S-ar putea să vă surprindă să aflați că boala cu cea mai rapidă răspândire în lume astăzi este diabetul. În fiecare zi aproximativ 5000 de americani sunt diagnosticați cu diabet1, ceea ce duce la sute de cazuri de picioare amputate, orbire sau insuficiență renală. În întreaga lume, diabetul este una din cele mai comune boli cronice și este în topul provocărilor în domeniul sănătății publice din acest secol. În decursul ultimelor două decenii, numărul de oameni care suferă de diabet a crescut exponențial și se estimează că va crește de la 171 milioane în 2000 până la 438 milioane în 2030.
Diabetul de tip II (insulinoindependent) a fost considerat de mulți ca fiind o boală care afectează persoanele vârstnice și supraponderale; totuși, acum este frecvent diagnosticat la copii și adulți sub 25 de ani, ca și la indivizi care nu sunt supraponderali. Diabetul de tip II este caracterizat printr-o incapacitate a celulelor de a răspunde la insulină și de a absorbi glucoza, ceea ce are ca rezultat niveluri anormal de mari ale glucozei în sânge. Acest fenomen este adesea precedat de o varietate de simptome reunite sub denumirea de sindrom metabolic. Acesta include semne ca obezitatea, nivelul ridicat al zahărului în sânge, hipertensiune arterială și colesterol mărit. Este un fapt dovedit că alimentația bogată în fructoză poate determina dezvoltarea sindromului metabolic. Mai mult, nu există medicamente sau tratamente specifice. Toate alimentele procesate, cerealele, băuturile răcoritoare, sosurile de salată, ketchup-ul și chiar crenwurștii tip hot dog sunt îndulcite cu cantități mari de zahăr de masă, fructoză sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.
Deoarece alimentația bogată în fructoză poate determina declanșarea simptomelor similare sindromului metabolic uman la anumite tipuri de șoareci, am studiat modul în care administrarea de microelemente nutritive în alimentația acestora poate influența acest proces și cum poate fi aceasta comparată cu efectele unui medicament anti-diabetic standard (metformin).2 Șoarecii tineri hrăniți anterior cu o alimentație bogată în fructoză au primit fie un amestec specific de microelemente nutritive (care conținea vitamina C, vitamine B, extract de scorțișoară, extract din sâmburi de struguri și altele), fie metformin, timp de 7 săptămâni. Am observat că șoarecii care au primit amestecul de microelemente nutritive au înregistrat o scădere de 4% ale nivelurilor markerilor diabetici specifici (fructozamină), în timp ce grupul care a primit metformin, aceste niveluri au crescut cu 15%. În plus, șoarecii din grupul care a primit metformin aveau niveluri reduse de insulină, în timp ce grupul care beneficiase de suplimentare cu microelemente nutritive a manifestat o restabilire a nivelurilor insulinei. În plus, suplimentarea cu microelemente nutritive a avut ca efect și scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului total – astfel micșorând riscul cardiovascular, o cauză majoră de deces în rândul pacienților diabetici.
Am condus și un studiu clinic pilot, utilizând amestecul de microelemente nutritive la pacienți care sufereau de diabet de tip II.3 După 6 luni de urmare a programului de microelemente nutritive, pacienții au manifestat o scădere a nivelului de zahăr din sânge cu 23%. Suplimentele au ajutat și la reducerea nivelurilor hemoglobinei glicozilate A1c (HbA1c) în medie cu 9,3%. HbA1c este un parametru important al gestionării nivelului de zahăr în sânge, pe termen lung.
Deși există nenumărate medicamente farmaceutice care pot ține sub control nivelul zahărului din sânge, nici unul nu poate vindeca diabetul. Am demonstrat că, prin suplimentarea sigură, eficientă și accesibilă a alimentației cu microelemente nutritive, milioane de diabetici și-ar putea îmbunătăți metabolismul zahărului, reducând mulți factori de risc pentru complicații ale diabetului.
Bibliografie
1. Diabetes care, Vol 27, No.5,2004
2. J. Cha, et al., Mol Med Rep, 2011
3. Cellular Health Comm, Vol 1, No.1,2001
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-help-in-maintenance-of-blood-sugar/
Publicat cu permisiune