Legătura dintre statine și bolile musculare potențial fatale

Un nou studiu din Australia face legătura între utilizarea medicamentelor pentru reducerea colesterolului, din categoria statinelor, cu un risc semnificativ crescut de miozită inflamatorie idiopatică, o boală musculară gravă care poate duce la invaliditate permanentă și deces. Publicat în revista JAMA Internal Medicine, studiul arată că pacienții cu această boală au luat mai multe statine decât indivizii similari din rândul populației generale. Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că din cauza utilizării pe scară largă a statinelor și a gravității miozitei inflamatorii idiopatice, este necesară o creștere a conștientizării și a recunoașterii acestui potențial efect advers.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 221 de pacienți diagnosticați cu miozită inflamatorie idiopatică și le-au comparat cu date asupra altor 662 indivizi similari selectați dintr-o bază de date a populației în general. Au descoperi astfel că pacienții care sufereau de afecțiunea muscular fuseseră cu 79% mai expuși la medicamente din categoria statinelor. Această descoperire este deosebit de importantă având în vedere faptul că, spre deosebire de alte efecte adverse cunoscute ale statinelor, miozita inflamatorie idiopatică nu trece de la sine atunci când pacienții încetează să mai ia medicamentele respective.

Statinele au numeroase efecte secundare.

Pe lângă efectele secundare asupra mușchilor,  o recenzie asupra literaturii științifice dezvăluie faptul că statinele pot crește riscul apariției problemelor cognitive, cancerului, accidentelor vasculare, deteriorărilor sistemului nervos periferic, disfuncțiilor sexuale, problemelor glandei tiroide, afecțiunilor renale, tulburărilor comportamentale, problemelor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative, bolii Parkinson, bolilor autoimune, problemelor pancreatice, bolilor hepatice, problemelor de piele, afecțiunilor gastrointestinale, oboselii, tulburărilor psihiatrice, tulburărilor de somn și în general pot afecta negativ multe alte aspecte ale sănătății.

În plus, se cunoaște faptul că statinele epuizează nivelurile microelementului nutritiv esențial  coenzima Q10 și scade nivelul  acizilor grași serici.

Este suficient de rău faptul că milioane de pacienți care iau medicamente pentru scăderea colesterolului în general nu știu nimic despre aceste pericole. Însă cel mai rău rămâne faptul că aceste medicamente nici măcar nu se adresează cauzei primare a bolilor cardiovasculare.

Teoria colesterolului ca și cauză a bolii cardiovasculare este ”moartă”

Într-un studiu revoluționar publicat în American Journal of Cardiovascular Disease în 2015, oamenii de știință de la Institutul de Ceretare Dr.Rath au dovedit că boala cardiovasculară este, în esență, o formă incipientă a scorbutului, boala deficitului de vitamina C.  Construită pe baza unei descoperiri făcute de Dr. Rath  la începutul anilor 1990, publicarea acestui studiu a dat o lovitură majoră teoriei colesterolului ca și cauză a bolii cardiovasculare și multimiliardarelor vânzări de statine ale industriei farmaceutice.

Ca urmare a publicării acestui studiu, lovitura pe care a dat-o credibilității statinelor ca tratament pentru boala cardiovasculară a devenit în curând clară. Până în 2017, chiar și Pharmaceutical Journal – o publicație a Societății Regale Farmaceutice Britanice acceptase deschis faptul că vechea teorie a colesterolului ca și cauză a bolii cardiovasculare este ”moartă” Subliniind faptul că viețile supraviețuitorilor infarctelor miocardice care au participat în studiile sponsorizate de industria farmaceutică și care implicau utilizarea statinelor au fost prelungite cu o medie de 4 ani, autorii  Dr. Maryanne Demasi, PhD, Professor Robert H. Lustig și Assem Malhotra au declarat într-o recenzie științitifică faptul că există ”un imperativ moral și etic” de a discuta posibilele efecte negative ale acestor medicamente.

Văzută în această lumină, descoperirea că statinele măresc riscul dezvoltării unei afecțiuni musculare cu posibile efecte fatale nu va face decât să le grăbească sfârșitul credibilității ca tratament. Cu abordări naturale dovedite științific pentru prevenirea bolilor cardiovasculare acum disponibile, viziunea Fundației noastre despre un sistem de asistență medicală bazat pe terapiile medicinei celulare este pe cale să ajungă în centrul atenției. Cu cât pacienții află mai repede aceste lucruri, cu atât mai curând va veni și adevărata schimbare.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/09/new-study-links-cholesterol-lowering-statin-drugs-to-potentially-fatal-muscle-disease/