Lipsa vitaminei D mărește riscul de scleroză multiplă

Un nou studiu publicat în revista online Public Library of Science (PLOS) Medicine a adăugat și mai multe dovezi asupra faptului că lipsa vitaminei D poate mări riscul de dezvoltare a sclerozei multiple. Analizând datele a peste 14.000 de persoane bolnave de scleroză multiplă și a aproximativ 24.000 de persoane care nu suferă de această afecțiune, cercetătorii au descoperit că persoanele cu o tendință genetică de a prezenta deficit de vitamina D au fost de două ori mai susceptibili să dezvolte această afecțiune neurologică. Întrucât se cunoaște faptul că insuficiența vitaminei D este răspândită pe scară largă iar suplimentarea cu această vitamină este atât sigură cât și eficientă din punct de vedere al costurilor, cercetătorii afirmă că descoperirile lor pot avea un impact important asupra sănătății publice.

Se estimează că scleroza multiplă – afecțiune caracterizată de deteriorarea tecilor de mielină care acoperă fibrele nervoase ale corpului – afectează peste 2 milioane de oameni din întreaga lume. Cel mai adesea diagnosticată la vârste între 20-40 ani, cursul bolii poate lua multe forme. În formele recidivante-remisive ale bolii, simptomele tind să apară, să dispară și să apară din nou. În formele progresive, acestea se acumulează de-a lungul timpului. Există o mare varietate de simptome care diferă de la un pacient la altul și care pot include tulburări de vedere, slăbiciune musculară, probleme de coordonare și echilibru, senzații precum amorțeli, înțepături sau furnicături, probleme de memorie. La unele persoane boala se manifestă prin pierderea abilității de a scrie, a vorbi sau a merge.

Studii anterioare au demonstrat deja o legătură între nivelurile vitaminei D și scleroza multiplă. Pentru pacienții aflați în stadii incipiente ale bolii, s-a descoperit că nivelurile scăzute ale acestei vitamine prognozează severitatea bolii și grăbesc progresul acesteia. Totuși, întrebarea dacă nivelul scăzut al vitaminei D este o cauză directă a bolii sau se asociază acesteia datorită altor factori, nu și-a găsit încă răspunsul. Studiind în mod specific persoanele cu predispoziție genetică pentru deficit al vitaminei D, studiul PLOS Medicine enunță posibilitatea ca persoanele deja afectate de boală să aibă tendința de a sta mai mult în interior, ceea ce face ca nivelurile vitaminei D din corpul lor să scadă și mai mult, din cauza lipsei expunerii la lumina solară.

Deși cercetătorii care au făcut aceste descoperiri spun că ar fi totuși prea mult să se aștepte ca numai vitamina D terapeutică să trateze sau să determine regresia sclerozei multiple preexistente, este de remarcat faptul că alte microelemente nutritive precum coenzima Q10biotinaacidul lipoicvitamina B12L-carnitinaacizii grași polinesaturați și vitamina E și-au dovedit deja contribuția la controlul acestei boli. Ca atare, în timp ce pacienții urmează sfatul organizațiilor de caritate pentru scleroza multiplă care sunt puternic influențate de industria farmaceutică și își pun speranțele în cercetările asupra medicamentelor, dovezile arată clar că microelementele nutritive oferă o alternativă sigură și eficientă.

Cel mai mare impediment în calea progresului către controlul bolilor neurologice precum scleroza multiplă este “afacerea cu boala” a industriei farmaceutice, pentru care vindecarea și eradicarea bolilor ar însemna sfârșitul fluxului de venituri de ordinul miliardelor de dolari. De aceea, relația strânsă a industriei farmaceutice cu mass-media, care depinde de această industrie pentru veniturile provenite din reclame, este unul dintre principalele motive pentru care rapoartele despre vitamine oferite de televiziuni și ziare tind să descurajeze pacienții în a utiliza suplimente alimentare. Totuși, cum informațiile despre medicina celulară și nutrițională sunt din ce în ce mai multe și sunt disponibile gratuit pe internet, pacienții își pot face propriile cercetări. De aceea, cât de curând se va acționa în spiritul implicațiilor studiului PLOS medicine s-ar putea să nu depindă în primul rând de politicieni și medici, ci mai degrabă de persoanele care suferă de scleroză multiplă sau care prezintă risc pentru a dezvolta această boală, și care vor decide să ia problema în propriile mâini.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa:https://www.dr-rath-foundation.org/2015/08/evidence-mounting-that-lack-of-vitamin-d-may-increase-risk-of-developing-multiple-sclerosis/

Publicat cu permisiune