kids

Medicamente care au afectat deja 20.000 de copii, încă sunt prescrise „fără avertizări” femeilor însărcinate

„Medicamente care au provocat malformaţii fizice și probleme neurologice la zeci de mii de bebeluși sunt încă prescrise femeilor însărcinate.” [Sursa: independent.co.uk]

COMENTARIU

Începând cu anii 1970, aproximativ 20.000 de copii din Marea Britanie au fost afectați de valproați – o clasă de substanțe chimice folosite pentru a trata convulsiile și tulburarea bipolară – ca urmare a faptului că le-au fost prescrise mamelor lor în timpul sarcinii. Faptul că acei copii sunt încă afectați şi astăzi de aceste medicamente arată că, în vederea creşterii profiturilor, „afacerea cu boala” a industriei farmaceutice minimizează în mod deliberat pericolele medicamentelor toxice pe care le produce.

Este deja destul de rău când oamenii au de suferit de pe urma medicamentelor farmaceutice, dar cu siguranță este și mai rău atunci când pericolele pentru copiii nenăscuţi au fost trecute sub tăcere, în căutarea profiturilor. Probabil cel mai rău exemplu istoric în acest sens poate fi găsit în dosarele secrete obținute de ziarul Sydney Morning Herald din Australia care dezvăluie că, la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, firma farmaceutică Grunenthal a ignorat și ascuns avertismentele repetate că medicamentul său talidomidă ar putea face rău bebelușilor nenăscuți.

În total, se estimează că peste 10.000 de copii din 46 de țări din întreaga lume s-au născut cu malformaţii, ca o consecință directă a faptului că mamelor lor li s-a prescris talidomidă pentru greață și grețuri matinale în timpul sarcinii. În mod uimitor, așadar, în ciuda tragediei globale care a rezultat în urma utilizării talidomidei, medicamentul este încă prescris astăzi pentru tratamentul mielomului multiplu, un tip de cancer. Acest lucru ne oferă încă o dovadă suplimentară că industria farmaceutică continuă să pună interesele acționarilor săi înaintea celor ale sănătății umane.

Află mai multe despre istoria scandalului talidomidei citind acest articol de pe site-ul UK Science Museum (în limba engleză)

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2022/04/drug-that-harmed-20000-babies-still-being-prescribed-to-pregnant-women-without-warnings/

Publicat cu permisiune