Microelementele nutritive pot preveni insuficienţa cardiacă

Deși este un fapt necunoscut multor medici, cercetările științifice confirmă clar că nivelurile ridicate ale vitaminei C reduc riscul de insuficiență cardiacă. Un studiu publicat în American Heart Journal în 2011 a examinat legătura dintre concentrațiile de vitamina C în sânge și instalarea insuficienței cardiace, în cazul a 9.178 bărbați și 11.112 femei cu vârste între 39-70 ani. Cercetătorii au descoperit că riscul de manifestare a insuficienței cardiace a scăzut în cazul prezenţei nivelurilor ridicate de vitamina C şi respectiv oamenii cu niveluri scăzute ale vitaminei C au avut cele mai ridicate riscuri de a contracta boala.

Rezultatele acestui studiu susţin cercetarea revoluţionară a Dr.Rath în domeniul medicinei celulare, care arată că la originea insuficienţei cardiace stă, ca şi cauză primară, deficitul cronic de microelemente nutritive în celulele care produc energie pentru muşchiul cardiac. Deficitul de microelemente nutritive slăbeşte funcţia de pompare a inimii şi duce la circulaţie deficitară a sângelui. ca o consecinţă, rinichii devin incapabili să îşi desfăşoare funcţia vitală de eliminare a excesului de apă din organism prin filtrarea ei din sânge în urină. Acest lucru are ca rezultat reţinerea apei în ţesuturi ceea ce provoacă umflarea picioarelor, gleznelor şi altor părţi ale corpului. Aceste umflături sunt cunoscute sub denumirea de edem. Alte simptome frecvente ale insuficienţei cardiace sunt dispneea, ameţeala, oboseala şi tusea persistentă provocată de acumularea fluidului în plămâni.

Factori de risc clinic pentru insuficienţa cardiacă

Unul dintre factorii de risc clinic pentru insuficienţa cardiacă este infarctul miocardic. Pacienţii care au suferit un infarct miocardic experimentează deteriorări semnificative ale pereţilor muşchiului cardiac. Acest lucru aduce inima într-o tare de slăbiciune, ceea ce o predispune la dezvoltarea altor probleme cardiovasculare. Boala coronariană, care este în sine o cauză a infarctelor miocardice, este deci un factor de risc pentru insuficienţa cardiacă.

Presiunea ridicată a sângelui, cunoscută sub denumirea de hipertensiune arterială, este un alt factor de risc important pentru insuficienţa cardiacă deoarece şi aceasta deteriorează celulele inimii. Cu cât inima lucrează mai mult pentru pomparea sângelui, în cazul presiunii ridicate, cu atât, pe termen lung, acest lucru se va reflecta într-o scădere a capacităţii de pompare.

Bătăile neregulate ale inimii, cunoscute şi sub denumirea de aritmie, reprezintă de asemenea un factor de risc pentru insuficienţa cardiacă. Acesta este cazul mai ales atunci când ritmul normal este frecvent şi rapid, ceea ce face ca muşchiul inimii să slăbească.

Anemia este o boală caracterizată de deficit de celule roşii sau hemoglobină în sânge care se întâlneşte frecvent în cazurile de insuficienţă cardiacă. Anemia slăbeşte inima cerându-i să pompeze mai tare pentru a putea livra suficient oxigen diferitelor organe din corp.

Diabetul este de asemenea un factor de risc pentru insuficienţa cardiacă, deoarece măreşte riscul instalării hipertensiunii areriale şi bolii coronariene.

Pentru fiecare dintre aceşti factori de risc clinic însă, cauza primară rămâne aceeaşi: deficitul cronic al microelementelor nutritive esenţiale. Acest lucru înseamnă că un aport zilnic optim de microelemente nutritive corecte este măsura de bază atât pentru prevenirea cât şi pentru corectarea insuficienţei cardiace.

Abordarea insuficienţei cardiace din perspectiva medicinei celulare

Tratamentul convenţional al insuficienţei cardiace are efecte secundare semnificative. Tratamentul cu diuretice pentru eliminarea fluidelor în exces este deosebit de periculos deoarece creşte semnificativ nivelurile vitaminei C şi ale altor elemente nutritive în sânge. În mod similar, medicamentele din categoria statinelor, pentru scăderea nivelului colesterolului, sunt cunoscute pentru faptul că deteriorează rinichii şi ficatul. Totuşi, din fericire, cercetările ştiinţifice şi studiile clinice au documentat clar beneficiile anumitor microelemente nutritive în îmbunătăţirea funcţiei de pompare a inimii.

Abordarea convenţională a induficienţei cardiace este rezumată în acest desen. Să tratezi insuficienţa cardiacă prin transplant de inimă e ca şi cum ai schimba motorul doar fiindcă ai rămas fără benzină. Medicina celulară asigură energia celulară pentru „motorul” corpului tău.

În afara aportului optim de vitamina C, utilizarea elementelor nutritive precum vitamina E, vitamina B1 şi alte vitamine B, coenzima Q10, carnitina şi taurina poate preveni şi corecta în siguranţă insuficienţa cardiacă prin optimizarea nivelurilor energiei celulare din celulele muşchiului cardiac. După cum este documentat în capitolul 5 al cărţii salvatoare de vieţi a Dr.Rath, De ce animalele nu fac infarct… dar oamenii, da! utilizarea acestor microelemente nutritive în dozele corecte pot fac ca transplanturile de inimă să fie inutile.

În concluzie, mesajul fundamental este foarte clar: optimizarea aportului de microelemente nutritive optimizează funcţionarea inimii şi previne insuficienţa cardiacă.

 

 

 

Articol de Mirja Holtrop

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/04/scientific-research-confirms-micronutrients-prevent-heart-failure/

Publicat cu permisiune