hsnp 32 853x480 1

Microelementele nutritive împotriva tumorilor cerebrale

O tumoare cerebrală primară este o tumoare de tip foarte agresiv care își are originea în țesuturile creierului. Tumorile cerebrale secundare sunt formate prin răspândirea cancerului din alte zone ale corpului (melanom, cancer pulmonar, mamar, de rinichi sau colon). În SUA, se estimează că 23.380 de adulți vor fi diagnosticați cu tumori cerebrale primare în 2014 și că aproximativ 14.320 dintre aceștia vor muri din cauza acestor tumori. Statisticile europene au raportat 57.132 cazuri de tumori cerebrale maligne în 2012, conform unui raport statistic.

Există mai multe tipuri diferite de tumori cerebrale primare. Totuși, 45% dintre toate tumorile cerebrale primare sunt reprezentate de gliom, care se formează dintr-un tip specific de celule ale creierului numite celule gliale. Când celulele tumorale se aseamănă celulelor gliale, gliomul devine o tumoare cerebrală benignă. Pe măsură ce numărul celulelor anormale crește, agresivitatea cancerului crește de asemenea. Glioblastomul multiform este un tip de gliom cu grad înalt de malignitate. Deși glioblastomul nu se răspândește de obicei în afara creierului, de obicei se răspândește foarte rapid în țesutul cerebral învecinat. Simptomele glioblastomului variază în funcție de presiunea exercitată asupra anumitor zone din creier și pot fi sub formă de dureri de cap, greață și leșin, precum și probleme de vorbire, vedere și personalitate. Deși nu reprezintă o soluție pentru vindecare, operația este de obicei primul pas în schema de tratament pentru glioblastom, urmată apoi de mai multe cicluri de radiații și chimioterapie.

Similar majorității tumorilor, și tumorile creierului și ale măduvei spinării utilizează aceleași mecanisme de formare a metastazelor – distrugerea țesutului conjunctiv înconjurător cu ajutorul a două tipuri de enzime – metaloproteinazele de matrice (MMP) și activatorii de plasminogen urokinaze (uPA). Nivelurile crescute de MMP și uPA sunt asociate cu cele mai agresive tipuri de tumori cerebrale. În timp ce celulele canceroase secretă enzimele MMP de digerare a colagenului, țesutul din jur secretă inhibitori de metaloproteinaze (TIMP) ca mecanism de protecție.

Pe baza acestui mecanism, am studiat efectul unei combinații de microelemente nutritive (vitamina C, lizină, prolină, extract de ceai verde și altele) asupra activității MMP, a inhibitorilor
din țesuturi (TIMP) și uPA, folosind trei tipuri de linii de celule de glioblastom uman.* Rezultatele noastre au arătat că această combinație de microelemente nutritive a redus inițial secreția de enzime MMP și, în doze mai mari, a generat blocarea în proporție de 100% a MMP pentru toate cele trei tipuri de linii de celule de glioblastom. Combinația de microelemente nutritive a inhibat și secreția de uPA, mărind în același timp secreția de inhibitori ai MMP (TIMP).

Cu opțiunile disponibile în prezent, medicina convențională tinde doar să amelioreze calitatea vieții pacienților cu glioblastom. Mai mult, aceste opțiuni includ numai radiații și chimioterapie,
cu eficiență limitată și efecte adverse severe. În schimb, am văzut că acea combinație de microelemente nutritive acționează eficient asupra diferitelor stadii ale evoluției cancerului și blochează răspândirea agresivă a tumorilor cerebrale, oferind astfel speranță pentru mii de oameni.

*Bibliografie:
MW Roomi et al., International Journal of Oncology 45: 887-894, 2014

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-against-brain-tumors/

Publicat cu permisiune