Nivelurile ridicate ale vitaminei D, asociate cu creșterea capacității de antrenament

Un nou studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology a dat la iveală faptul că nivelurile crescute ale vitaminei D în organism sunt asociate cu o creștere a capacității de antrenament. Studiul a fost efectuat de cercetători din SUA, cu intenția de a analiza legătura dintre vitamina D și exercițiile de fitness ”cardio”. Studiul a inclus 1995 participanți iar rezultatele demonstrează ceea ce cercetătorii numesc ”o asociere independentă și robustă” între nivelurile serice ale vitaminei D și abilitatea inimii și plămânilor de a furniza oxigen mușchilor în timpul antrenamentelor

Studiul a fost desfășurat cu utilizarea de date din United States National Health and Nutrition Survey (2001-2004). Participanții la studiu au avut vârste între 20-49 ani și au acoperit o populație reprezentativă pentru SUA: 45,2% femei, 49,1% albi, 13% persoane cu hipertensiune arterială, 4% persoane diabetice.

S-a descoperit că participanții care aveau cele mai mari niveluri ale vitaminei D au avut o capacitate de antrenament semnificativ mai mare decât cei cu niveluri joase. Situația a rămas la fel chiar și după ajustarea celorlalți factori care at fi putut, eventual, influența rezultatele (vârstă, sex, rasă, indice de masă corporală, hipertensiune arterială, diabet, fumat și altele)

Este de remarcat faptul că fiecare creștere de 10 nmol/L a nivelurilor vitaminei D în sânge a fost asociată cu o creștere semnificativă din punct de vedere statistic a cantității maxime de oxigen pe care corpul o folosește în timpul antrenamentului. Cunoscută ca ”VO2max”, această măsurătoare a fost determinată pe participanții la studii care făceau un exercițiu test pe banda de alergare. Având în vedere faptul că nivelurile crescute de fitness cardiorespirator sunt asociate cu un risc mai scăzut de deces, nu doar din cauza bolilor cardiovasculare ci și din alte cauze, aceasta este fără îndoială o descoperire importantă.

Optimizarea performanței în antrenamente prin sinergia elementelor nutritive

De câțiva ani există un interes crescând față de rolul pe care îl poate juca vitamina D în îmbunătățirea performanței sportive. Într-un studiu pilot despre care am raportat în 2015, de exemplu, cercetătorii din Scoția au arătat că voluntarii care au primit suplimente cu vitamina D timp de 2 săptămâni au putut merge cu bicicleta un timp mai lung și cu mai puțin efort decât cei care primiseră pastile placebo. Cei care au beneficiat de suplimentare cu vitamina D au avut de asemenea valori mai scăzute ale tensiunii arteriale ca și niveluri mai mici ale homonului de stres cortizol în urină.

Dar deși vitamina D joacă în mod evident un rol important în îmbunătățirea capacității de antrenament a corpului uman, cu siguranță nu este singurul factor. Așa cum am arătat și anterior, în unul dintre articolele Institutului de Cercetare publicate pe site-ul nostru, creșterea frecvenței cardiace care are loc în cursul oricărui tip de antrenament necesită o cantitate imensă de energie. Microelementele nutritive precum carnitina, coenzima Q10, vitamina C și grupul vitaminelor B sunt esențiale pentru producerea energiei necesare în celulele mușchiului cardiac pentru rezistență fizică susținută.

Deci, factorul cheie – iar acest lucru se aplică atât sportivilor profesionişti cât şi celor care se antrenează doar pentru a se menține în formă – este să vă asigurați că programul vostru de suplimentare este proiectat în conformitate cu principiul științific al sinergiei elementelor nutritive. Oricât de sigure ar fi microelementele nutritive, combinarea lor haotică în cadrul programului de suplimentare ales poate crea grave dezechilibre ale altor elemente nutritive din organism. Dar dacă vă asigurați că aceste combinații sunt alese cu grijă și bine echilibrate în cadrul programului vostru de suplimentare, veți mări la maxim eficiența fiecărui element nutritiv individual și veți elimina nevoia așa-numitelor ”mega-doze”. Deși probabil nu veți alerga niciodată la fel de repede ca Usain Bolt – care, interesant, se spune că ia regulat suplimente cu vitamina C – cu siguranţă veţi descoperi că vă puteţi antrena perioade mai lungi, vă veţi simţi  mai puţin obosiţi şi veţi diminua probabilitatea accidentărilor. Pe locuri, fiţi gata, start!

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/11/new-study-finds-higher-levels-of-vitamin-d-associated-with-better-capacity-for-exercise/

Publicat cu permisiune