Microelementele nutritive pot împiedica deteriorarea celulară cauzată de expunerea la radiații

În numărul precedent al paginii noastre de noutăţi în domeniul ştiinţei discutam despre pericolele expunerii la radiaţii. Imagistica obţinută prin raze X şi scanări CT este extrem de valoroasă şi poate salva vieţi în multe cazuri de urgenţă. Totuşi, pentru că sunt  metode de diagnosticare non-invazive, rapide şi nedureroase, razele X şi scanările CT sunt suprautilizate..

În ultimele câteva decenii am fost din ce în ce mai expuşi la radiaţii excesive şi nemăsurate prin intermediul surselor diverse precum substanţele din scoarţa pământului şi din spaţiu, cuptoarele cu microunde, liniile electrice, telefoanele celulare, semnalele radio, scannerele de la aeroport şi de pe zborurile transcontinentale. Un studiu recent a subliniat faptul că aceste doze de radiaţii, deşi mici, au efect cumulativ şi este dovedit faptul că deteriorează ADN-ul celular,ceea ce poate genera cancere la interval de decenii după expunere.

Copiii, adulţii tineri şi femeile sunt cei mai expuşi riscului de cancet indus de radiaţii în decursul vieţii lor. Între timp, experiţii estimează că aproximativ 40-50% din scanările CT la copii nu sunt necesare. Copiii sunt de 10 ori mai sensibili la aceeaşi dozăde radiaţii ca un adult şi o treime din cei care sunt supuşi scanărilor CT au sub 10 ani. Oasele şi torsul copiilor sunt subţiri şi astfel nu oferă suficientă protecţie împotriva radiaţiilor care induc deteriorări organelor lor vitale şi de reproducere. Copiii au o mai mar durată de viaţă înainte, în care se pot manifesta pericolele acestei expuneri inutile. Mai mult, în perioada de creştere, celulele imature cu diviziune rapidă sunt mult mai susceptibile la deteriorări la nivel de ADN. Şi femeile sunt mai susceptibile la a contracta boli ca urmare a expunerii la radiaţii. Un studiu a dat la iveală că una din 270 de femei care au o scanare CT cardiacă la vârsta de 40 de ani, cu scopul stabilirii stării vaselor de sânge va face o formă de cancer mai târziu, în timp ce în cazul bărbaţilor doar unul din 600 comportă acest risc.

Deşi toată lumea ar trebui să fie atentă şi să evite radiaţiile excesive, acest lucru nu este întotdeauna posibil. De aceea este importantă introducerea unui regim de microelemente nutritive în alimentaţie

 

VITAMINA C, A & E: În plus faţă de efectele lor protectoare, vitamina C este cea mai importantă în prevenirea deteriorărilor genetice la nivel de cromozomi şi la protejarea măduvei osoase. Ea acţionează sinergic alături de antioxidanţi precum vitaminele A şi E pentru a preveni moartea indusă de radiaţii a celulelor sănătoase şi a induce moartea (apoptoza) celulelor deteriorate.
FITONUTRIENŢII:  Extractul de ceai verde este unic în asigurarea protecţiei celulelor cu diviziune rapidă din sistemul digestiv şi măduva osoasă şi reducerea efectului dăunător al impactului radiaţiilor. Quercetina asigură protecţia cromozomilor şi ADN-ului mitocondrial. Resveratrolul protejează ţesuturile sensibile la radiaţii din ficat şi organele digestive. Curcuminul protejează celulele normale împotriva deteriorărilor cauzate de radiaţii ca şi intensificarea activităţii celulelor responsabile de moartea celulelor canceroase.
ALTE ELEMENTE NUTRITIVE: N-Acetil-Cisteina (NAC) este cunoscută pentru acţiunea sa singergică alături de vitaminele C şi E pentru protejarea celulelor atunci când este luată imediat după expunerea la radiaţiilor. Mineralele ca zincul şi magneziul sunt cofactori vitali ai protecţiei antioxidante naturale. Zincul este cunoscut pentru efectul de protecţie selectivă a măduvei osoase şi în special a celulelor roşii ale sângelui. Zincul şi magneziul împreună asigură protecţie mitocondriei celulare.

Deşi multe dintre aceste studii sunt efectuate în condiţii controlate, de laborator, se recomandă ca şi echipajele de pe liniile aeriene şi astronauţii să ia doze mai mari de microelemente nutritive cu efect antioxidant. În general oamenii nu îşi iau astfel de măsuri de precauţie din cauza unei lipse de conştientizare în ceea ce priveşte sănătatea. Este crucial să preluăm controlul asupra sănătăţii noastre asigurând organismului doza necesară de antioxidanţi şi mărind-o la nevoie.

Sursa:  https://www.dr-rath-foundation.org/2018/07/micronutrients-can-protect-against-cell-damage-caused-by-radiation-exposure/

Publicat cu permisiune