Presa ignoră conflictele de interese într-un studiu pro-farma despre hipertensiune

Un studiu recent afirmă că mult mai mulți oameni ar trebui să ia medicamente ”intensive pentru scăderea tensiunii” pentru a-și reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Publicată în revista medicală The Lancet sub forma unei meta-analize asupra a 19 de studii clinice, lucrarea susține, în principiu, că toate persoanele considerate cu grad de risc trebuie să ia medicamente – chiar dacă valorile tensiunii arteriale sunt normale și fără să se țină seama de efectele adverse grave. Totuși, este semnificativ faptul că în promovarea studiului, mass-media a omis să atragă atenția asupra faptului că jumătate dintre cercetătorii care au făcut acel studiu au legături cu companii farmaceutice multinaționale sau cu interese în cercetarea pro-farmaceutică.

Este de remarcat de asemenea lipsa din media a mențiunilor despre plata acordată acelor cercetători de către industria farmaceutică și acționarii acesteia . Sumele despre care ziarele lumii nu spun nimic au inclus burse, onorarii, rambursarea costurilor de călătorie, a cheltuielilor personale, precum și salarii. La fel de îngrijorător este faptul că media nici măcar nu menționează faptul că mulți dintre acei cercetători făceau parte din consilii directoare ale firmelor farmaceutice.

Legăturile dintre industria farmaceutică și cercetătorii din studiul Lancet despre hipertensiune

Bruce Neal, University of Sydney Medical School


Să luăm ca exemplu pe Bruce Neal de la Facultatea de Medicină a Universității din Sydney. Neal a primit burse de la companiile farmaceutice Jannsen, Abbvie, Dr Reddy’s Laboratories, Merck Schering Plough și Roche și onorarii sau cheltuieli de călătorie de la Abbott, Novartis, Pfizer, Servier, Roche și Janssen.

Vlado Perkovic, University of Sydney Medical School

La fel, Vlado Perkovic, tot de la Facultatea de Medicină a Universității din Sydney și unul dintre cei patru cercetători care a conceput și proiectat studiul, a primit burse de la Abbvie, Baxter și Janssen și rambursare de cheltuieli personale de la Merck și Servier. De asemenea a fost în comitetul director al Astellas, consiliul consultativ al GlaxoSmithKline, Bristol-Myers Squibb și Janssen și a primit onorarii pentru discursuri la simpozioane din partea Eli Lilly, Pfizer și Astra Zeneca. În plus, a fost în comitetul director și a primit onorarii pentru prezentări de la Boehringer Ingelheim.

Vlado Perkovic, University of Sydney Medical School

În total 8 dintre cei 16 cercetători menționați în lucrarea Lancet au sau au avut legături fie cu companii farmaceutice multinaționale, fie cu interese ale cercetărilor pro-farmaceutice, fie ambele. În lumina acestui fapt, pacienții afectați de hipertensiune s-ar putea pe bună dreptate întreba dacă opiniile acestor cercetători sunt demne de încredere și pot fi văzute ca independente de cele ale intereselor care îi plătesc. În consecință, suspectăm că o parte dintre pacienți ar putea ajunge în mod inevitabil la concluzia că acest studiu despre ”scăderea intensivă a tensiunii arteriale” nu este decât o unealtă promoțională deghizată a industriei farmaceutice.

Hipertensiunea arterială POATE fi eradicată în mod natural

Având în vedere atenția proeminentă primită în media globală, de departe cea mai mare tragedie în legătură cu acest studiu este faptul că milioane de pacienți din întreaga lume, ca și medicii lor, încă nu sunt conștienți de faptul că hipertensiunea arterială poate fi eradicată în mod natural, fără medicamente. Dovada eficienței abordărilor naturale în ținerea sub control a hipertensiunii arteriale se găsește într-un studiu clinic desfășurat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr. Rath care au evaluat efectele suplimentării cu microelemente nutritive în combinație sinergică la pacienți cu vârste între 32 și 60 ani.

Pe baza înțelegerii oferite de medicina celulară, conform căreia hipertensiunea arterială este un deficit cronic de microelemente nutritive esențiale în celulele mușchilor netezi care căptușesc pereții vaselor de sânge, pacienților participanți la studiu li s-a dat o anumită combinație de elemente nutritive care conținea vitamina C, lizină, prolină, arginină, magneziu și altele. Aceste elemente nutritive sunt cruciale pentru menținerea forței și elasticității vaselor de sânge și astfel pentru menținerea unor valori sănătoase ale tensiunii arteriale.

La începutul studiului, toți pacienții au avut valori ridicate ale tensiunii sistolice și diastolice. Valoarea medie a tensiunii sistolice era de 167 în timp ce valoarea tensiunii diastolice era 97. După ce au luat microelemente nutritive timp de 32 de săptămâni, tensiunea arterială a tuturor pacienților s-a îmbunătățit. La sfârșitul studiului aveau o tensiune sistolică medie de 142 și o tensiune diastolică medie de 83. Mai mult, și spre deosebire de cazul utilizării medicației antihipertensive produse de industria farmaceutică, în cazul utilizării microelementelor nutritive pt obținerea acestor rezultate nu s-au înregistrat efecte secundare.

Cum peste 1 miliard de oameni din întreaga lume au probleme cu controlul tensiunii arteriale iar acest număr se estimează că va crește cu 60% până în 2025, este timpul ca pacienților și medicilor acestora să li se spună adevărul despre siguranța și eficiența terapiilor naturale în controlul acestei periculoase probleme de sănătate. Totuși, trist este faptul că pentru moment se pare că nu vor înțelege acest lucru nici din revista medicală The Lancet nici de la autorii studiului despre ”scăderea intensivă a tensiunii arteriale”.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa:https://www.dr-rath-foundation.org/2016/01/mass-media-ignores-conflicts-of-interest-in-pro-pharma-high-blood-pressure-study/

Publicat cu permisiune