hsnp 22 853x480 1

Microelementele nutritive – importante pentru menţinerea nivelului normal al colesterolului

Numărul persoanelor diagnosticate cu niveluri ridicate ale colesterolului în sânge a crescut constant, odată cu fiecare nouă linie directoare emisă, cu privire la colesterol. În prezent, aproximativ 71 milioane de cetățeni americani adulți și aproximativ 35% din copiii de 9 ani au niveluri ale colesterului la limita superioară admisă și ca atare necesită medicamente pentru reducerea colesterolului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO – World Health Organization) peste 50% din adulții din țările cu venituri mari și aproximativ 25-35% din țările cu venituri mici au niveluri ridicate ale colesterolului.

 

Colesterolul și-a câștigat statutul de substanță ”indezirabilă” pe măsură ce comunitatea farmaceutică a ajuns la un consens că acesta nu este doar cauza bolilor cardiovasculare grave, ci și a altor boli. Unele studii sugerează chiar că nivelul ridicat al colesterolului poate crește riscul cancerului mamar, în pofida faptului că majoritatea pacienților cu cancer au niveluri prea scăzute ale colesterolului în sânge. În plus, nivelurile foarte reduse ale colesterolului pot duce la dezvoltarea demenței Alzheimer.

Astfel de informații contradictorii creează confuzie în rândul celor care se străduiesc să-și mențină nivelul colesterolului în limite normale și distorsionează adevărata importanță a colesterolului pentru sănătate. Colesterolul este o substanță vitală din compoziția tuturor membranelor celulare și esențială pentru producția de hormoni adrenali și sexu022ali și pentru formarea bilei. Colesterolul, printre altele, este precursorul vitaminei D și este necesar pentru o funcționare optimă a creierului și a altor organe.

Conform Dr.Rath, nivelul ridicat al colesterolului nu este cauza – ci consecința – bolilor cardiovasculare existente. Un nivel ridicat al colesterolului poate indica slăbiciunea structurală a pereților vaselor de sânge (producție deficitară de colagen) cauzată în principal de deficitul pe termen lung al vitaminei C și altor microelemente nutritive esențiale. Pentru a întări pereții deteriorați ai vaselor de sânge, organismul depune colesterol, care conține lipoproteine precum LDL și Lp(a) ca ”factori de reparare”. Cu cât deteriorarea vasculară este mai mare, cu atât ficatul produce mai mult colesterol care apoi este depozitat pe pereții arteriali, fenomen care, în timp, determină formarea plachetelor aterosclerotice, mărind riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Vitamina C, pe lângă efectul indirect pe care îl are asupra producției de colesterol prin rolul său în stabilitatea vaselor de sânge, poate influența direct producerea colesterolului. Acest lucru are loc pentru că reglează exact aceeași enzimă cheie pentru sinteza colesterolului – HMGCoA reductază – pe care o blochează statinele – cea mai populară clasă de medicamente pentru reducerea colesterolului.

Deși vitamina C este crucială, nu este singurul microelement nutritiv necesar pentru menținerea nivelurilor colesterolului în limite normale. Aceasta acționează sinergic cu lizina, prolina, vitamina B3 și alte microelemente nutritive, pentru îmbunătățirea structurii peretelui arterial și reglarea sintezei colesterolului în ficat.

Într-un studiu clinic pilot care a cuprins persoane (34-68 ani) cu dereglări ale metabolismului grăsimilor, am administrat un program specific care conținea microelemente nutritive importante pentru metabolismul normal al colesterolului. Am observat că după șase luni de suplimentare cu microelemente nutritive, nivelul total mediu al colesterolului a scăzut cu 14%, LDL (colesterolul ”rău”) a scăzut cu 10%, trigliceridele cu 22% iar homocisteina cu 3%. Mai mult, nivelurile Lp(a) care este un indicator mult mai precis al riscului de boală cardiovasculară decât colesterolul total, a scăzut cu 13%. În prezent nu există tratamente medicamentoase eficiente pentru scăderea Lp(a). În același timp, nivelurile medii ale HDL (colesterolul ”bun”) au crescut cu 8%, ceea ce a contribuit în mod pozitiv la prevenirea și reducerea plachetelor aterosclerotice.

În prezent, 43 de milioane de americani iau medicamente din categoria statinelor, pentru reducerea colesterolului. Conform noilor linii directoare emise în 2014 de American Heart Association (Asociația Americană a Inimii),se vor prescrie statine altor 13 milioane de adulți care nu au avut niciodată vreo afecțiune cardiovasculară.  Studiile noastre au arătat că – spre deosebire de toate medicamentele pentru scăderea colesterolului – anumite microelemente nutritive în sinergie specifică pot trata disfuncțiile complexe ale metabolismului lipidelor fără efecte secundare. Astfel, pe lângă o alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată, sinergia microelementelor nutritive oferă susținere și o abordare mai sigură persoanelor care încearcă să mențină un echilibru sănătos al colesterolului.

Bibliografie:
Cellular Health Communication, Vol 1, No. 1, 2001

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-are-important-for-healthy-cholesterol-levels/

Publicat cu permisiune