Un nou studiu efectuat de cercetătorii britanici a demonstrat că nivelurile ridicate ale vitaminei C pot încetini evoluția cataractei. Publicat în revista Ophtalmology de către oameni de știință de la King’s College din Londra, studiul a urmărit dezvoltarea cataractei la ochii a 324 de perechi de gemeni de sex feminin, pe o perioadă de 10 ani. S-a descoperit că participantele la studiu care au beneficiat de aport mai mare de vitamina C au avut o reducere a riscului de evoluție a cataractei de 33% și cristalinul mai ”curat” decât cele care au consumat mai puțină vitamina C.
Vorbind despre studiu, autorul său principal Chris Hammond a spus că aceste descoperiri ”pot avea un impact semnificativ în special pentru populația vârstnică, la nivel global, în sensul că schimbări alimentare simple precum consumul ridicat de fructe și legume ca parte a unei alimentații sănătoase poate asigura protecție împotriva dezvoltării cataractei”.
Cercetări asupra vitaminei C în domeniul oftalmologic, despre care nu vi s-a spus nimic
Imagine: Rakesh Ahuja, MD (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Oricât de important ar fi acest studiu, realitatea este însă că dovezi ale legăturii dintre vitamina C și cataractăexistă încă din 1938. Într-o lucrare publicată în acel an în revista JAMA Ophthalmology, Estelle E. Hawley, Ph.D. și Ovid Pearson, M.D. scriau că pacienții cu cataractă aveau niveluri scăzute ale vitaminei C atât în cristalin cât și în urină.
În mod similar, un studiu clinic experimental publicat în 1939 a concluzionat că ”deficitul de acid ascorbic (vitamina C) poate fi făcut răspunzător, cel puțin parțial, pentru deteriorarea vederii asociată cu îmbătrânirea ochiului uman și că administrarea acidului ascorbic pe cale orală în doze adecvate poate contracara acest proces”. Acest studiu a fost publicat în JAMA Archives of Internal Medicine iar autorul său S. Miles Bouton Jr., M.D., a mai spus că, în timp ce utilizarea vitaminei C individuale nu a adus o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește deteriorarea vederii, ”combinarea mai multor vitamine care sunt asociate specific cu funcționarea metabolică a ochiului poate avea succes”. Paralela între această declarație și ceea ce cunoaștem astăzi ca abordare bazată pe sinergia microelementelor nutritive este evidentă.
Privind în perspectivă datele istorice de mai sus, este important să înțelegem că aceste două studii au fost publicate aproape imediat după ce Albert Szent-Gyorgyi a câștigat Premiul Nobel în Fiziologie și Medicină în 1937 pentru descoperirea vitaminei C. Dar cum de atunci au trecut trei sferturi de secol iar medicii noștri încă nu sunt instruiți în facultățile de medicină despre beneficiile vitaminei C și altor microelemente nutritive pentru ochi sănătoși, trebuie să înțelegem că eșecul implementării acestei cercetări în sistemele noastre de asistență medicală nu este un fenomen accidental.
Informația salvatoare de vieți despre terapia cu vitamine este trecută sub tăcere în mod deliberat
Companiile producătoare de medicamente văd informația despre motivul pentru care animalele nu fac infarct ca fiind contrară intereselor lor financiare
În decursul ultimului secol, pentru a-și proteja afacerea cu medicamente brevetate împotriva amenințării pe care o reprezentau terapiile naturale nebrevetabile, industria farmaceutică a limitat în mod deliberat accesul oamenilor din întreaga lume la informația despre vitamina C și alte microelemente nutritive. Această strategie continuă și în zilele noastre, când companiile producătoare de medicamente consideră informația despre motivul pentru care animalele nu fac infarct, dar oamenii da, și despre victoria asupra cancerului care acum este posibilă fără chimioterapie, ca fiind opuse intereselor lor financiare.
Ca o consecință a acestui fapt, abordările de sănătate sigure și eficiente bazate pe vitamine care ar fi putut îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții pacienților din întreaga lume au fost discreditate în mod intenționat în media de către acționarii susținători ai industriei farmaceutice. Pentru a înrăutăți și mai mult starea de sănătate globală, acționarii politici ai industriei farmaceutice au elaborat legi care restricționează răspândirea informației științifice adevărate despre astfel de terapii.
De aceea, este clar că până la momentul când facultățile de medicină și sistemele de asistență medicală vor fi reformate astfel încât să țină cont de cele mai recente cercetări în domeniul vitaminei C, nutriției și medicinei celulare, responsabilitatea răspândirii educației în domeniul sănătății naturale ne revine nouă, oamenilor. În această situație, întemeierea unui nou sistem de asistență medicală bazat pe abordări naturale preventive va depinde în ultimă instanță de fiecare dintre noi și de măsura în care suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru împărtășirea acestor informații științifice către cât mai mulți oameni.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune