Microelementele nutritive pot reduce riscurile terapiei de substituție hormonală

În timpul perioadei de tranziție spre menopauză, femeile experimentează diferite simptome: bufeuri, transpirații nocturne, iritabilitate, schimbări de dispoziție și tulburări ale somnului. Acest proces durează între 1-3 ani pentru majoritatea femeilor, însă în anumite cazuri pot dura chiar până la 15 ani, severitatea simptomelor fiind foarte variată. Aproximativ 20-25% dintre femei au simptome severe, care necesită tratament. Terapia de substituție hormonală (HRT = hormone replacement therapy) sau terapia cu hormoni specifici menopauzei (MHT = menopausal hormone therapy) este un tratament pe termen scurt, utilizat în scopul diminuării intensității simptomelor asociate menopauzei, pe care femeile le resimt atunci când organismul lor încetează să mai producă hormonii feminini, estrogen și progesteron.

Totuși, în 2002 un important studiu clinic intitulat Inițiativa pentru Sănătatea Femeilor (Women’s Health Initiative, WHI) a fost înrerupt, deoarece cercetătorii au constatat că riscurile induse de tratamentul HRT depășeau cu mult beneficiile așteptate. Peste 80% dintre femei au întrerupt imediat tratamentul HRT din cauza faptului că acesta provoca o creștere semnificativă a incidenței infarctelor miocardice, a formării cheagurilor de sânge și a accidentelor vasculare cerebrale. Întrucât motivul întreruperii studiului WHI a fost în mare măsură riscul apariției cancerului și a bolilor cardiovasculare, am făcut un experiment în cadrul căruia am testat efectul unei anumite combinații de microelemente nutritive asupra efectelor secundare asociate tratamentului cu estrogen și progesteron. Formarea plachetelor arteriale, care este responsabilă de majoritatea infarctelor miocardice, implică creșterea și acumularea inutilă de celule musculare netede, inflamații și alți factori în anumite zone ale vaselor  de sânge, blocând eventual fluxul sanguin. La fel, un semn distinctiv al cancerului, este creșterea necontrolată a celulelor, ceea ce creează potențialul invadării altor țesuturi.

Am utilizat culturi de celule musculare netede aortice pentru a studia diferitele efecte ale microelementelor nutritive (vitamina C, lizină, prolină, N-acetil-cisteină și altele) alături de hormonii
feminini, estrogen și progesteron. În timp ce estrogenul și progesteronul au determinat creșterea celulelor, combinația de microelemente nutritive nu doar că a inhibat această creștere cu 30%,
dar chiar a determinat regresia efectelor cu 25% chiar când a fost utilizată în paralel cu estrogen și progesteron. Tratamentul de tip HRT crește riscul cancerului de mai multe tipuri.

Am observat că celulele tratate doar cu estrogen sau progesteron au fost capabile să invadeze alte țesuturi, și astfel să creeze metastaze. Acest proces de invazie a fost semnificativ redus, în
proporție de 78%, în prezența microelementelor nutritive. Microelementele nutritive au redus și markerii inflamatori, care sunt potențiali declanșatori ai aterosclerozei și cancerului. În același
timp, acțiunea sinergică a micronutrienților a mărit semnificativ stabilitatea pereților vaselor de sânge, reducând riscul evenimentelor cardiovasculare.

Într-un alt studiu clinic pilot, am demonstrat efectele protectoare și sinergice ale microelementelor nutritive în determinarea regresiei aterosclerozei.

Terapia de substituție hormonală trebuie evaluată în conformitate cu necesitățile individuale și factorii de risc aferenți. Anumite studii recente pretind că femeile pot utiliza tratamentele de tip HRT pentru ameliorarea simptomelor, pe perioade scurte de timp la începutul menopauzei sau chiar la o vârstă mai tânără. Totuși, riscul de infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale și cancer, în special cancer mamar, este încă predominant. Pe baza rezultatelor studiilor noastre, milioane de femei care decid să urmeze tratamente de tip HRT trebuie de asemenea să ia în considerare suplimentarea cu microelemente nutritive pentru a se proteja de efecte secundare grave.

Sursa: V. Ivanov, et al., JANA, Vol 8, No.1, 2005

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-may-reduce-risk-in-hormone-replacement-therapy/

Publicat cu permisiune