Medicamentele comune, asociate cu riscul de deteriorare a funcţiei cognitive

Anticolinergicele, o clasă de medicamente folosite pentru afecţiuni precum alergii, răceli, hipertensiune arterială şi depresie, ar putea fi asociate cu un risc crescut de tulburări uşoare de gândire şi memorie, în special în rândul persoanelor care prezintă un risc genetic pentru boala Alzheimer sau markeri ai acestei afecţiuni, conform unui nou studiu [Sursa: Medicalexpress.com]

COMENTARIU

Având în vedere faptul că acestea blochează neurotransmiţătorul acetilcolină, descoperirea că medicamentele anticolinergice măresc riscul apariţiei problemelor de memorie nu este deloc surprinzător. Se ştie că acetilcolina joacă roluri cheie în învăţare şi memorie. Cercetări recente au arătat că această clasă de medicamente măreşte cu 50% riscul apariţiei demenţei.

Medicamentele anticolinergice sunt bine cunoscute prin faptul că generează şi alte probleme. Printre acestea se numără vederea înceţoşată, constipaţia, somnolenţa, uscăciunea gurii, halucinaţiile, creşterea frecvenţei cardiace, aritmia, transpiraţie redusă şi creşterea temperaturii corporale. Astfel de efecte secundare pot fi deosebit de pronunţate în special la persoanele vârstnice. Cum riscul de Alzheimer creşte odată cu înaintarea în vârstă, medicamentele anticolinergice sunt deosebit de periculoase la pacienţii vârstnici.

Deşi medicina convenţională nu are terapii eficiente pentru prevenirea sau controlul bolii Alzheimer, un studiu publicat în 2015 a descoperit că suplimentele cu vitamine B şi nivelurile ridicate de omega 3 pot stopa dezvoltarea acesteia. Cercetări recente au arătat şi că unele combinaţii sinergice de antioxidanţi pot preveni sau inversa cursul bolii.

Citeşte rezumate accesibile ale unor studii ştiinţifice care demonstrează eficienţa microelementelor nutritive împotriva bolii Alzheimer în Biblioteca Independentă de Nutriţie şi Sănătate Naturală (în limba engleză)

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/09/common-drugs-tied-to-increased-risk-of-cognitive-decline/

Publicat cu permisiune