hsnp 44 853x480 1

Microelementele nutritive susţin contracţiile uterine normale

Conform Centrului de Control și Prevenție a Bolilor din SUA (CDC), în 2013, 11,4% dintre sarcinile din SUA sau încheiat cu nașteri premature. Nașterea prematură este și cauza a aproximativ 35% decese infantile în SUA.

Întrucât dezvoltarea organelor vitale precum creierul, plămânii și ficatul are loc în ultimele săptămâni de sarcină, nașterea copilului înainte de finalizarea dezvoltării organelor poate avea efecte devastatoare atât asupra copilului, cât și asupra familiei. Complicațiile pe termen scurt precum icterul, problemele de respirație, imunitatea extrem de scăzută și infecțiile extind durata de ședere a nou-născutului în spital. Dizabilitățile pe termen lung precum orbirea, surditatea, paralizia cerebrală și alte probleme neurologice la copii născuți prematur adaugă peste 26 milioane $ la costurile naționale ale asistenței medicale în SUA. Factorii precum tutunul, alcoolul și utilizarea medicamentelor, sarcinile multiple, hipertensiunea arterială și diabetul în timpul sarcinii măresc riscul nașterii premature la o femeie. De cele mai multe ori travaliul și nașterea premature nu pot fi anticipate. Travaliul prematur este dificil de oprit și sunt foarte puține medicamente farmaceutice care pot fi administrate pentru a prelungi sarcina. În plus, cele care sunt utilizate în acest scop au și efecte adverse asociate.

Uterul este relativ calm în cea mai mare parte a perioadei unei sarcini. Când se apropie termenul, mușchii uterini devin extrem de sensibili la hormonul oxitocină, care este cel mai puternic stimul de inducere a contracțiilor. Contracțiile musculare uterine induse de oxitocină sunt inhibate în timpul sarcinii de către numeroase substanțe inclusiv hormonii estrogen și progesteron, prostaciclină, oxid nitric și relaxin. Se consideră că și inflamația și infecția sunt implicate în inițierea și evoluția travaliului prematur și a nașterii premature. Markerii inflamatorii precum factorul de necroză a tumorii (TNF-alfa), interleucina (IL-1B) și nivelurile enzimelor de tip metaloproteinaze de matrice (MMP-9) cresc în timpul travaliului prematur.

Am studiat efectul microelementelor nutritive naturale asupra contracțiilor mușchilor uterini netezi induse de hormoni și agenți inflamatorii.* Am observat că mediatorii inflamatorii, TNF-alfa și prostaglandinele au crescut contracțiile mușchilor netezi pe când amestecul de microelemente nutritive a inhibat semnificativ activitatea acestor mediatori și a indus relaxarea mușchilor  uterini cu până la 300%. Combinația de microelemente nutritive a redus și secreția de MMP. Combinarea microelementelor nutritive precum lizina, prolina, vitamina C și extractul de ceai verde a fost mai eficientă în relaxarea mușchilor netezi uterini decât utilizarea oricărui element nutritiv individual.

Știind că orice medicament farmaceutic luat în timpul sarcinii poate avea efecte vătămătoare asupra dezvoltării copilului, combinația acestor microelemente nutritive sigure ar putea fi un mod mai bun și mai eficient de a avea o sarcină sănătoasă.

Ref:
* V. Ivanov et al., Journal of Obstetrics and Gynaecology
Research 2006, 32(1): 23-31

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-support-normal-uterine-contractions/

Publicat cu permisiune