Microelemente nutritive esențiale

Vitamina C

Vitamina C este elementul nutritiv cheie pentru stabilitatea vaselor de sânge, a inimii și a altor organe din corpul nostru. Fără vitamina C, corpul omenesc s-ar dezintegra și dizolva efectiv, așa cum se întâmplă în cazul scorbutului. Vitamina C este responsabilă de producția și funcționarea optimă a colagenului, elastinei și a altor molecule de țesut conjunctiv care oferă stabilitate vaselor de sânge și întregului organism uman.

Vitamina C este importantă pentru vindecarea rapidă a rănilor, inclusiv pentru vindecarea milioanelor de fisuri și leziuni microscopice din interiorul pereților vasculari. Este cel mai important antioxidant din organismul uman. Cantitățile optime de vitamina C protejează eficient sistemul cardiovascular și întregul organism împotriva ”ruginirii” biologice.

Vitamina C este și un cofactor al unei serii de catalizatori biologici (enzime) care sunt importanți pentru metabolismul îmbunătățit al colesterolului, trigliceridelor și altor factori de risc. Acest lucru este util pentru diminuarea riscului de boli cardiovasculare. Este o moleculă energetică importantă, necesară pentru reîncărcarea transportatorilor de energie din interiorul celulelor.

Vitamina E

Vitamina E este cea mai importantă vitamină antioxidantă solubilă în grăsimi. Aceasta protejează în special membranele celulelor sistemului nostru cardiovascular. De asemenea, vitamina E împiedică atacurile radicalilor liberi și deteriorarea oxidativă.

Vitamina E este transportată de lipoproteinele cu densitate scăzută (low-density lipoproteins, LDL) și de alte particule transportatoare de colesterol și grăsimi. Luată în cantități optime, vitamina E poate împiedica oxidarea (ruginirea biologică) a acestor particule grase și deteriorarea interiorului pereților vasculari.

S-a demonstrat că vitamina E face trombocitele din fluxul sanguin mai puțin lipicioase, păstrând astfel sângele subțire și evitând riscul formării de cheaguri.

Beta-caroten

Beta-carotenul este numit și pro-vitamina A și este o importantă vitamină antioxidantă solubilă în grăsimi. Ca și vitamina E, este transportată în primul rând de particulele de lipoproteine din fluxul sanguin către milioane de celule din organism. Ca și vitamina E, beta-carotenul împiedică ”ruginirea” particulelor grase și deteriorarea sistemului cardiovascular.

Din ce în ce mai multe studii clinice confirmă beta-carotenul ca agent protector împotriva bolilor cardiovasculare. Ca și în cazul vitaminei E, s-a demonstrat că beta-carotenul scade riscul formării de cheaguri de sânge.

Vitamina B1 (Tiamină)

Tiamina funcționează ca un co-factor al unui biocatalizator important numit pirofosfat. Acest catalizator este implicat în metabolismul fosfaților din celulele noastre, o altă sursă de energie care optimizează milioane de reacții în celulele cardiovasculare și nu numai.

Vitamina B2 (Riboflavină)

Riboflavina este co-factor pentru flavin adenin dinucleotide (FAD), una dintre cele mai importante molecule transportatoare de energie celulară din interiorul micilor centre energetice (centrale energetice) alte tuturor celulelor.

Vitamina B3 (Niacină, Niacinamidă)

Niacina este un element nutritiv important, esențial ca și co-factor pentru nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) și moleculele transportatoare de energie legate de aceasta. Această moleculă transportatoare de energie constituie unul dintre cele mai importante sisteme de transport al energiei din întregul organism.

Milioane de astfel de transportatori sunt creați și reîncărcați (de către vitamina C) în interiorul centrelor de energie celulară ale sistemului vascular și organismului în general. Viața celulară și viața în general nu ar fi posibile fără acest transportator de energie.

Vitamina B5 (Pantotenat)

Pantotenatul este co-factorul coenzimei A, molecula combustibil centrală în metabolismul celulelor inimii, ale pereților vasculari și ale altor celule. Metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor din interiorul fiecărei celule toate conduc la o singură moleculă, acetil-coenzima A. Aceasta este molecula cheie care ajută la convertirea hranei în energie celulară.

Această moleculă importantă este formată, în parte, din vitamina B5, deci importanța suplimentării acestei vitamine este evidentă. Viața celulară nu ar fi posibilă fără această vitamină.

Vitamina B6 (Piridoxină)

Vitamina B6 este un co-factor al fosfatului piridoxal, co-factor important al metabolismului aminoacizilor și proteinelor din celulele sistemului cardiovascular și nu numai. Vitamina B6 este necesară pentru producția celulelor roșii ale sângelui care sunt transportatoare de oxigen către celulele sistemului cardiovascular și alte celule din organism. Vitamina B6 este esențială și pentru structura și funcționarea optimă a fibrelor de colagen.

Vitamina B12

Vitamina B12 este necesară pentru metabolismul acizilor grași și al anumitor aminoacizi, în celulele organismului nostru. Vitamina B12 este necesară și pentru producția de celule roșii ale sângelui. Deficitul sever al vitaminei B12 poate cauza boala numită anemie pernicioasă care este caracterizată de producția insuficientă de celule sanguine.

Folat

Folatul este un element nutritiv foarte important pentru producția de celule roșii ale sângelui și alimentarea cu oxigen. Ultimele trei vitamine descrise sunt un bun exemplu pentru modul în care aceste molecule bioenergetice lucrează împreună în sinergie, ca o orchestră.

Fără transport corespunzător de oxigen către toate celulele, funcționarea acestora ar fi deteriorată indiferent cât de multe dintre celelalte vitamine ați lua. De aceea este important să vă suplimentați alimentația pe cât posibil cu elementele nutritive esențiale corecte și în cantitățile corespunzătoare.

Biotină

Biotina este necesară pentru metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru metabolismul optim al calciului și fosfaților în organism. Vitamina D este necesară pentru creșterea și stabilitatea oaselor și dinților. Timp de secole, deficitul de vitamina D a fost o problemă de sănătate frecventă la copii, cauzând întârzieri în procesul de creștere și malformații. Astfel, în multe țări laptele este suplimentat cu vitamina D. Vitamina D este esențială și pentru un metabolism optim al calciului în pereții arteriali, inclusiv înlăturarea calciului din depozitele aterosclerotice.

Calciu

Calciul este important pentru contracția adecvată a celulelor musculare, inclusiv milioane de celule ale mușchiului cardiac. Este necesar pentru conducerea impulsurilor nervoase și deci pentru bătăi regulate ale inimii. Calciul este esențial și pentru întărirea și stabilitatea oaselor și dinților, ca și pentru comunicarea biologică adecvată între celulele sistemului cardiovascular și majoritatea celorlalte celule, precum și pentru multe alte funcții biologice.

Magneziu

Magneziul este antagonistul natural al calciului iar beneficiile sale pentru sistemul cardiovascular sunt similare medicamentelor cu antagoniști de calciu care se prescriu pacienților, cu deosebirea că magneziul este produs de natură. Studiile clinice au demonstrat că magneziul este deosebit de important pentru normalizarea hipertensiunii arteriale, ba mai mult, poate ajuta și la normalizarea bătăilor neregulate ale inimii.

Oligoelemente

Oligoelementele zinc, mangan, cupru, seleniu, crom și molibden constituie de asemenea elemente nutritive esențiale importante. Majoritatea acestor oligoelemente sunt metale necesare ca și catalizatori pentru mii de reacții biochimice din metabolismul celulelor. Totuși ele sunt necesare în cantități foarte mici – mai puțin de o zecime de miime de gram.

Aminoacizi

Aminoacizii sunt cărămizile de construcție ale proteinelor. Majoritatea aminoacizilor din organismul nostru sunt extrași din alimente și din digerarea proteinelor. Mulți aminoacizi pot fi sintetizați în organismul nostru, la nevoie; aceștia se numesc aminoacizi ”neesențiali”.

Aminoacizii pe care organismul nu îi poate sintetiza se numesc aminoacizi ”esențiali”. Este important să înțelegem că – deși organismul poate produce anumiți aminoacizi – cantitatea acestora poate să nu fie suficientă pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Un bun exemplu în acest sens este aminoacidul prolină.

Prolina

Aminoacidul prolină este o cărămidă importantă de construcție a proteinelor de stabilitate – colagen și elastină. Peste 10% din cărămizile de construcție ale moleculelor de colagen constau doar din prolină. Este ușor de înțeles cât de important este pentru stabilitatea pereților vasculari și a organismului nostru în general să avem un aport suficient de prolină în alimentație.

