Microelementele nutritive, necesare pentru un schelet sănătos

Sistemul scheletic este format din oase și articulații și asigură sprijin, mobilitate și protecție diferitelor organe din corp. Ne naștem cu peste 300 de oase. Multe dintre ele – de exemplu oasele craniului – fuzionează treptat, astfel că, la vârsta adultă, avem în total 206 oase. Cel mai mare os din corp este femurul (osul coapsei) iar cele mai mici sunt cele 3 oase din urechea internă.

Creșterea maximă a oaselor are loc în copilărie și la pubertate și se oprește cam în jurul vârstei de 16-18 ani. Deși oasele nu mai cresc în dimensiuni după vârsta de 20 de ani, ele nu sunt structuri tari și interte. De-a lungul întregii noastre vieți au loc în mod continuu procese metabolice cunoscute sub denumirea de remodelarea oaselor, în cadrul cărora osul este resorbit și format din nou. Celulele specializate de căptușire a oaselor din sistemul scheletic, cunoscute ca osteoblaste, au un rol major în acest proces, ca și celulele de dizolvare a oaselor, numite osteoclaste. Întregul nostru schelet se reînnoiește odată la câțiva ani și se estimează că, de fiecare dată, cam 20% din osul adult trece prin procesul de remodelare.

Structura de bază a oaselor noastre este formată din colagen, o proteină pe care se depoziteazp minerale, întărind întreaga structură. Sănătatea generală a oaselor și articulațiilor depinde de producția optimă de colagen și de structura acestuia. Dar oasele asigură mai mult decât doar suport structural și protecție organelor din corp. Ele sunt și un rezervor important de minerale precum calciul și fosforul care sunt esențiale pentru întreținerea bătăilor inimii, contracțiilor musculare și altor funcții. În cazul unui aport insuficient din alimentație, aceste minerale sunt extrase din os în vederea menținerii unor niveluri optime în sânge. Osul are și măduvă unde se produc diferite celule ale sângelui. În măduva osoasă sunt stocate și anumite lipide care acționează ca depozit de energie.

Ca și alte celule din organismul nostru, celulele care formează oasele au nevoie nu doar de calciu și vitamina D, ci și de multe alte microelemente nutritive. Vitamina D este esențială pentru absorbția optimă a calciului, cel mai important mineral din oase. Totuși, vitamina C și aminoacizii lizină și prolină sunt cruciali în construirea unui colagen puternic și sănătos care apoi, la rândul său, formează scheletul intern puternic al osului. Alinierea fibrelor de colagen determină modul în care calciul și alte minerale sunt depozitate și asigură stabilitatea metabolică și tăria oaselor. Dar există și alte microelemente nutritive importante care ajută la construirea unei mase maxime a oaselor. Acestea includ grupul vitaminelor B, vitamina K și minerale precum cuprul, fosforul, magneziul, borul și zincul.

O alimentație sănătoasă, exercițiul fizic și o combinație sinergică de microelemente nutritive sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. Un deficit cronic de microelemente nutritive duce la slăbirea și epuizarea mineralelor din oase. Când viteza de dizolvare a osului este mai mare decât viteza de formare a acestuia, apare o pierdere osoasă netă. Aceasta poate duce la afecțiuni precum osteoporoza (subțierea oaselor) sau osteomalacia (demineralizarea oaselor) care conduc la deformații. Din cauza stilului nostru de viață modern, din ce în ce mai sedentar, incidența bolilor precum osteoporoza nu mai este legată doar de procesul de îmbătrânire. Chiar și femei cu vârsta de 25 de ani pot experimenta stadii inițiale ale osteoporozei. De asemenea și alți factori precum estrogenul, testosteronul sau dezechilibrul hormonal al paratiroidelor pot afecta metabolismul oaselor.
Majoritatea suplimentelor cu microelemente nutritive recomandate în mod obișnuit pentru sănătatea oaselor conțin doar calciu, cu sau fără vitamina D. Totuși, dacă formarea colagenului nu are loc în mod corespunzător, calciul și alte minerale nu se incorporează în mod optim în oase, și astfel stabilitatea țesutului osos poate fi compromisă. De aceea este important să se acorde atenție proporției dintre ingredientele suplimentelor pentru susținerea oaselor și să se aleagă produse care susțin în mod sinergic  tăria și funcționarea sistemului scheletic.
Publicat cu permisiune