Nu ascultați ce spune presa: suplimentarea cu microelemente nutritive poate îmbunătăți funcția imunitară și suprima infecția

Aproape că nu trece nici o săptămână fără să vedem un titlu de o șchioapă în media despre faptul că ”superbacterii” rezistente la antibiotice au devenit una din cele mai presante probleme ale sănătății lumii. Declarând că suntem pe pragul erei post-antibiotice, astfel de povești care fac subiectul știrilor încearcă să ne sperie făcându-ne să credem că, până la mijlocul acestui secol, superbacteriile vor ucide milioane de oameni în fiecare an. Totuși este demn de ramarcat faptul că oricând se ridică întrebarea ce opțiuni alternative sunt disponibile pentru controlul infecțiilor, nu se face nicăieri nici o menține asupra rolurilor cheie pe care microelementele nutritive esențiale le au în funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar.

Contrar impresiei pe care ne-o lasă media, adevărul este că nutriția, imunitatea și infecțiile sunt strâns legate între ele. De exemplu, persoanele malnutrite suferă de disfuncții imunitare care în mod inevitabil fac ca aceste persoane să fie predispuse la infecții. În schimb, suplimentarea cu microelemente nutritive poate întări funcția sistemului imunitar și suprima infecția.

Regretabil este că mulți medici nu apreciază pe deplin măsura în care microelementele nutritive susțin toți pașii critici pentru construirea unui răspuns imunitar eficient la infecții. Acești pași includ componente nespecifice de aparare precum sinteza interferonului și funcționarea celulelor cu rol fagocitar; barierele protectoare antimicrobiene constituite de piele, membranele mucoase, lacrimi, salivă, suc gastric etc și producția de anticorpi și optimizare a imunității mediate de celulă. În acest sens, este clar stabilit faptul că microelementele nutritive precum vitamina C, vitamina A și vitaminele B ca și oligoelementele printre care zinc, fier, seleniu, cupru și altele, sunt esențiale pentru optimizarea producției de celule albe ale sângelui și a funcției imunitare.

Se știe că nici un singur element nutritiv nu poate asigura sănătatea optimă și că în schimb un este nevoie de un spectru complet de microelemente nutritive pentru a susține sinergic sistemul imunitar și a permite funcționarea corespunzătoare a acestuia. Aceasta este abordarea promovată de medicina celulară, care se focalizează pe sinergia elementelor nutritive pentru optimizarea metabolismului celular și restabilirea echilibrului acestuia. Cercetările desfășurate la Institutul de Cercetare Dr. Rath sub conducderea Dr. Aleksandra Niedzwiecki au demonstrat că abordarea bazată pe sinergia elementelor nutritive este mult mai eficientă decât utilizarea elementelor nutritive individuale sau a combinației aleatoare a acestora, în adresarea anumitor sarcini fiziologice specifice precum îmbunătățirea sintezei și a funcționării celulelor sângelui care luptă împotriva infecțiilor și a opririi răspândirii agenților infecțioși. Astfel, utilizarea acestei abordări poate asigura soluții eficiente pentru sănătate prin îmbunătățirea imunității generale a organismului și susținerea funcționării sale fiziologice.

În ultimă instanță, poveștile de groază din media despre scăderea eficienței antibioticelor, au doar rolul de a ne speria făcându-ne să credem că medicamentele brevetate proiectate și produse de industria farmaceutică sunt singura soluție posibilă pentru controlul infecțiilor. De fapt, exact acest tip de știri au creat, de la bun început, problema dependenței globale de industria farmaceutică și, ca rezultat, au transformat Cartelul farmaceuticîntr-o industrie cu profituri de miliarde de dolari pe an. Dar dacă citiți acest articol și, mai important, dacă îl împărtășiți și altora, veți putea să vă jucați rolul în eliberarea oamenilor lumii de dependența farmaceutică și punerea bazelor unui nou sistem de asistență medicală bazat pe abordări nutriționale și de medicină celulară.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2015/07/dont-listen-to-the-media-micronutrient-supplementation-can-enhance-immune-function-and-suppress-infection/

Publicat cu permisiune