Promovarea vechilor medicamente pentru noi utilizări periculoase

Un studiu recent pretinde că o clasă de medicamente utilizată pe scară largă pentru gestionarea hipertensiunii, aritmiei și altor probleme cardiovasculare poate opri răspândirea cancerului. Publicat în revista Nature Communications de către cercetătorii de la Universitatea din Turku (Finlanda), studiul susține că blocantele canalelor de calciu par să blocheze invazia cancerului mamar și pancreatic. Având în vedere însă despre aceste medicamente s-a demonstrat științificfaptul că obstrucționează asimilarea vitaminei C – element nutritiv anti-cancer – în celule, ideea recent lansată este cel puțin periculoasă, singurul beneficiar al aplicării acesteia pacienților cu cancer fiind afacerea cu boala a multimiliardarei industrii farmaceutice.

Blocantele canalelor de calciu au înregistrat cifre de vânzări de peste 11 miliarde $ la nivel global în 2016 și se așteaptă să atingă 15 miliarde $ până în 2022. Zeci de milioane de pacienți din întreaga lume iau aceste medicamente care blochează anumite canale specifice localizate în pereții celulelor musculare netede care căptușesc vasele de sânge, celulele mușchiului cardiac și alte țesuturi și împiedică intrarea calciului. Acest lucru conduce la relaxarea celulelor și alte efecte farmacologice. Însă, ca și în cazul altor medicamente, pot exista efecte secundare grave.

Blocantele canalelor de calciu inhibă formarea colagenului și slăbesc pereții arteriali

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr. Rath a arătat că blocantele canalelor de calciu împiedică și intrarea vitaminei C în celule. Studiul a fost publicat în American Journal of Cardiovascular Disease în 2016, iar această descoperire importantă explică motivul din spatele riscului de boli cardiovasculare, cancer mamar și probleme ale gingiilor care au fost raportate în studiile clinice care au testat aceste medicamente.

Vitamna C este un element nutritiv esențial pentru producția de colagen, molecula cheie pentru stabilitatea pereților arteriali și a țesutului conjunctiv în general. De aceea, lipsa vitaminei C inhibă formarea colagenului și slăbește pereții arterelor. Crucial este faptul că studiul desfășurat la Instititul de Cercetare Dr.Rath explică modul în care această deficiență poate fi depășită prin aport corespunzător de vitamina C, oferind informație științifică posibil salvatoare de vieți pentru toți medicii și pacienții din întreaga lume.

Odată cu publicarea acestei descoperiri revoluționare, a devenit așadar imposibil din punct de vedere științific și etic, pentru orice medic, să prescrie blocante ale canalelor de calciu fără să recomande și un aport suplimentar zilnic de vitamina C.

Utilizarea blocantelor canalelor de calciu mărește riscul de cancer mamar

Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine în 2013 a constatat că utilizarea de blocante ale canalelor de calciu pe perioade mai lungi de 10 ani la femeile cu vârste între 55-74 ani a crescut riscul de cancer mamar. Efectuat de cercetătorii din SUA sub forma unui studiu de control al cazurilor în rândul populației, analiza a arătat clar că femeile care au luat aceste medicamente au avut un risc de cancer de sân de 2-2,5 ori mai mare decât cele care nu le-au luat niciodată.

Având în vedere că blocantele canalelor de calciu epuizează un element nutritiv cheie anti-cancer din celule, și anume vitamina C, și că acest element nutritiv este esențial pentru producerea și susținerea colagenului, descoperirea acestui studiu nu a fost deloc surprinzătoare. De fapt, producția optimă de molecule de colagen nu este doar vitală pentru stabilitatea pereților vasculari așa cum am arătat mai sus, ci aceasta formează și baza unei apărări eficiente împotriva răspândirii cancerului. Cercetările desfășurate la Institutul de Cercetare Dr. Rath au arătat pe termen lung că mecanismul patologic comun tuturor tipurilor de cancer și anume distrugerea țesutului conjunctiv din jurul acestora cu ajutorul enzimelor de digerare a colagenului poate fi inhibată prin asigurarea de cantități optime de vitamina C. Pe scurt, prezența sau absența vitaminei C joacă un rol pentru a determina dacă se produce suficient colagen – și deci dacă se răspândește cancerul. Combinarea vitaminei C cu alte microelemente nutritive care susțin colagenul , precum aminoacizii lizină și prolină, mărește și mai mult eficiența acestora.

Promovarea de noi utilizări pentru medicamente periculoase este o strategie cheie a industriei farmaceutice

Afirmația că blocantele canalelor de calciu pot opri răspândirea cancerului este una dintre strategiile cheie ale afacerii cu boala. În vederea extinderii piețelor, companiile farmaceutice caută continuu noi aplicații pentru medicamente existente, mai ales atunci când brevetele au expirat. Promovarea banalului analgezic aspirină sub iluzia că va preveni infarctele este un exemplu clasic în acest sens.

Mai rău decât atât, faptul că blocantele canalelor de calciu provoacă la rândul lor cancer nu va fi văzut de companiile farmaceutice ca o barieră în calea promovării acestora, pe motiv că împiedică răspândirea celulelor canceroase. Dimpotrivă, cum medicamentele pentru cancer sunt deja în topul industriei farmaceutice, deoarece produc vânzări anuale de aproape 79 miliarde $, orice strategie care îi poate crește și mai mult profiturile este bună pentru afacere.

Într-o ilustrare grafică a rezultatelor umane ale acestor tactici imorale, un studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) în iulie 2000 a descoperit că medicii convenționali, spitalele și tratamentele aplicate în acestea sunt acum cea de-a treia cauză a mortalității în SUA, pe primele locuri aflându-se decesele cauzate de boli cardiovasculare și cancer. Acest lucru ne arată deci că modelul actual al asistenței medicale la nivel global este distrus fără șanse de remediere și că industria farmaceutică rămâne principalul obstacol în calea reabilitării acestuia.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/01/promoting-old-drugs-for-dangerous-new-uses-study-claims-calcium-channel-blockers-stop-spread-of-cancer/

Publicat cu permisiune