Prolina este foarte importantă în procesul de regresie a depozitelor aterosclerotice. Globulele de grăsime (lipoproteine) care transportă colesterolul se lipesc de interiorul pereților vasculari cu ajutorul unor benzi adeziv biologice. Prolina este un excelent agent tip ”teflon” care poate neutraliza aderența acestor globule grase. Efectul terapeutic este dublu. În primul rând prolina împiedică dezvoltarea în continuare a depozitelor aterosclerotice, iar în al doilea rând ajută la eliberarea globulelor grase deja depozitate, de pe peretele vascular înapoi în fluxul sanguin.

Când multe particule de grăsime sunt eliberate din plachetele de pe pereții arteriali, mărimea acestor depozite se diminuează determinând regresia bolii cardiovasculare. Prolina poate fi sintetizată de organism, însă cantitățile sunt adesea insuficiente, mai ales la pacienții cu risc crescut de boli cardiovasculare.

Lizina

Spre deosebire de prolină, lizina este un aminoacid esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu o poate sintetiza. De aceea, suplimentarea zilnică a acestui aminoacid este crucială.

La fel ca și prolina, lizina este o importantă cărămidă de construcție a colagenului și a altor molecule de stabilitate și aportul suficient al acesteia ajută la stabilizarea vaselor de sânge și a altor organe din corp. Aportul combinat de lizină, prolină și vitamina C are o deosebită importanță pentru stabilitatea țesuturilor organismului.

Pentru o rezistență optimă a moleculelor de colagen, cărămizile de construcție ale acestora – lizina și prolina – trebuie să fie modificate biochimic în hidroxi-lizină și hidroxi-prolină. Vitamina C este cel mai eficient biocatalizator pentru această reacție de ”hidroxilare” și deci pentru a asigura țesutului conjunctiv o rezistență optimă.

Lizina este la rândul său un alt agent tip ”teflon” care poate ajuta la eliberarea globulelor grase depozitate pe vasele de sânge. Lizina este și precursorul aminoacidului carnitină. Transformarea lizinei în carnitină necesită prezența vitaminei C ca și biocatalizator. Acesta este un alt motiv pentru care combinația dintre lizină și vitamina C este esențială.

Arginina

Arginina are multe funcții în organismul uman. În ceea ce privește sistemul cardiovascular are o funcție deosebit de importantă. Aminoacidul arginină poate descompune o mică moleculă numită oxid nitric. Această mică parte a fostei molecule de arginină are un rol deosebit de important în menținerea sănătății cardiovasculare. Oxidul nitric relaxează pereții vaselor de sânge și ajută la normalizarea hipertensiunii arteriale. În plus, oxidul nitric ajută la diminuarea proprietăților adezive ale trombocitelor și are un efect anticoagulant.

Carnitina

Carnitina este un element nutritiv esențial deosebit de important. Este necesară pentru convertirea grăsimilor în energie. Carnitina funcționează ca un microbuz care circulă între uzina celulei și compartimentul energetic al fiecărei celule. Aceasta transportă moleculele de energie în și din centralele energetice celulare.

Acest mecanism este deosebit de important pentru toate celulele musculare, inclusiv ale inimii. Pentru mușchiul inimii care pompează sânge în mod constant, carnitina este unul dintre cei mai cruciali ”combustibili celulari”. Astfel, nu este deloc surprinzător că multe studii clinice au demonstrat valoarea suplimentării cu carnitină pentru îmbunătățirea funcției de pompare a sângelui și a performanței inimii.

Carnitina este benefică și pentru celulele electrice ale inimii, iar suplimentarea cu acest element nutritiv ajută la normalizarea diferitelor forme de aritmie.

Cisteina

Cisteina este un alt aminoacid important cu multe funcții în organism. Sistemul cardiovascular beneficiază în special de suplimentarea cu acest aminoacid deoarece cisteina este cărămida de construcție a glutationei, unul dintre cei mai importanți antioxidanți produși de organism. Printre altele, glutationa protejează interiorul pereților vasculari împotriva radicalilor liberi și a altor tipuri de deteriorări.

============

Traducere din limba engleză. Publicat cu permisiune
Sursa: http://www.rath.co.uk/research/essential_micronutrients.htm

 
istanbul escort
istanbul escort bayan
escort istanbul