Microelementele nutritive pot reduce deteriorările ficatului, cauzate de analgezicele eliberate fără rețetă

Acetaminofenul (Tylenol® sau Paracetamol) este cel mai utilizat medicament, ca analgezic sau pentru reducerea febrei și este disponibil pe scară largă, pentru a fi eliberat fără rețetă. Multe persoane iau acest medicament ca pe bomboane, fără a fi conștiente de faptul că excesul poate avea consecințe severe ducând chiar la deces. Mai mult, acetaminofenul este prezent în doze mici în aproape 600 de produse care se eliberează fără rețetă; printre acestea se numără medicamentele contra tusei și răcelii, somniferele și analgezicele pe bază de rețetă. Disponibilitatea largă a acetaminofenului și accesul ușor la el, face ca acesta să fie principalul vinovat pentru supradozele accidentale care pot pune viața în pericol. Deși acetaminofenul este mai sigur ca ibuprofenul (Motrin®) și aspirina, are o marjă de siguranță foarte îngustă și chiar și o mică eroare de dozaj poate cauza deteriorări grave ale ficatului. În Statele Unite, intoxicarea accidentală cu acetaminofen este cauza a 78.000 de vizite pe an la camera de gardă de urgență și cea mai comună cauză a insuficienței hepatice, care necesită transplant de ficat.

Toxicitatea acetaminofenului nu vine din medicamentul însuși, ci din unul dintre metaboliții săi, produși în ficat. Acest produs metabolic al acetaminofenului se combină cu glutationa și alți antioxidanți puternici și epuizează rezerva de antioxidanți a organismului. O astfel de epuizare expune corpul la deteriorări cauzate de radicalii liberi, mărind astfel riscul multor altor efecte adverse asociate acetaminofenului. N-acetil-cisteina, un precursor al glutationei, este cel mai comun antidot utilizat în caz de intoxicare cu acetaminofen.

Se știe că acetaminofenul induce deteriorări asemănătoare ale ficatului și rinichilor și la animale. De aceea, am studiat efectul unui amestec specific de elemente nutritive, care conținea vitamina C, lizină, prolină, N-acetil-cisteină și alte microelemente nutritive, pe un grup de șoareci.1 Șoarecii au fost divizați în două grupuri dintre care unul a primit alimentație normală, iar celălalt grup, alimentație suplimentată cu microelemente nutritive. După două săptămâni, ambelor grupuri li s-a administrat o doză foarte mare de acetaminofen. Șoarecii care au primit alimentație suplimentată cu microelemente nutritive au avut deteriorări ale ficatului cu 80% mai reduse decât grupul de control. Rezultatele au fost măsurate cu ajutorul testelor de funcționare a ficatului (AST, ALT și fosfatază alcalină). În mod similar, deteriorarea rinichilor a fost cu 38% mai redusă iar raportul BUN/creatinină cu 32% mai scăzut în grupul a cărui alimentație fusese suplimentată cu microelemente nutritive.

Insuficiența hepatică acută indusă de acetaminofen este cea mai răspândită cauză a deceselor cauzate de insuficiența hepatică. În ianuarie 2014, Food and Drug Administration (FDA, Administrația pentru Alimentație și Medicamente) din Statele Unite a recomandat companiilor farmaceutice să limiteze acetaminofenul utilizat în combinații în medicamentele pe bază de rețetă la 325 mg pe doză și a spus că medicii ar trebui să evite să prescrie orice combinație care ar depăși această doză. În mai 2014, FDA a emis un alt memento pentru farmaciști, să nu mai elibereze rețete de combinații de analgezice care conțin acetaminofen în doze mari, deoarece produsele nu sunt considerate sigure. Totuși, nu a fost emisă nici o avertizare pentru medicamentele și tabletele eliberate fără prescripție, care conțin peste 500 mg acetaminofen per doză și care sunt încă disponibile pe scară largă.

Având în vedere că 150 de decese pe an în Statele Unite sunt cauzate de toxicitatea acetaminofenului, FDA consideră această situație ca o problemă de sănătate publică. Studiile noastre demonstrează că suplimentarea continuă cu aceste microelemente nutritive specifice poate proteja foarte eficient organismul de deteriorări serioase ale ficatului, cauzate de acetaminofen.

Ref: MW Roomi, et al., Human & Experimental Toxicology 2008, 27: 223-230

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-may-reduce-liver-damage-caused-by-over-the-counter-painkillers/

Publicat cu permisiune