main artikel

Interesul pentru anti-îmbătrânire și extinderea sănătoasă a speranței de viață valorează miliarde pentru economia globală

În zilele noastre, politicienii pot fi adesea auziți exprimându-și îngrijorarea cu privire la costurile în creștere cauzate sistemelor de sănătate de către populația îmbătrânită. Argumentul implicit pare să fie faptul că, oamenii trăind mai mult, impozitele vor trebui să crească pentru a plăti povara economică pe care aceştia o reprezintă asupra societății. Un nou studiu publicat în revista Nature Aging analizează însă această provocare dintr-un unghi diferit. Potrivit autorilor săi, punerea în aplicare a tratamentelor care vizează îmbătrânirea și extind în mod sănătos speranța de viață  ar putea valora miliarde de dolari în câștiguri economice.

Publicat de cercetători din Marea Britanie și SUA, studiul examinează scenarii care implică încetinirea îmbătrânirii, inversarea îmbătrânirii, speranța de sănătate pe durată mai lungă dar speranța de viață mai scurtă și speranța de viață pe durată mai mare, dar cu agravarea sănătății. Pe baza unui model pe care l-au conceput folosind date economice, de sănătate și demografice din SUA, cercetătorii au descoperit că intervențiile care abordează îmbătrânirea pot crește simultan speranța de sănătate și speranța de viață. În mod semnificativ, acestea arată că o încetinire a îmbătrânirii care crește speranța de viață cu un an valorează 38 de miliarde de dolari. Creșterea speranței de viață cu zece ani ar valora 367 trilioane de dolari. În cele din urmă, spun cercetătorii, cu cât se realizează mai multe progrese în îmbunătățirea modului în care îmbătrânim, cu atât va fi mai mare valoarea economică rezultată din îmbunătățirile ulterioare.

De asemenea, studiul arată că, deși speranța de viață a crescut dramatic în ultimii 150 de ani, nu toți anii câștigați sunt sănătoși. În schimb, proporția din viaţă pe care oamenii o petrec bucurându-se de o bună sănătate a rămas în general constantă, ceea ce implică mai mulţi ani trăiţi în condiții de sănătate precară. Acesta este motivul pentru care politicienii sunt în prezent preocupați de povara pe care o pune îmbătrânirea asupra sistemelor de asistenţă medicală.

Cercetătorii spun că estimările lor sugerează că tratamentele care vizează îmbătrânirea sunt extrem de valoroase. Ei subliniază, de asemenea, că, reducerea costurilor unor astfel de tratamente va avea ca efect o creştere a accesibilităţii acestora. În schimb, în condiţiile costurilor mari, asigurarea accesului  devine o problemă importantă. Prin urmare, cercetătorii subliniază necesitatea de a asigura accesul pe scară largă la tratamentele care vizează îmbătrânirea, dacă se va înţelege cu adevărat valoarea câștigurilor sociale pe care acestea le oferă.

Îmbunătăţirea sănătăţii şi prelungirea vieţii sunt deja posibile

Pe cât de interesant este acest studiu din Nature Aging, este regretabil că nu menționează nici nutriția, nici microelementele nutritive, nici suplimentele alimentare. În schimb, singurul tratament la care se referă este metformina, un medicament utilizat în diabetul de tip 2, ale cărui efecte secundare frecvent raportate includ acidoză lactică, diaree, greață și vărsături. Omisiunea studiului de abordări de sănătate eficiente, sigure și naturale din analiza sa este o rușine, întrucât cercetarea nutrițională și de medicină celulară cu baze ştiinţifice arată că îmbunătățirea sănătății și prelungirea vieții este deja posibilă.

Descoperirile științifice ale doctorului Matthias Rath și studiile efectuate la Institutul de cercetare Dr. Rath arată că o bună sănătate este determinată de buna funcționare a miliarde de celule care alcătuiesc corpul uman. Cea mai frecventă cauză a disfuncţiilor celulare este deficitul pe termen lung de vitamine, minerale, aminoacizi și alte microelemente nutritive esențiale. Funcția principală a acestor elemente dietetice cruciale este furnizarea de bioenergie către celule. Asigurarea celulelor cu o aprovizionare optimă cu microelementele nutritive corecte face posibilă îmbunătățirea stării de sănătate, prevenirea bolilor cronice și extinderea duratei de viață a omului.

Potențialul enorm al abordărilor de sănătate naturală pentru a obține câștigurile economice descrise în studiul din Nature Aging se află în contrast puternic cu distrugerea financiară ocazionată asupra sistemelor de asistenţă medicală din întreaga lume de către „afacerea cu boala” a industriei farmaceutice. Cum cele mai recente tratamente medicamentoase pentru cancer costă peste 500.000 $, cel mai scump medicament din lume având uluitorul preț de 2,1 milioane $, studiul Nature Aging ne oferă o perspectivă care ne poate pune pe gânduri  oferindu-ne un mod diferit de a privi lucrurile. Politicienii noștri ne-ar face un bine dacă l-ar lua în serios.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa:  https://www.dr-rath-foundation.org/2021/07/targeting-aging-and-extending-healthy-life-expectancy-worth-trillions-to-global-economy/

Publicat cu permisiune