotriva Covid-19, aprobarea acordată de autoritatea de reglementare a medicamentelor din India a fost emisă sub forma unei „autorizații de utilizare de urgență”. Eliberarea autorizațiilor de utilizare de urgență ocolește în esență cerinţa la adresa firmelor farmaceutice de a efectua studii clinice complete, permițând astfel lansarea ultra-rapidă a noilor medicamente cu interferențe minime de reglementare. Cetățenii indieni au dreptul să fie îngrijorați de faptul că primul vaccin Covid-19 pe bază de ADN din lume a fost aprobat într-un mod atât de pripit și netransparent.

Riscurile potențiale pe termen lung ale vaccinurilor pe bază de ADN

Unul dintre elementele de bază ale vieții, ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) este o moleculă care transportă informații genetice pentru producerea proteinelor și moleculelor necesare creșterii, dezvoltării, funcționării și reproducerii tuturor organismelor cunoscute, inclusiv a multor virusuri. ADN-ul este organizat în structuri asemănătoare firelor, cunoscute sub numele de cromozomi, care se găsesc în nucleul fiecărei celule.

Vaccinul Zydus Cadila este ceea ce se cunoaşte ca vaccin ADN plasmidic. Plasmidele sunt molecule mici de ADN, de obicei circulare, care se pot replica independent de ADN-ul cromozomial al unei celule. Ideea de bază din spatele utilizării plasmidei într-un vaccin împotriva Covid-19 este că acesta poartă informații genetice care permit celulelor corpului să facă copii ale „proteinei spike” a SARS-CoV-2, partea coronavirusului care se leagă de receptori specifici de pe o celulă membrana si faciliteaza intrarea virală şi infectarea. Acest lucru ar trebui să ducă la producerea de anticorpi de către sistemul imunitar al organismului, permițându-i astfel să recunoască și să lupte împotriva virusului dacă va fi confruntat cu el în viitor.

Potențialele riscuri pe termen lung ale vaccinurilor pe bază de ADN merită luate serios în considerare. După cum explică Dr. Matthias Rath și Dr. Aleksandra Niedzwiecki în analiza lor aprofundată asupra vaccinurilor Covid-19 publicate la începutul acestui an, multe aspecte ale răspunsului imun generat de vaccinurile ADN nu sunt încă pe deplin înțelese. Nu poate fi exclusă posibilitatea afectării genelor care controlează creșterea celulară, cauzând potenţial cancer,  sau  inducerea producţiei de anticorpi împotriva ADN, rezultând astfel boli autoimune. Nici nu putem fi siguri că structura genetică a omenirii nu va fi modificată ireversibil, pentru generațiile următoare.

Se aplică aceeași logică pe care o folosim şi împotriva alimentelor modificate genetic

În zilele noastre, mulți, poate chiar majoritatea, au rezerve puternice cu privire la consumul de alimente modificate genetic. Conștienți că semințele pentru astfel de alimente sunt dezvoltate și deținute de corporații multinaționale a căror motivație principală este acumularea de profit, oamenii sunt instinctiv conștienți de faptul că cele mai sigure și mai sănătoase alimente sunt cele care sunt cultivate în mod natural. Aceeași gândire comună trebuie aplicată și în domeniul vaccinurilor modificate genetic, ale căror brevete sunt deținute de companii farmaceutice multinaționale. La fel ca în cazul alimentelor modificate genetic, principala motivație care alimentează dezvoltarea vaccinurilor pe bază de gene este acumularea profiturilor acționarilor.

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr. Rath au arătat că o combinaţie de vitamina C cu alți compuși naturali împiedică mecanismele cheie ale infectării cu coronavirus. Medicii din China au documentat în mod similar că dozele mari de vitamina C reduc foarte mult mortalitatea cauzată de Covid-19. Pe baza acestei cercetări și a altor cercetări, este acum o realitate științific dovedită că există deja alternative naturale la vaccinurile modificate genetic. Confruntați cu acceptarea unor astfel de vaccinuri, trebuie, așadar, să aplicăm aceeași logică limpede ca cea pe care o aplicăm deja alimentelor modificate genetic. Din perspectiva managementului riscurilor, vaccinurile modificate genetic, fără date de siguranță pe termen lung, ar fi cel mai bine să fie evitate.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2021/08/india-approves-worlds-first-dna-vaccine-for-covid-19-without-releasing-any-official-trial-data/

Publicat cu permisiune