Metabolismul glucozei beneficiază de sinergia elementelor nutritive

Diabetul, caracterizat de niveluri ridicate ale zahărului în sânge, este boala netransmisibilă cu cea mai rapidă multiplicar din întreaga lume. În decursul ultimelor două decenii, numărul persoanelor care suferă de diabet a crescut astronomic şi se preconizează că va creşte de la 171 milioane în 2000 la 438 milioane în 2030. Diabetul tip 2 (insulinoindependent) a fost considerat până de curând o boală care afectează persoanele vârstnice şi supraponderale: însă este din ce în ce mai des diagnosticat la copii şi adulţi tineri, sub 25 ani, precum şi la persoane care nu sunt neapărat supraponderale. Un nivel permanent ridicat al zahărului în sânge poate duce la complicaţii diabetice grave inclusiv ateroscleroză, accident vascular cerebral, insuficienţă renală, neuropatie, vindecarea defectuoasă a rănilor, cataractă şi posibile dizabilităţi pe termen lung.

Deşi diabetul este boala metabolismului defectuous al glucozei, glucoza însăşi este o sursă crucială de energie pentru fiecare celulă a organismului nostru. Absorbţia corespunzătoare, transportul şi utilizarea glucozei alimentare de către celule depinde atât de hormonul insulină secretat de pancreas cât şi de funcţionarea corespunzătoare a receptorilor de insulină prezenţi în celule. Diferite microelemente nutritive sunt implicate în metabolismul glucozei. De exempu, vitaminele B sunt cruciale pentru convertirea moleculelor de zahăr în bioenergie care să fie folosită de fiecare celulă.

Vitaminele B lucrează singergic cu alte microelemente nutritive pentru îmbunătăţirea eficienţei ficatului şi pancreasului, organe importante în metabolismul zahărului.Vitamina C joacă un rol crucial în diabet datorită similarităţii sale structurale cu moleculele de zahăr. Nivelurile ridicate ale glucozei susţin deficitul de vitamina C în celule, concurând cu aceasta pentru a intra în celule. Vitamina D nu doar că ajută la absorbţia calciului, ci şi contribuie la îmbunătăţirea imunităţii şi preveniurea infecţiilor şi inflamaţiilor la pacienţii diabetici, reducând astfel alte complicaţii legate de zahăr, din alte organe.

În plus,  mineralele precum calciul şi magneziul sunt importante pentru funcţionarea optimă a muşchilor şi nervilor, ca şi a glucozei din sânge, a controlului tensiunii arteriale şi producţiei de bioenergie în inimă. Cromul şi alte minerale ajută la menţinerea nivelurilor glucozei în limite normale. Cromul ajută la facilitarea răspunsului celular la insulină şi utilizarea corespunzătoare a glucozei în sânge, eventual prin scăderea cererii de insulină.

Într-un studiu recent desfăşurat la Institutul de Cercetare Dr.Rath am investigat diferite suplimente nutriţionale şi efectul acestora asupra aportului de glucoză şi reglarea de către celulele muşchilor scheletici.* Au fost utilizate 3 tipuri de suplimente nutriţionale: formula A care conţinea o combinaţie cuprinzătoare de microelemente nutritice esenţiale printre care vitamine, minerale şi aminoacizi, formula B care conţinea doar microelemente nutritive importante pentru metabolismul glucozei şi formula C care conţinea doar grupul vitaminelor B.

Studiul nostru a comparat şi combinat aceste formule. Rezultatele au arătat că efectul maxim l-a avut combinaţia celor 3 formule A, B şi C, ceea ce a dus la un aport sporit de glucoză din partea celulelor cu până la 370% faţă de lotul de control. O enzimă specifică, protein kinaza (Akt) este importantă pentru transportul glucozei în interiorul celulelor. Studiul nostru a arătat că, în timp ce formulele A şi B au avut un efect stimulator asupra unui proces intitulat Akt fosfrorilare, cel mai pronunţat efect (240% creştere) a fost observat în cazul combinării celor 3 formule. efectul acestei combinaţii a fost mai mare decât al oricăreia din formule luată individual.

Studiul arată că diferitele combinaţii de microelemente nutritive afectează metabolismul în celulele musculare şi când microelementele nutritive relevante lucrează în sinergie unele cu altele, bemeficiile sunt maxime. De asemenea studiul nostru transmite un mesaj consumatorilor de suplimente nutriţionale să îşi bazeze decizia de cumpărare pe eficienţa produsului, dovedită ştiinţific, nu pe sloganuri publicitare atrăgătoare şi adesea înşelătoare. Aveţi încredere în firmele care investesc în cercetări în domeniul sănătăţii naturale, nu doar în departamentul lor de marketing!

 

M. Chatterjee et al., J Cell Med Nat Hlth, May 2019.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/08/glucose-metabolism-can-benefit-from-micronutrient-synergy/

Publicat cu permisiune