Microelementele nutritive diminuează deteriorările cauzate de medicamente

Întrucât peste 65% din americani iau în mod regulat unul sau mai multe medicamente pe bază de rețetă, este imperativ să conștientizăm nu doar efectele secundare dăunătoare ale acestora, ci și costurile asociate. Conform unei estimări din anul 2008, americanii cheltuiesc peste 205 miliarde $ anual pentru medicamente pe bază de rețetă. Totuși, contrar opiniei generale, vârstnicii nu sunt singurul grup al populației care ia foarte multe medicamente. Medicamentele pentru copii sunt una din afacerile cu cea mai rapidă creștere din industria farmaceutică.

Este important să observăm că majoritatea medicamentelor nu tratează cauzele bolilor, de aceea ele nu asigură vindecare pe termen lung. În schimb, acționează doar pe termen scurt, pentru ameliorarea simptomelor. Mai mult, în procesul de ameliorare a simptomelor, majoritatea medicamentelor epuizează corpul pacientului de elementele nutritive esențiale necesare pentru menținerea funcțiilor normale ale organismului și protejarea organelor împotriva efectelor secundare periculoase.

Având în vedere aceste lucruri, am studiat1 efectele pe șoareci ale suplimentării cu anumite microelemente nutritive, în cazul deteriorării organelor cauzate de un medicament antiaritmic (Amiadarone). Plămânii și ficatul sunt organele cele mai frecvent afectate de Amiadarone. De aceea, am studiat nivelurile diferitelor enzime (de ex. CPK, AST) care sunt în mod normal monitorizate pentru a evalua deteriorarea inimii și ficatului la oameni. Șoarecii tratați cu Amiadarone au avut niveluri crescute de CPK și AST. Totuși, după suplimentarea cu amestecul specific de microelemente nutritive, aceste efecte au fost inversate, situația redevenind normală. Efectul de normalizare a fost mai accentuat la șoarecii care au primit suplimentarea cu microelemente nutritive înainte de administrarea de Amiadarone în doze mari, ceea ce indică faptul că astfel deteriorarea organelor a fost mult mai mică și mai ușor reversibilă.

Am desfășurat un studiu și cu medicamentul Adryamicin, folosit împotriva cancerului. Rezultatele au fost similare2. Adriamycin afectează inima și ficatul cauzând deteriorări grave care devin rapid ireversibile. La grupul de șoareci care a beneficiat de un amestec specific de microelemente nutritive înainte de administrarea de Adriamycin, am observat o reducere semnificativă a deteriorărilor la nivelul ficatului și rinichilor, pe baza observării markerilor specifici precum AST, ALT, creatinină, azot ureic sangvin (blood urea nitrogen = BUN).

Gestionarea efectelor secundare ale medicamentelor pe bază de rețetă ridică adesea provocări mai mari decât boala originală, care pot duce chiar la deces. În pofida tuturor precauțiilor, se estimează că medicamentele administrate corect ucid anual 100.000 de oameni în SUA, devenind cea de-a patra cauză a mortalității și provocând invaliditate pentru alte câteva mii de oameni. Cheltuielile spitalicești ocazionate de tratarea pacienților ce suferă de efecte secundare ale medicamentelor sunt estimate a fi între 1,56-5,6 miliarde $ anual numai în SUA.

Medicamentele nu doar eșuează în tratarea bolilor, ci în plus slăbesc organele vitale ale corpului omenesc precum inima, ficatul și rinichii, cauzând deteriorări substanțiale care afectează încă și mai mult sănătatea pacientului. Studiile noastre dovedesc faptul că o continuă suplimentare cu microelemente nutritive esențiale poate ajuta la diminuarea acestor deteriorări și revenirea cât mai
grabnică a pacienților la o viață normală.

1. M. W. Roomi, et al., Experimental and therapeutic medicine 7: 987-989, 2014
2. M. W. Roomi, et al., Experimental And Therapeutic Medicine 7: 1040-1044, 2014

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-reduce-damage-caused-by-prescription-drugs/

Publicat cu permisiune