Într-o declaraţie profund revelatoare, Dr.Michael Ryan, directorul departamentului de urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că „cea mai bună estimare” a acestui organism internaţional arată acum că, la nivel mondial, 1 din 10 persoane este posibil să fi fost infectată cu coronavirus. Cum populaţia lumii se ridică la 7,8 miliarde, acest lucru înseamnă că numărul persoanelor infectate ar fi de aproximativ 780 milioane. Pe baza faptului că, la momentul scrierii acestui articol, se spune că numărul deceselor la nivel global este de 1.098.072, înţelegem că virusul are o rată de mortalitate de aproximativ 0,14% – o cifră semnificativ mai mică decât estimarea iniţială a OMS de 3,4% şi mult mai comparabilă cu gripa sezonieră decât s-a crezut iniţial.
Având în vedere că măsurile de carantină precum şi alte restricţii dure au fost alimentate de modelul bazat pe estimarea iniţială a OMS, afirmaţia Dr.Ryan ridică întrebări importante. De exemplu, OMS estimează că până la 650,000 de oameni mor anual de boli respiratorii care au legătură cu gripa sezonieră. În timp ce raportează rata de mortalitate a gripei ca fiind sub 0,1%, rata de mortalitate a coronavirusului de 0,14% este cel puţin comparabilă şi de 24 de ori mai mică decât estimarea iniţială. Prin urmare, când a anunţat că 1 din 10 persoane din întreaga populaţie a globului e posibil să fi fost infectate cu coronavirus, de ce nu a subliniat OMS şi faptul că acest lucru înseamnă o rată a mortalităţii semnificativ mai mică decât cea anunţată iniţial?
Dezvoltând provenienţa cifrei de 1 din 10 la nivel mondial, Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS, spune că aceasta se bazează pe o medie a studiilor de anticorpi desfăşurate în întreaga lume. Prezenţa anticorpilor la coronavirus în sânge înseamnă că persoana a fost infectată în trecut cu virusul şi a dezvoltat un anumit grad de protecţie împotriva acestuia. Dar deşi statistica despre 1 din 10 a fost prezentată de OMS cu scopul de a sublinia că lumea este încă în pericol, în condiţiile unei rate a mortalităţii de 0,14% s-ar fi putut spune la fel de bine că 99,86% dintre oamenii care au contractat virusul i-au supravieţuit.
Ideile de mai sus nu trebuie considerate ca sugerând faptul că noul coronavirus nu ar fi periculos. Virusul este periculos, dar numai pentru oamenii cu un sistem imunitar slăbit. Persoanele vârstnice şi cele care suferă de alte afecţiuni precum boli cardiovasculare, respiratorii, hipertensiune arteriaă şi diabet sunt deosebit de expuse riscului. Dar cum lumea se confruntă acum cu carantine draconice pe baza pretinsei iminenţe a unui „al doilea val”, în mod clar merităm o analiză corespunzătoare a datelor pe care se bazează recomandările politicii de sănătate a OMS.
În ultimă instanţă, nu trebuie să subestimăm seriozitatea situaţiei globale curente, dar nici capacitatea oamenilor obişnuiţi de a evalua dovezile şi de a gândi singuri. Dr.Ryan ne avertizează că „lumea intră într-o perioadă dificilă”. Este posibil să aibă dreptate. Dar în lipsa unei analize publice corespunzătoare a datelor pe care le prezintă, lunile următoare pot fi deosebit de dăunătoare chiar pentru OMS.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune