La vârsta de 9 ani, Isaiah Godfrey era incapabil să îşi lege şireturile la pantofi şi să se spele pe dinţi. A fost exmatriculat din 6 grădiniţe şi mai multe şcoli din cauza deficitului său hiperactiv de atenţie (ADHD). Acum are 13 ani, este capabil să sară 10 trepte cu placa de skateboard şi a recuperat 6 ani de şcoală. Mama lui, Erica Godfrey, dă credit microelementelor nutritive pentru „progresul uimitor” al fiului ei.
COMENTARIU
Cercetările arată clar că suplimentarea cu microelemente nutritive poate ameliora comportamentul antisocial. Un studiu din Marea Britanie publicat în 2002 este unul dintre exemplele de marcă în acest sens, întrucât a oferit dovezi despre legătura dintre aportul nutriţional şi comportamentul violent într-un studiu bine conceput în cadrul căruia deţinuţilor li s-au administrat suplimente nutriţionale. Pe perioada studiului, subiecţii care au primit microelemente nutritive au comis cu 37% mai puţine acte de violenţă şi cu 26% mai puţine delicte în general, în timp ce rata incidentelor disciplinare a rămas neschimbată în cazul celor care au primit placebo. Studiul randomizat, dublu-orb, control-placebo a atras un răspuns extrem de favorabil din partea comunităţii academice, pentru standardele înalte ale metodologiei sale.
La fel, un studiu desfăşurat în SUA, a dat la iveală faptul că acei copii care au primit o suplimentare zilnică de numai 50% din DZR (doza zilnică recomandată) pe o perioadă de 4 luni au avut o incidenţă mai mică a ameninţărilor, luptelor, vandalismului, lipsei de respect, comportamentului dezordonat, obscenităţilor, refuzului de a lucra sau ajuta, punerii în pericol a altora şi alte delicte.
Cum numeroase alte studii desfăşurate în instituţii de corecţie juvenilă au ajuns la concluzii similare, nu încape îndoială că interesul ştiinţific şi medical pentru această arie de cercetare va continua să crească.
Publicat cu permisiune