Multe parteneriate dintre serviciile de sănătate şi producătorii de medicamente nu sunt făcute publice

Multe organizații ale Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie intră în parteneriate cu companii producătoare de medicamente dar detaliile, și chiar însăși existența multora dintre acestea nu sunt făcute cunoscute publicului larg.

COMENTARIU

Ca și contrapartidele sale din alte țări, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (National Health Service,NHS) are o relație îngrijorător de strânsă cu industria farmaceutică. Într-o ilustrare revelatoare a gradului de apropiere pe care l-a căpătat această relație, o investigație din anul 2016 a dat la iveală faptul că peste 130 oficiali NHS erau pe statele de salarii ale companiilor producătoare de medicamente. Oficialii respectivi, majoritatea directori sau administratori cu vechime, erau implicați în deciziile despre ce medicamente trebuie să dea NHS pacienților. Sugerând faptul că numărul celor care primesc bani de la industria farmaceutică ar fi de fapt cu mult mai mare, Daily Telegraph, ziarul britanic care a publicat povestea, a descoperit că problema este ”sistemică” în rândul NHS.

Oferind dovezi clare asupra măsurii în care Cartelul Farmaceutic controlează asistența medicală din Marea Britanie, investigația Daily Telegraph a dat la iveală faptul că oficialii NHS au participat la procesul de luare a deciziilor privind medicamentele anumitor companii farmaceutice de la care ei luau bani. Este de înțeles de ce, atunci când au fost contactați de Daily Telegraph, mai multe dintre organizațiile NHS implicate în scandal au negat inițial faptul că personalul lor ar fi oferit consultanță pentru industria farmaceutică. Abia ulterior, când au fost confruntați cu date și nume, au recunoscut.

În mod clar, atingerea scopului ”Sănătate pentru toți” nu va fi posibilă până când sistemele noastre de asistență medicală nu vor fi eliberate de influența coruptă a afacerii cu boala.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/03/many-uk-health-service-partnerships-with-drug-companies-not-being-made-public/

Publicat cu permisiune