Probiotics Health Essentials 960x540

Probioticele: esenţa sănătăţii

Oamenii au mai mulți microbi decât celule în și pe corpul lor . Sistemul digestiv uman conține trilioane de bacterii, viruși și ciuperci, de exemplu. Majoritatea bacteriilor din intestin sunt benefice. În mod colectiv, ele sunt cunoscute ca „microbiomul intestinal” sau „flora intestinală” și sunt esențiale pentru o serie de funcții fiziologice care ne mențin sănătoși.

Microbiomul intestinal este acum considerat unul dintre organele corpului uman. La fel ca toate celelalte organe ale noastre, de aceea ar trebui să fie îngrijite. Probioticele sunt forme suplimentare de colonii bacteriene sănătoase care sunt folosite pentru a ne reface flora microbiană intestinală. Este important să existe o populație bacteriană echilibrată în sistemul digestiv. Orice dezechilibru în mediul microbian digestiv este cunoscut sub numele de „disbioză”.

Alimentaţia modernă care conține carne, grăsimi și zahăr rafinat are un conținut foarte scăzut de fibre care distorsionează un microbiom intestinal sănătos. Aceasta poate fi o cauză de bază a obezității, a inflamației și a multor boli metabolice cronice, cum ar fi colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și glicemia crescută. Alți indicatori ai unei flore intestinale nesănătoase includ discofort digestiv frecvent, arsuri la stomac, balonare, oboseală, lene, poftă de zahăr, sindrom de colon iritabil, boala Crohn, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune (cum ar fi alergii, astm, artrita reumatoidă și probleme cu tiroida) , migrene, probleme ale pielii precum psoriazis, depresie, anxietate, precum și tulburări de somn și dispoziție.

Bacteriile probiotice nu contribuie doar la menținerea și refacerea florei intestinale sănătoase; de asemenea, repară țesutul conjunctiv al peretelui intestinal și îmbunătățesc bariera intestinală pentru a preveni infecțiile. Printre sursele naturale de bacterii probiotice se numără iaurtul simplu de cultură, brânzeturile și alimentele fermentate precum aluatul cu maia, varza murată, kimchi și kombucha.

Bacteriile intestinale ajută la digestia alimentelor, la absorbția elementelor nutritive, la sinteza anumitor vitamine B și vitamina K și, de asemenea, oferă sprijin pentru o imunitate sănătoasă. În plus, flora intestinală sănătoasă formează o parte importantă a axei intestin-creier, care este importantă pentru sănătatea mintală și funcţia cognitivă.

Microbiomul intestinal începe să se dezvolte în sistemul digestiv chiar de la naștere și se schimbă și se adaptează în mod constant pentru a menține sănătatea intestinală și generală optimă. Acesta variază de la persoană la persoană și poate fi epuizat din cauza materialului genetic, alimentaţiei, sedentarismului, alcoolului, fumatului, consumului de antibiotice, calmante, statine și a majorității altor medicamente orale, stresului mental, îmbătrânirii și factorilor poluanţi din mediu.

Consumul de alimente pe bază de plante abundente în fibre alimentare și carbohidrați complecși este important pentru susținerea creșterii bacteriilor sănătoase din colon. Legumele, fructele, cerealele integrale și leguminoasele acționează ca hrană pentru flora intestinală. Compușii produși în timpul digestiei alimentelor fibroase, precum acizii grași cu lanț scurt (de exemplu, butiratul), sunt agenții antiinflamatori majori din colon. Datorită acestei proprietăți a fibrelor de a ajuta la menținerea sănătăţii bacteriilor intestinale, fibrele alimentare sunt cunoscute sub denumirea de „prebiotice”.

Pe de altă parte, suplimentele probiotice conțin combinații foarte specifice de bacterii. Cele mai utilizate, cu beneficii maxime pentru sănătate, sunt speciile Lactobacillus și Bifidobacterium. Atunci când alegeți un supliment probiotic, este important să acordați atenție tulpinilor bacteriene și numărului de colonii pe care le conține, deoarece acestea trebuie să treacă în siguranță prin acidul din stomac și să ajungă în colon pentru a fi cele mai eficiente. Un microbiom intestinal sănătos este cheia sănătății pe termen lung!

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2023/07/probiotics-health-essentials/

Publicat cu permisiune