Interviu cu Dr. Paul E. Marik – Medicul care spune că pacienții cu șoc septic au de fapt scorbut
Responsabil pentru 8 milioane de decese pe an, la nivel global, șocul septic este principala cauză a mortalității în rândul pacienților spitalizați. În condițiile în care peste 100 de studii clinice asupra medicamentelor au eșuat în îmbunătățirea prognozei pacienților septici în ultimii 30 de ani, iar rata mortalității cauzate de șoc septic a rămas la 50%, un tratament aplicat de Dr. Paul E. Marik, medic în unitatea de terapie intensivă (intensive-care unit, ICU) din Eastern Virginia Medical School din SUA a dovedit rezultate remarcabile. Într-un studiu publicat în revista Chest în 2017, Dr. Marik și colegii săi relatează că, în urma administrării unei combinații de vitamina C, vitamina B1 și hidrocortizon, au redus numărul deceselor la doar 4 pacienți din 47 câți au primit acest tratament.
Arătând într-o altă lucrare recentă că aproximativ 40% din pacienții ICU cu șoc septic au niveluri extrem de scăzute ale vitaminei C în sânge, ceea ce corespunde diagnosticului de scorbut, și că și ceilalți pacienți septici au de asemenea niveluri scăzute ale acestei vitamine, Dr. Marik explică modul în care beneficiul clinic al vitaminei C în aceste condiții este amplificat sinergic de includerea vitaminei B1 și a dozelor mici de corticosteroizi. Remarcând că majoritatea medicilor nu cunosc faptul că primatele și porcii de Guineea sunt singurele mamifere incapabile să sintetizeze vitamina C în organismul lor, el spune că tocmai această incapacitate de a genera vitamina C endogenă face ca oamenii să fie foarte susceptibili la disfuncții în diferite circuite biochimice care sunt cruciale pentru supraviețuirea în cazul unei boli fatale cum este septicemia. În pofida programului de lucru încărcat, Dr.Marik a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor dintr-un interviu luat de Paul Anthony Taylor.
Paul: Ne puteți spune despre pregătirea dumneavoastră și ce anume v-a trezit interesul în utilizarea vitaminei C pentru tratarea septicemiei?
DR. MARIK:Mi-am făcut studiile medicale și rezidențiatul în Africa de Sud. Am practicat medicina în SUA timp de peste 25 de ani la mai multe spitale universitare și am certificări în Medicină Internă și Medicină Intensivă. Am studiat anterior literatura despre utilizarea vitaminei C la pacienții cu septicemie și am fost suficient de norocos să pot folosi acest tratament cu succes la un pacient care era pe moarte din cauza acestei boli. Acest lucru mi-a dat un imbold să continui această muncă.
Paul: Având un succes atât de impresionant în tratarea septicemiei cu combinația sinergică de vitamina C / vitamina B1 / corticosteroizi, ați fost surprins să vedeți că abordarea dumneavoastră este privită cu scepticism și chiar opoziție în unele zone ale comunității medicale și în media?
DR. MARIK:Am fost cumva surprins de ostilitatea și răspunsul neprofesionist pe care l-am primit de la o serie de așa-numiți experți în septicemie. Dezbaterea științifică este sănătoasă, dar nu trebuie să devină vindicativă și personală.
Paul: Ideile medicale și științifice noi au fost adesea combătute puternic de medicina convențională. De aceea cred că putem spune că, din punct de vedere istoric, sunteți într-o companie bună.
DR. MARIK:Nu este ceva neobișnuit pentru comunitatea medicală să ia în derâdere ideile noi, care mai apoi vor deveni standarde de îngrijire. Ignaz Semmelweis, un medic austriac, a fost considerat nebun și izolat într-un azil după ce a spus, în 1847, că spălatul pe mâini reduce riscul septicemiei puerperale. Recent, descoperirea oamenilor de știință australieni Barry Marshall și Robbin Warren că bateria Helicobacter Pylori poate cauza ulcere stomacale a fost considerată absurdă, iar acum, este un fapt bine stabilit.
Paul: Cum abordarea dumneavoastră sinergică în problema septicemiei este o intervenție care schimbă jocurile, există în mod clar și o nevoie de ordin etic ca această informație să fie răspândită cât mai mult și mai larg, în special în rândul medicilor. Câte spitale din cele pe care le cunoașteți aplică această metodă și cât de departe puteți spune că suntem de punctul în care ar putea deveni eventual tratamentul standard?
DR. MARIK:Această abordare este folosită în întreaga lume, însă numărul medicilor care o utilizează este dificil de stabilit. Odată ce beneficiile acestei abordări vor fi arătate clar prin studii clinice randomizate, cred că va fi universal acceptată.
Paul: Întrevedeți posibilitatea ca această combinație de vitamina C / vitamina B1 / corticosteroizi sau variații similare s-ar putea dovedi eficiente și în alte situații critice pe care le întâlniți în ICU?
DR. MARIK:Da, cred că acest tratament ar putea avea un rol important și în alte boli inflamatorii acute. Am tratat cu succes pacienți cu pancreatită și sindrom respirator non-septic (ARDS) cu această combinație. Plănuim să testăm acest tratament și pe pacienții cu bypass cardio-pulmonar. În plus, sunt sigur că are un rol în păstrarea funcției organului la pacienți care suferă transplanturi de organe (rinichi, plămâni, inimă etc).
Paul: În una dintre prelegerile dumneavoastră pe care am urmărit-o online, ați vorbit despre un studiu clinic care arăta că vitamina C ameliorează dispoziția pacienților spitalizați. Mai spuneți și că, la cei spitalizați, nivelurile vitaminei C sunt scăzute. Deci, într-o privire mai largă, chiar dincolo de utilizarea în ICU, sunteți de părere că utilizările clinice potențiale ale vitaminei C sunt mult mai extinse decât realizează acum majoritatea medicilor?
DR. MARIK:Da, cred că vitamina C (în special dozată oral) poate avea aplicații și în alte afecțiuni precum depresia, astmul și afecțiunile alergice, ca și la pacienții cu delir acut. Totuși, utilizarea ei în aceste afecțiuni trebuie să fie evaluată științific.
Paul: Sondajele au arătat în mod constan faptul că studenții la medicină primesc foarte puțină instruire în nutriție, în facultăți. Într-un exemplu recent, cercetări publicate în 2015 au analizat 121 facultăți de medicină din SUA și au descoperit că acestea ofereau în medie 19 ore de instruire în nutriție, în decursul a 4 ani de facultate. Peste o treime din școli au raportat 12 sau chiar mai puține ore de instruire în nutriție, iar alte 12 nu au raportat nicio astfel de instruire. Având în vedere lipsa de cunoștințe nutriționale în rândul medicilor, în special în ceea ce privește beneficiile vitaminei C la persoanele grav bolnave, ați fi de acord că, pentru a face medicii să înțeleagă rolul deficitului de vitamine în boala clinică, nutriția merită o mai mare atenție în educația medicală decât are în prezent?
DR. MARIK:Da, 100%. Nutriția este aproape complet ignorată în programa medicală școlară. În plus, aproape toți medicii au o insuficientă înțelegere a rolului vitaminei C în sănătate și boală și mult prea puține cunoștințe despre rolul vitaminei C în tratarea septicemiei și a altor boli inflamatorii.
Paul: Mulțumesc, Dr. Marik, vom aștepta cu nerăbdare și mare interes dezvoltările ulterioare ale muncii dumneavoastră.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune