
Oamenii de ştiinţă din Australia confirmă posibilitatea ca noul coronavirus să fi fost creat în laborator
În timp ce discuţiile în contradictoriu asupra originii noului coronavirus continuă să facă ravagii la nivel mondial, o echipă de cercetători din Australia au găsit dovezi care confirmă că într-adevăr acesta pare să fi fost creat în laborator. Echipa condusă de profesorul Nikolay Petrovsky de la Colegiul de Medicină şi Sănătate Publică al Universităţii Flinders a examinat capacitatea virusului de a lega o anumită enzimă (ACE2) care îi permite să infecteze celulele. Aceştia au descoperit că aceasta se ataşează mult mai eficient de versiunea umană a acestei enzime decât de cea a altor animale. Descriind această descoperire ca „deosebit de surprinzătoare”, aceştia au spus că un virus s-ar ataşa în mod obişnuit mai bine de un receptor al speciei gazdă originale, precum liliacul, şi că iniţial ar fi avut o capacitate mai scăzută de ataşare de noua gazdă, în cazul de faţă, omul. Comentând descoperirea, prof. Petrovsky spune: „În lipsa dovezilor istorice ale infectării umane cu acest virus, aceasta este fie o coincidenţă remarcabilă, fie un semn al intervenţiei umane”.
Descriind faptul că noul coronavirus are puternice similiturini cu virusul Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) şi cu alte virusuri provenite de la lilieci, Petrovsky subliniază că în natură nu s-a găsit nicio potrivire virală naturală, în ciuda cercetărilor intensive pentru găsirea originilor acestuia. El spune că acest lucru ridică „întrebarea extrem de legitimă” dacă nu cumva acest virus este rezultatul intervenţiei umane. Deşi analiza structurii genomice a virusului nu dă la iveală inserţii de gene artificiale, Petrovsky pune sub semnul întrebării concluzia că simpla absenţă a acestora ar însemna că virusul nu este rezultatul manipulării umane. „Această logică este incorectă”, spune el, „deoarece există şi alte căi prin care oamenii pot manipula virusurile”
Citând un exemplu, Petrovsky spune că dacă se ia un coronavirus de la lilieci, care nu este infecţios pentru om, şi se cultivă cu celule care exprimă versiunea umană a enzimei ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2), se poate forţa virusul de la lilieci să se adapteze pentru a infecta celulele umane. El spune că acest lucru „ar avea efectul creşterii capacităţii de ataşare de ACE2 uman şi inevitabil de a reduce puterea ataşării de ACE2 de la lilieci”.
„Rezultatul acestor experimente ar fi un virus extrem de virulent pentru om, dar suficient de diferit încât să nu mai semene cu virusul original de la lilieci” spune acesta.
Petrovsky consideră că este „complet plauzibil” ca noul coronavirus să fi fost creat în cadrul facilităţii de biosecuritate din Wuhan, oraşul chinez unde a fost identificat pentru prima oară. Se ştie că laboratorul a găzduit cercetări considerabile asupra coronavirusurilor de la lilieci. Petrovsky sugerează că „virusul cultivat ar fi putut scăpa din laborator fie prin infectare accidentală a unui membru al echipei care apoi a vizitat piaţa de peşte aflată la câteva blocuri distanţă şi unde ar fi infectat şi alte persoane, fie prin eliminarea necorespunzătoare a deşeurilor provenite de la acea facilitate şi care ar fi posibil să fi afectat oameni din afara facilităţii fie direct fie printr-un vector precum o pisică fără stăpân care frecventa piaţa şi astfel ar fi putut să îl transmită şi la om”
Petrovsky susţine că natura acestui eveniment şi proximitatea sa de o facilitate de biosecuritate cu grad înalt de risc în epicentrul epidemiei necesită „o anchetă internaţională completă şi independentă” pentru a stabili dacă un astfel de virus a fost cultivat în cadrul facilităţii şi ar fi putut fi eliberat accidental. Acesta împreună cu echipa sa au concluzionat într-o lucrare ştiinţifică faptul că „stabilirea originii pandemiei va fi de o importanţă covârşitoare în vederea prevenirii altor astfel de epidemii de coronavirus uman în viitor”
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune