„Numărul deceselor cauzate de coronavirus a fost micşorat cu peste 5000 după ce a ieşit la iveală că oficialii „supra-exagerau” numărul deceselor cauzate de virus. Înainte, oricine murea şi fusese vreodată testat pozitiv pentru virus era automat numărat ca deces de coronavirus – chiar dacă decesul fusese cauzat de un accident de maşină” [Sursa: Daily Telegraph (UK)]
COMENTARIU
Marea Britanie nu este în niciun caz singura acuzată de exagerarea numărului de decese cauzate de pandemie. Dar chiar şi printre aceste decese din întreaga lume atribuite coronavirusului, majoritatea au survenit la persoane cu comorbidităţi preexistente precum hipertensiune arterială, diabet şi anumite alte probleme de sănătate. În ultimă instanţă, deşi virusul este periculos, el este totuşi periculos pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Un fapt observat peste tot în cursul actualei pandemii este că persoanele vârstnice prezintă un risc crescut de infectare. Cu siguranţă există o explicaţie ştiinţifică a acestui lucru: abilitatea sistemului digestiv uman de a absorbi microelementele nutritive din alimentele obişnuite scade semnificativ odată cu vârsta. Cu alte cuvinte, chiar dacă alimentaţia zilnică a vârstnicilor conţine cantitatea potrivită de microelemente nutritive, doar un procent nesemnificativ din acestea trece din bolul alimentar prin stratul epitelial, în sânge,
În cazul unui aport necorespunzător de microelemente nutritive, rezultatul poate fi un deficit nutriţional grav şi o deosebită susceptibilitate la boli infecţioase. Acest fapt explică de asemenea ratele crescute ale deceselor în căminele de bătrâni. În multe dintre acestea, alimentaţia este deosebit de săracă în fructe şi legume proaspete, fiind astfel lipsită de aportul corespunzător de microelemente nutritive.
Una dintre principalele lecţii de învăţat din pandemia de coronavirus este deci aceea că există o necesitate stringentă de a îmbunătăţi alimentaţia din căminele de bătrâni, mai ales prin oferirea de fructe şi legume proaspete şi/sau suplimente alimentare. Fără astfel de măsuri, milioane de vârstnici din întreaga lume vor fi aproape complet lipsiţi de apărare împotriva viitoarelor epidemii.
Publicat cu permisiune