Un nou studiu a făcut o comparaţie a valorilor medii ale nivelurilor vitaminei D în 20 de ţări europene, în contextul infectărilor şi deceselor cauzate de coronavirus. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri scăzute ale vitaminei D sunt mult mai susceptibile să moară în urma contractării coronavirusului.
COMENTARIU
Deficitul de vitamina D şi alte microelemente nutritive esenţiale reprezintă un factor major care contribuie la o imunitate compromisă. Dacă informaţia despre importanţa elementelor nutritive în întărirea sistemului imunitar ar fi fost diseminată la nivel global pe parcursul ultimelor decenii, pandemia de coronavirus ar fi putut fi prevenită sau limitată rapid.
Microelement nutritiv cu numeroase funcţii importante, vitamina D este produsă natural în organism atunci când pielea este expusă la lumina solară. Totuşi, în ultimii ani s-au înregistrat din ce în ce mai multe dovezi ale faptului că deficitul acestui microelement nutritiv este ceva obişnuit, în întreaga lume.
Se ştie că în SUA şi Canada deficitul de vitamina D este răspândit pe scară largă. În Europa, s-a demonstrat că nivelurile serice ale vitaminei D sunt scăzute la 50-70% din populaţie, iar India găzduieşte acum o adevărată epidemie a acestei situaţii. Chiar şi în Australia, o ţară unde oamenii sunt obişnuiţi cu un stil de viaţă orientat mai mult spre aer liber şi multă expunere la lumina solară, se spune că deficitul acestei vitamine a atins niveluri de criză.
Aceste descoperiri au implicaţii grave, deoarece deficitul de vitamina D a fost asociat unui risc crescut de diabet, sindrom metabolic, depresie, pierderi de sarcină, schizofrenie, scleroză multiplă şi multe alte probleme de sănătate.
Află mai multe despre rolurile vitaminelor şi ale altor microelemente nutritive esenţiale în întărirea sistemului imunitar, descărcând o copie gratuită a cursului educativ despre infecţii virale (în limba engleză)
Publicat cu permisiune