Nou născuţii cu deficit de vitamina D prezintă un risc crescut de schizofrenie mai târziu în viaţă, conform raportului unei echipe de cercetători australieni şi danezi.
COMENTARIU
Descoperirile acestui studiu urmează publicării, anterior în acest an, a unei recenzii ştiinţifice şi meta-analize care a arătat că psihoza este asociată cu multiple deficienţe nutriţionale. Publicat în revista Schizophrenia Bulletin de către cercetători din Marea Britanie, Australia şi Belgia, datele au arătat că, în comparaţie cu indivizii non-psihiatrici, pacienţii nou diagnosticaţi cu psihoze au niveluri semnificativ reduse de folat, vitamina D şi vitamina C. Semnificativă este observaţia cercetătorilor, că pacienţii cu niveluri scăzute ale acestor elemente nutritive au avut şi cea mai precară sănătate mintală.
Şi nu doar că cercetarea a descoperit că deficitul de elemente nutritive este implicat în schizofrenie şi psihoză, dar studiile arată din ce în ce mai mult că abordările nutriţionale sunt eficiente în controlarea acestor afecţiuni.
O recenzie ştiinţifică asupra studiilor la nivel mondial a arătat că terapia suplimentară cu doze mari de vitamine B poate reduce semnificativ simptomele de schizofrenie mai mult decât medicamentele antipsihotice standard folosite separat. Recenzia a fost publicată în Psychological Medicine, una dintre cele mai prestigioase reviste de psihologie la nivel mondial, iar intervenţiile care au utilizat doze mari de vitamine B sau au combinat mai multe vitamine au fost descoperite ca fiind eficiente în reducerea simptomelor psihiatrice. În schimb, dozele mai scăzute au fost ineficiente.
Cum studiile arată din ce în ce mai mult că astfel de abordări constituie viitorul tratamentului în domeniul sănătăţii mintale, este timpul ca facultăţile de medicină să înceapă să predea şi medicilor şi psihiatrilor despre puterea dovedită a medicinei celulare şi nutriţionale.
Publicat cu permisiune